Győr+
2012.01.12. 13:24

London 2012 – Könyökműtét után száll harcba a kvótáért Szász Emese

A 2011-es balszerencsés év után fájdalommentes vívásban reménykedve kezdte el a felkészülést az olimpiai kvalifikációs versenyekre Szász Emese világbajnoki ezüst-, illetve bronzérmes párbajtőröző.

“Nagyon vártam már, hogy vége legyen a 2011-es évnek, és egy új korszak kezdődjön” – mondta az MTI érdeklődésére, utalva arra, hogy az elmúlt hónapokban kicsit több kellemetlenség érte, mint amennyi még belefért volna. Csak a sérüléseket, betegségeket tekintve is “kijutott neki a jóból”, elszakadt a bokaszalagja, szalmonellafertőzést kapott, őszre pedig beállt a könyöke a bal – azaz a vívó -karján, ami miatt a várakozástól elmaradva szerepelt az októberi, cataniai világbajnokságon.

“Szeptember közepén, a vb-táborban kezdtem el érezni a könyököm, először csak fájdogált, de gondoltam, azzal még el lehet vívogatni – elevenítette fel az őszi vesszőfutás kezdetét. – Aztán egy ütközés alkalmával belenyilallt a fájdalom, és attól kezdve a helyzet már nem is javult.”

A vb-ig injekciókúrát kapott, de nem múlt a fájdalom, emiatt nem is tudott a rá jellemző módon agresszíven vívni Szicíliában, így pedig elmaradtak az eredmények: egyéniben a 64 között búcsúzott, a csapattal pedig nem jutott be a legjobb nyolc közé.

“Később itthon kiderült, hogy a teniszkönyök, amit emlegettek, csak egy tünet volt, valójában levált egy porc. Ezt aztán decemberben, az országos bajnokság után megműtötték. Azóta négy hét telt el, most már elkezdhetem a vívómozgást, egyelőre csak az edzőmet szurkálva, aztán remélhetőleg minél hamarabb már komolyabban is készülhetek, és végre eljön majd a fájdalommentes vívás időszaka” – mondta.

Szász Emese a műtéttől mostanáig eltelt időszakban elsősorban erőnléti edzéseket végzett, de ahhoz, hogy az olimpiai kvótáért reálisan versenyben legyen, minél hamarabb vissza kellene nyernie régi, megbízható formáját.

“Az első fontos állomás február 10-e környékén a dohai lesz, ahol az egyéni mellett csapatversenyt is rendeznek – tért rá az előtte álló feladatokra. – Továbbra is mindent megteszünk azért, hogy együtt tudjuk kiharcolni az olimpiai indulást, csakhogy ehhez már nem elég egy-egy komolyabb ellenfelet legyőzni, négybe kellene kerülni, jó lenne érmes helyen zárni.”

Mint mondta, ugyanez igaz az egyénire is, innentől kezdve már kimagasló eredményekre van szükség a kvóta megszerzéséhez. A dohai verseny után február végén Budapesten szerepelnek a női párbajtőrözők, majd márciusban Barcelonában, illetve a franciaországi St. Maurban.

Amennyiben a csapat a kvalifikációs időszak március 31-i zárultával kvótát érő helyen végez, három versenyző indulása egyéniben is garantált. Ha viszont a válogatott lecsúszik a londoni játékokról, marad az egyéni szereplés kiharcolásának lehetősége. Mégpedig a világranglistáról, vagy az áprilisi, utolsó zónaversenyről, melyen már csak azon nemzetek képviseltethetik magukat egy-egy résztvevővel, amelyek az adott szakágban addig egyetlen vívót sem juttattak ki a játékokra.

“Az a helyzet, hogy női párbajtőrben még azon a versenyen is indul majd sok jó vívó, nem adják nekünk könnyen az olimpiai kvótát. Persze aki ott akar lenni Londonban, annak valakit le kell győznie” – szögezte le a jelenlegi első számú hazai női párbajtőröző, aki kijutása esetén, korábbi önmagát idéző formában korántsem lenne esélytelen az olimpiai éremszerzésre. Ezt támasztja alá a USA Today olimpiai eredménykalkulátora, amelynek januári verziója szerint Szász még az elmúlt időszak visszafogottabb eredményei ellenére is elődöntőbe várható a nyári játékokon.

(MTI)