Győr+
2012.01.08. 08:42

Itt a farsang, áll a bál!

A farsang vízkereszt napján, január 6-án kezdődik és a húsvétot megelőző negyvennapos böjtig, hamvazószerdáig, idén február 22-ig tart. Ez a közelgő tavasz örömünnepe, a tél és a tavasz jelképes küzdelmének megjelenítése.

A farsang zajos mulatságait ősi hiedelem hívta életre. A középkorban azt hitték az emberek, hogy a tél utolsó hónapjaiban, amikor rövidek a nappalok és hosszúak az éjszakák, a Nap elgyöngül, a gonosz szellemek életre kelnek. A gonoszt vigalommal, jelmezes karneváli felvonulással, boszorkánybábuk elégetésével akarták elűzni.

A halál, a rossz, a hideg ellen öltöztek ijesztő jelmezekbe az emberek. Az első maskarások halottas menetet utánozva vonultak, majd eltemették a telet és dáridót csaptak. Magyarországra a németek hozták a farsangi szokásokat, már Mátyás udvarában rendeztek álarcos vigasságokat. II. Lajos király állítólag ördögnek öltözve táncolta végig a bálokat.

A hamvazószerda utáni napon a böjtöt még felfüggesztették, hogy a farsangi maradékot elfogyaszthassák. Ez a torkos csütörtök, amit manapság árengedményekkel ünnepelnek meg a vendéglők. S ha már itt tartunk, jellegzetes farsangi ételünk a fánk, a káposzta és a disznóhús.

A legismertebb álarcos, jelmezes alakoskodás hazánkban a mohácsi busójárás, Európában a velencei karnevál, a nagyvilágban a riói fesztivál. Győr sem szűkölködik farsangi mulatságokban, ilyentájt nemcsak a hagyományos nagy bálok követik egymást, hanem az óvodai, iskolai rendezvények, a jelmezes házibulik is.

A kilencéves médiabál, melyet január 14-én tartanak a győri egyetemi sportcsarnokban, sok újdonsággal és különlegességgel várja a bálozókat. A Barokk bált idén huszadik alkalommal rendezik meg a Zichy-palota díszes termeiben. Ez alkalommal arra vállalkoztak a szervezők, hogy megidézzék a 20 év legemlékezetesebb pillanatait. A bál február 18-án, 19 órakor kezdődik.

A rangosabb, nagy múltú bálok közül a mérnököké január 14-én esedékes, helyszíne a Rába szálló bálterme. Az első Győri Jótékonysági Vadászbál január 21-én lesz a Révészben. Itt Homolya László kétszeres szarvasbőgő Európa-bajnok szarvasbőgést mutat be. A Lions bál helyszíne a Leier autószalon február 4-én.

Földvári Gabriella