Győr+
2012.01.12. 13:51

Csákánynyéllel szúrta hasba, mert nem adta oda a nyugdíját

Hat év börtönre enyhítette a Győri Ítélőtábla annak a férfinek a nyolc éves fegyházbüntetését, aki csákánynyéllel szúrta hasba lakótársát, mert nem akarta neki adni a nyugdíját.

S. Ferenc vádlott élettársával és annak anyjával, valamint egy negyedik személlyel lakott egy felpéci házban. A sértett férfit csak azért fogadták be, hogy nyugdíját elvehessék tőle.

A sértett megelégelte a kisemmizést, a megalázást, ezért megmondta, hogy el szeretne költözni. S. Ferenc erről hallani sem akart, ugyanis félt attól, hogy a befogadott lakótárs nyugdíja nélkül szorult anyagi helyzetbe kerül.

A vádlott ezért megütötte a sértettet, csákánynyéllel többször hasba szúrta, majd a menekülő férfit megrugdosta, ezt követően pedig az ágyra fektette. Elvette tőle a telefonját, hogy ne tudjon segítséget kérni, s a magatehetetlen férfit hat-hét napra magára hagyta. Végül S. Ferenc a sértettet rossz állapota miatt kórházba vitte, ahol –a vádlott fenyegetésére – először azt mondta, hogy csövesek rugdosták meg. Később viszont bevallotta, hogy mi történt vele.

A Veszprém Megyei Bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntette kísérlete és más bűncselekmény miatt nyolc év fegyházbüntetésre ítélte S. Ferenc vádlottat.

Dr. Karácsony Anikó ügyésznő a csütörtöki nyilvános ülésen enyhébb minősítést indítványozott. Azzal érvelt, hogy a vádlott vitte el a kórházba a sértettet, ezzel megvalósult az „önkéntes eredményelhárítás”, vagyis S. Ferenc önszántából megszakította a halálhoz vezető folyamatot. Elmondta: a 8 év fegyházbüntetést indokoltnak tartja, de életveszélyt okozó testi sértés minősítését kell alkalmazni. Hozzátette: a vádlott aljas indokból bántalmazta a sértettet, akinek a bankkártyáját is elvette, s saját célra használta.

Az első fokú ítélettel szemben a vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett. Dr. Feltér László ügyvéd egyetértett az ügyész álláspontjával, s enyhítést kért.

A vádlott az utolsó szó jogán az első fokú tárgyaláson megszólaló tanúk vallomását próbálta kétségbe vonni.

A dr. Kovács Tamás által vezetetett tanács megváltoztatta az első fokú ítéletet, s életveszélyt okozó testi sértés minősítésében mondták ki bűnösnek S.Ferenc vádlottat. A nyolc év fegyházat hat év börtönre változtatta. A tanács elnöke kifejtette: közvetett és közvetlen módon olyan testi sérülések érték a sértettet, amelyek halálosak lehettek volna. A bíróság szerint a hat év börtön az arányos büntetés.

Az ítélet jogerős.

Kovács Veronika