Győr+
2012.02.09. 11:24

Bibliával a kezében állt a vonat elé? – Színészkirály a Polgári Szalonban

Történetek Latinovits Zoltánról, a Fradiról, a fociról és a borról címmel Lakat T. Károly újságíró és Fejszés Attila színművész lesz a Polgári Szalon vendége február 14-én kedden este hatkor a Zichy-palotában.

Ezúttal is Szigethy Gábor író, rendező tölti be a házigazda szerepét. A belépődíj 1000 forint.

Az alábbiakban ia szerző engedélyével idézzük Szigethy Gábor 1976. június 4. 19.40 – Anatómiai Vázlat – című írásának egy részletét, mely a Beszélőben jelent meg.

„Latinovits Zoltán nem írt búcsúlevelet. Latinovits Zoltán nem búcsúzott el senkitől. Latinovits Zoltán 1976. június 4-én este hét óra tájban elindult szemesi házukból sétálni, és többé nem tért haza.

Mi történt? Biztosat senki nem tudott. A titok furcsa virág: egy szóba, egy kósza hírbe, egy fölröppent hírfoszlányba, egy újságból kihullott, megfejthetetlen tartalmú mondatba mindenki azt álmodott bele, amit akart. Volt, aki úgy tudta: Bibliával a kezében állt a vonat elé. (Séta közben a Vigíliát olvasta, benne saját írását.) Mondták: azonnal szörnyethalt. (Még élt, amikor beemelték a mentőautóba.) Leírták: a vonat elé vetette magát. (Egyetlen tanú fogalmazott így, mások úgy emlékeztek: a negyedik vagy ötödik kocsi gázolta el.) Egy amerikai újságban már az olvasható: a mozdony darabokra tépte. (A boncolási jegyzőkönyv szerint jobb lábfejét roncsolta a kerék.)

Ruttkai Éva így fogalmazott: “…a házuktól a Balatonhoz a síneken keresztül vezet az út. Egy kereplőn kell keresztülmenni. Közel van az állomáshoz, itt mindig lassít a vonat, gyerekkorában, többször elmesélte, mindig itt várták a járatot, a lassításkor felugrottak, és úgy mentek el az állomásig, ha arra volt dolguk. Ahogy én rekonstruálom az esetet: eljött otthonról, sétálni indult a Balaton felé. És akkor jött egy vonat, lassított, benne felsejlett valami gyerekkori emlék, benne volt az a bizonyos gyógyszer, amitől fel volt pörögve, nem érezte a veszélyt, képessége korlátait, és úgy, mint évtizedekkel korábban, megpróbált felugrani rá… és elvétette az ugrást… Hisz nem is elöl, hanem a harmadik vagy negyedik kocsi gázolta el. Nem a mozdony. Talán ez azt bizonyítja, hogy ugrani akart. Nem tudom…”

Ruttkai Éva soha nem hitte el, hogy Latinovits Zoltán öngyilkos lett.”

Fotó: A budapesti Színháztörténeti Intézet anyagából