Győr+
2012.01.09. 06:36

2011 emlékezetes pillanatai a sport világában

Győr sportos város, ezt bizonyítva tavaly is számos sikert értek el a helyi sportolók. Telt házas, remek hangulatú mérkőzések, örömteli pillanatok és fantasztikus eredmények fémjelezték a mögöttünk hagyott esztendőt. Válogatásunkban 2011 emlékezetes pillanatait idézzük fel a teljesség igénye nélkül.

Januárban még kevés említésre méltó eseményt jegyezhettünk fel, meglehetősen álmosan kezdődött az év. A Rába ETO futsalcsapatának új vezetőedzője lett, a portugál Artur Melo személyében.

A focistáknál a felkészülési időszak legnagyobb sikerét a Gyirmót érte el, amely bronzérmes lett a teremlabdarúgó-bajnokság döntőjében.

Februárban Országos Sportdíjat kapott a Bercsényi-iskola, a Győri Sportcsillagok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány pedig ismét köszöntötte a város legjobb sportolóit. 2011-ben Csay Renáta, Kammerer Zoltán, a Győri Audi ETO KC, Sztanity László és Farkasdi Ramónát díjazták. Az Audi a Győri ETO FC támogatója lett, a klubhoz szakmai tanácsadóként visszatért Verebes József.

Horváth Lászlót nevezték ki az MLSZ megyei igazgatóságának élére.

Márciusban menesztették Pintér Attilát a Győri ETO FC éléről, utóda Csertői Aurél lett.

A Rába-Lux Bercsényi DSE két tornásza, Szabó Nándor és Vecsernyés Dávid is országos bajnoki címet nyert. A Győri Vízisport Egyesülettől Búza Bencét az év junior, míg Takács Anna az év ifjúsági triatlonistájának választották. Pro Urbe-díjas lett az 1986-ban IHF-kupát nyert Rába ETO férfi kézilabdacsapat. A Seat Lami-Véd Győr női kosárlabdacsapata megszerezte története első érmét, miután harmadik lett a Magyar Kupában.

Áprilisban immár zsinórban hetedszer nyerte meg a Magyar Kupát az Audi ETO, melynek ugyanakkor nem sikerült bejutnia a Bajnokok Ligája döntőjébe.

A Győri Docugroup DC női dartscsapata bajnoki diadalnak örülhetett. A Rába ETO futsalcsapata megvédte címét, és ismét elhódította a Magyar Kupát. Egy kiváló sportembertől kellett végső búcsút vennünk, elhunyt a Pro Urbe-díjas Vági Miklós, aki több sportág területén is maradandót alkotott.

Májusban korosztályos világbajnok lett a soproni származású, de Győrött élő tereptriatlonos, Poór Brigitta.

Boros László, a Patent Győri LK sportolója három országos bajnoki címet nyert. A Győrszemere hódította el a megyei labdarúgó Magyar Kupát, a Széchenyi ESE pedig aranyérmes lett az NB II-es férfi kézilabda-bajnokságban. Az ETO-stadion páholyait és szektorait hatvan győri legendáról nevezték el. Városunkban maratoni kajak-kenu országos bajnokságot rendeztek, a kilenc arany-, hét ezüst- és nyolc bronzérmet szerző Graboplast VSE versenyzői közül Csay Renáta egyesben és Farkasdi Ramónával párosban is győzött. Az Unicentrál Bulls kick-box csapata öt érmet hozott haza a szegedi Világkupáról.

Júniusban közel négyszáz ovifocista zárta a szezont az ETO Parkban, ahol streethandball-fesztivált is rendeztek. A Rába ETO futsalcsapata a kupagyőzelem után bajnoki címet ünnepelhetett.

A női kézilabda-válogatott a Magvassyban telt ház előtt lépett pályára világbajnoki pótselejtezőn, de a németek örülhettek a továbbjutásnak. Soós Imre lett a Gyirmót vezetőedzője, a Győri ETO FC-t pedig a legcsaládbarátabb klubnak választották. Kevésbé örömteli hír volt, hogy a zöld-fehéreket az UEFA licencproblémák miatt egy évre kizárta a nemzetközi porondról. Takács Kincső ezüstérmes lett a kajak-kenu Európa-bajnokságon, Kaszás Kornél szintén ezüsttel gazdagodott az ifjúsági evezős kontinensviadalon. Vanyus Attilát Kelecsényi Ernő váltotta a Győri Audi ETO KC elnöki székében.

Júliusban kiderült, hogy a kizárt pécsiek helyett az UNI Seat Győr indulhat a női kosárlabda Euroligában. A Győr Sharks amerikaifutball-csapata diadalmaskodott a Közép-Európai Interligában. Darázs Ádám győri erősember Európa-bajnok lett, az Audi pedig hosszabbított a női kézilabdacsapattal. Nyolc győri aranyéremmel zárult a kajak-kenu országos bajnokság, az ifjúsági világbajnokságról pedig hat éremmel tértek haza a Graboplast VSE versenyzői. A maratoni Európa-bajnokságon Bedőcs Krisztina párosban arany-, míg egyesben bronzérmes lett. Major József megvédte bajnoki címét a hosszú távú triatlon országos bajnokságon.

Nagy sikerrel zárult az első ETO-nap, melyen a győri öregfiúk 5–1-re legyőzték a Bayern München csapatát.

Augusztusban extrém motorsportfesztiválnak adott otthont városunk, a Rába ETO pedig megnyerte az UEFA Futsal Cup bécsi selejtezőcsoportját. Nyolcvanöt éves korában elhunyt Magyar Vilmos öttusa-mesteredző, nevét azóta a felújított GYÁÉV-uszoda őrzi.

Az MLSZ Bolla Pétert kérte fel a megyei igazgatóság társadalmi elnökének. Takács Kincső bronzérmes lett a kajak-kenu világbajnokságon, Poór Brigitta korosztályában elsőként, abszolútban hatodikként zárta a tereptriatlon Európa-bajnokságot. A Győri ETO FC nyolc egymást követő győzelemmel új klubrekordot állított fel.

Szeptemberben Vecsernyés Dávid egy arany- és egy bronzéremmel zárta a tornászok országos bajnokságát.

A Vízügy Spartacus Evezős Klub öt arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel tét haza az evezős országos bajnokságról. Rövid betegség után nyolcvankilenc éves korában elhunyt Havasréti Béla, a győri sportújságírás doayenje.

Októberben a Rába ETO bejutott az UEFA Futsal CUp elitkörébe. Földingné Nagy Judit győzelmével ért véget a Budapest Maraton, Major József pedig élete legjobb eredményével 19.

lett a hawaii ironman-világbajnokságon. Csay Renáta egyesben és Farkasdi Ramónával párosban is győzött a szingapúri maratoni kajak-kenu világbajnokságon. Győr gyermek, kadett és ifjúsági karate Európa-bajnokságnak adott otthont, melyen a magyar csapat második helyezést ért el. Egy év kihagyás után ismét megrendezték a Bécs–Pozsony–Budapest ultramaratont, melynek városunk is egyik állomása volt. Poór Brigitta már a felnőttek között indulva tizenegyedik lett a hawaii tereptriatlon-világbajnokságon.

Novemberben a Rába ETO futsalcsapata remekül helytállt az UEA Futsal Cup elitkörében, ugyanakkor eldőlt, hogy Artur Melo vezetőedző az év végén távozik Győrből. Földingné Nagy Judit győzelmével zárult a Balaton Maraton. A Győri Audi ETO KC menesztette Konkoly Csabát, a szezon végéig a norvég Karl Erik Böhn ült le a kispadra.

A Patent Gladiators bejutott a BoxingOne közép-európai csapatbajnoki sorozat elődöntőjébe. A Győri ETO FC a klubtörtént legjobb őszi szezonját zárta. Róth Kálmán lett a junior női kézilabda-válogatott edzője, a tornász Vecsernyés Dávid nyújtón mesterfokú bajnokságot nyert. Győr megpályázta a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál rendezését. Köztartozásai miatt kizárták a FAB-ETO-t a férfi kézilabda-bajnokság másodosztályából.

Decemberben a Rába ETO futsalosát, Gyurcsányi Zsoltot választották az év játékosának. Norvégia nyerte a női kézilabda-világbajnokságot, a válogatottban két győri, Katrine Lunde-Haraldsen és Heidi Löke is szerepelt. A két ünnep között először rendezték meg a Fehér Miklós Emlékgálát.

Lakner Gábor összeállítása