Győr+
2012.02.03. 13:19

Kassai: ‘Minden mérkőzés egy vizsga’

Két kiváló játékvezető tartott remek hangulatú szakmai estet Ménfőcsanakon. Az egyik előadó a helyi kötődéssel is rendelkező Kulcsár Katalin volt, aki már NB I-es férfimérkőzésen is fújta a sípot. Mellette a közelmúltban a világ legjobb játékvezetőjének megválasztott Kassai Viktor elevenítette fel emlékeit.

Számos érdekes történettel fűszerezve megtudhattuk, hogy hazánk legmagasabb szinten jegyzett játékvezetője – a máig aktívan bíráskodó édesapa gondoskodó iránymutatása mellett – hogyan jutott el a megyei harmadosztálytól a Bajnokok Ligája döntőjéig. Kassai Viktor az est végén örömmel válaszolt lapunk kérdéseire.

Gyakran kap hasonló felkéréseket? Milyen rendezvényekre látogat el szívesen?

A csapatommal együtt olyan rendezvényeket vállalunk el, ahol népszerűsíthetjük a labdarúgást. Iskolai programokra, pályaavatókra szívesen járunk, és egyben kötelezettségünknek is érezzük, hogy részt vegyünk ezeken. Sok mindent kaptunk a labdarúgástól, ilyenkor pórbálunk valamit visszaadni belőle. Ha miattunk néhány gyermekkel több szereti meg a focit, már megérte.

Egy játékvezetőnek hogyan telik a téli szünet? Hasonlóképp dolgoznak az erőnléten, mint a játékosok?

Január elejétől heti négy edzéssel készülök, személyre szabott edzésprogrammal és szakképzett edző irányításával. Ilyenkor nincsenek meccsek, ugyanis edzőmérkőzéseket nem vezethetek. Most már hiányoznak a mérkőzések az egész csapatomnak, ráadásul még másfél hónap hátra van az élvonal rajtjáig. Mire elkezdődik a tavaszi szezon, alig várjuk, hogy kifuthassunk a pályára.

Rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött, ezt jelzi, hogy az év játékvezetőjének is megválasztották. Mit jelent önnek ez a díj?

Aki a Bajnokok Ligája döntőjét vezeti, jó eséllyel zár az élen az év végi szavazásokon is, így várható volt az elismerés, ami ettől persze jólesik. Számomra inkább szimbolikus jelentősége van a díjnak, hiszen amit mi csinálunk, nem mérhető. Amit igazán fontosnak tartok, hogy évek óta ott vagyunk a világ legjobbjai között, akik a legjobb mérkőzéseket kapják.

Idén milyen feladatok várhatnak önre?

A Bajnokok Ligájában az egyik nyolcaddöntőt vezetem majd, és ha ott jól megy a bíráskodás, akkor további feladatok is várhatnak ránk a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában is. Nyáron Európa-bajnokságot rendeznek, kontinensviadalon korábban még nem vettem részt. Ősszel kezdődik a felkészülés a következő világbajnokságra, amin szintén jó lenne közreműködni. Emellett Magyarországon is elvárják, hogy a legnehezebb mérkőzéseket mi vezessük. Motivációt mindig találunk, szeretnénk megragadni a jelenlegi szinten.

Más felkészülést igényel az NB I és egy nemzetközi mérkőzés? Van esetleg kedvenc közege, ahol szívesen bíráskodik?

Ugyanúgy készülünk egy magyar bajnokira is, mint egy külföldi mérkőzésre. Ismerni kell a csapatokat, a játékosokat, rengeteg mérkőzést kell nézni, hogy tudjuk, mi várhat ránk. Számunkra persze nem az a fontos, hogy kik játszanak, a legnagyobb sztároknak sem a nevét nézzük, hanem a hátukon a mezszámot. Nekünk mindig semlegesnek kell lennünk, a kedvenc futballkultúrám az, ahol a fair play szellemében futballoznak, sportszerűek a labdarúgók és nem akarják átverni a játékvezetőket. Sajnos sokszor mindent bevetnek, gyakran hiányzik a tisztelet.

Mitől lesz valakiből jó játékvezető? Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni ahhoz, hogy valaki eljusson a legmagasabb szintre?

Tehetség, alázat, kitartás és némi szerencse sem árt. Fontos, hogy valaki képes legyen lépésről lépésre haladni, mindig újabb és újabb célt kitűzni maga elé. Húsz évet dolgoztunk azért, hogy eljussunk a Bajnokok Ligája döntőjéig, ekkora utat nem lehet pillanatok alatt bejárni. El kell bírni a minden irányból ránk nehezedő nyomást is, számunkra minden mérkőzés egy vizsga. Rendkívül fontos a jó kommunikáció, hiszen nem a büntetés a lényeg, hanem hogy megelőzzük azt. Nem szabad vaskalapos szigorral sem vezetni, ha lehetőség van rá, tudni kell nagyvonalúnak is lenni.

Számos technikai újítás bevezetéséről van szó az utóbbi időkben. Mit gondol ezekről az eszközökről?

A labdarúgásban az a csodálatos, hogy világszerte ugyanúgy játsszák, hiszen rendkívül egyszerű a szabályrendszere. Ha valaki gyermekként megszereti a sportágat, ugyanazt látja és élvezi nyugdíjasként is. Hosszú idő kell ahhoz, hogy bármilyen újítást bevezessenek, és csak tökéletes működő, kiforrott technikát lehet élesben is bevetni. Erről nem a játékvezetők döntenek, hanem egy külön testület, de biztos, hogy nagy vita lesz még erről a kérdésről.

Mik voltak a legemlékezetesebb meccsei?

Rengeteg mérkőzésről őrzök egy-egy képkockát, ami megmaradt az emlékeim közt. Vannak köztük kevésbé jól csengő párosítások is, amik egy-egy ellenőrhöz, kollégához, játékoshoz kapcsolódnak. Természetesen vannak kiemelt jelentőségű meccsek is, mint a világbajnokság, az olimpia és a Bajnokok Ligája döntője. A játékvezetők nem pénzben gazdagodnak meg, hanem élményekben, és ez a legfontosabb. Amikor majd abbahagyom a bíráskodást, szeretnék visszaemlékezni, hogy mennyi szép dolog történt velem pályafutásom során.

Lakner Gábor