Győr+
2012.01.12. 08:44

Forgószél, a mesebalett

Óz, a csodák csodája című meseregény hősei, Toto kutya, Dorothy, Madárijesztő, Bádogember és Gyáva Oroszlán kelnek életre a Győri Balett legújabb produkciójában. A mesebalettet Velekei László rendező, koreográfus, valamint Kszel Attila dramaturg álmodta színpadra. A hétvégi premier előtt Velekei Lászlóval beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy mesebalettet készítsen, és miért éppen az Ózra esett a választása?

Három évvel ezelőtt indítottuk el a Fiatalok a fiatalokért programot, amelynek az a célja, hogy a táncművészet az ifjúság szívében nagyobb teret hódítson. A Tóth Ilona ’56 volt az első bemutatónk, amely középiskolásoknak szólt. Most a legkisebbeket szeretnénk megszólítani. Két darab, A Pál utcai fiúk és az Óz járt a fejemben, végül ez utóbbira esett a választás. A darab már a négy-öt éveseknek is élvezhető lesz, hiszen a táncosok olyan jól formálják meg a karaktereket, a poénok, a vicces mozdulatok a kicsi gyerekek számára is érthetőek.

Fiatalokat látunk a színpadon is?

Így van. Azokat a fiatal táncosokat, akik vagy most jöttek a társulathoz, vagy eddig még nem kaptak olyan szerepet, hogy megmutathassák tehetségüket. Mellettük színpadra lépnek a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola 7–11 éves balettnövendékei is. Ők kapták a legnagyobb feladatot.

Milyen élmény gyerekekkel dolgozni?

Rendkívül izgalmas volt a munka, tehetséges, színes egyéniségeket hívtunk meg. Az első próbán megbeszéltük, hogy komoly táncosként kezelem őket, hiszen ez a Győri Balett produkciója. A kicsik vették a lapot és nagyon könnyen, nagyon gyorsan alkalmazkodtak, érzelmekkel töltötték fel a mesét. Sokat tanultunk egymástól.

Mit tanácsol az előadásra érkezőknek? Ismerniük kell a mesét?

Szerintem nem, hiszen az eredeti történetből legalább három-négy órás darabot kellett volna készíteni. Azt találtuk ki Kszel Attilával közösen, hogy Toto kutya szemszögéből láttatjuk az eseményeket, így próbáltuk az Ózt a balett nyelvére lefordítani. A gyerekek értik a mesét, az érzelmeket. A kicsik kapnak egy kis szeletet a színészetből, s egy nagy szeletet a táncmesterségből, a Győri Balett munkájából.

Milyen lesz a mesebalett koreográfiája, zenéje, díszlete, jelmeze?

A koreográfia rám jellemzően ötvözi a klasszikus balett elemeit a társastánc elemeivel. Az Óz elkészítésénél az unokahúgomnak próbáltam megfelelni, amin ő mosolyog, az biztos a többi gyereknek is tetszeni fog. A zene egy különleges montázs, sok-sok filmzenéből, többek között a Csokoládé című filmből válogattam össze. A jelmezeket Győri Gabriella úgy készítette, hogy azok ne vonják el a nézők figyelmét a táncról, és jól lehessen bennük mozogni. Mivel látványos, pergő jelenetek sora a darab, így díszlet helyett a háttérben vetítés lesz, erősítve, színesítve az adott képet. Ez Bognár Alex munkáját dicséri.

Mikor láthatjuk a Forgószél, avagy a képzelet csodája című balettet?

Ezen a hétvégén és február első hétvégéjén a Kisfaludy-teremben, de fellépünk vele Veszprémben és terveink szerint Tatabányán, Mosonmagyaróváron és a fővárosban is.

Földvári Gabriella