Tanácsok és szempontok a használatához is

Mi alapján válasszunk elektromos rollert?

Tóth Vivien
2021.04.18. 14:40

Nagy népszerűségnek örvendenek az elektromos rollerek a városi közlekedésben, nemcsak Győrben, de az egész világon egyre többen választják ezt a környezetkímélő közlekedési formát. Aki szeretne csatlakozni ehhez a közösséghez, de nem tudja, milyen szempontokat vegyen figyelembe vásárlás előtt, annak most Csőre Bálint segít, aki egy győri székhelyű, elektromos rollereket forgalmazó cég ügyvezetője.

Részesítsük előnyben a magyar forgalmazókat!

Amikor elhatározzuk magunkat, hogy a zsúfolt tömegközlekedést vagy a dugókat magunk mögött hagyva elektromos roller vásárlása mellett döntünk, fontos hogy tisztában legyünk a legfontosabb szempontokkal, hogy sokáig tudjuk használni az e-rollerünket biztonságosan.

Csőre Bálint elmondása szerint az első és legfontosabb szempont, hogy magyarországi forgalmazótól vásároljuk meg a járművet. Sokan esnek abba a hibába, hogy külföldi oldalról vásárolnak elektromos rollert, ami által elveszíthetik a garancia lehetőségét, és az alkatrészek pótlása is problémás lehet.

Ha kiválasztottuk, melyik cégtől vesszük a rollerünket, akkor figyelembe kell venni a jármű felszereltségét és a kényelmi szempontokat. ,,Személy szerint a tömlős, felfújható kerekű rollereket ajánlanám a vásárlóknak, és fontos szempont a járművek teherbírása. Fontos a teljesítmény és a végsebesség is, de ha valaki 40-50 km/h vagy akár ennél is nagyobb sebességgel szeretne száguldozni, az már a saját testi épségét kockáztatja” – ismerteti az ügyvezető.

Napi rendszeres használatra 2-5 km távolság a javasolt, mivel a szakember szerint hosszabb távra kényelmetlen lehet a roller a városi utakon. Azonban, ha kiegészítenénk tömegközlekedéssel az utunkat, vagy akár azt a szempontot vesszük figyelembe, hogy többször kell emelgetni a rollerünket, a súlya nagyon lényeges a döntés szempontjából. ,,Az akkumulátor kapacitása határozza meg, hogy az adott roller mennyire lesz nehéz. Ami napi mozgatásra kényelmesen vállalható, az legfeljebb a 15-17 kilogrammos súlyhatár. Egy rollernél az akkumulátor és a motor határozza meg mind az árát, mind a súlyát, ezek a legértékesebb alkatrészek benne” – mondja Csőre Bálint.

Biztonsági szempontból fontos a fék fajtája az adott rollernél, megkülönböztetnek a gyártók tárcsaféket, dobféket, illetve elektromos motorféket, melyeket néha kombinálnak is a rollereken. A szakember üzembiztonsági szempontból a tárcsaféket ajánlja, mivel a meghibásodás kockázata ennél a legalacsonyabb.

Közlekedés a városban e-rollerrel

Jogi, illetve közlekedésbiztonság szempontjából az elektromos rollerekre jelenleg nincs hatályos szabályzás, gyalogosnak minősül, aki ezt használja. A probléma innen adódik, mivel a járdán nagyobb sebességgel veszélyes a gyalogos forgalomra ez a jármű, viszont az autós forgalomban veszélyes lehet közlekedésbiztonság szempontjából. Bicikliúton sem szabályos a használata, mivel akkor kerékpárnak kéne minősíteni az e-rollereket. ,,Veszélyes lesz az utakon, ha tömegesen elkezdik használni az elektromos rollereket az emberek, és nem tartják be a KRESZ-szabályokat, valamint nem sorolják be a jogalkotók megfelelő kategóriába. Védőfelszerelés sem kötelező jogilag a használatához, ennek ellenére én a bukósisakot fokozottan ajánlom viselni rollerezés közben” – hívja fel a figyelmet a szakember.

A győri rolleres cég 16-18 év alatt nem javasolja a felnőtteknek szánt elektromos rollereket, mivel biztonságos használatához kell egy alapvető KRESZ-tudás, és felelősségteljes döntések képessége egy adott forgalmi szituációban.

Kapcsolódó témák: #közlekedés |