I. Győri Böllérnapok
A háromnapos rendezvényen böllér- és kolbásztöltő versenyt rendeznek, a magyar kézművesek, őstermelők kínálják portékáikat, a vendégek megkóstolhatják a finomabbnál finomabb sertéshúsból készült ételeket. A rendezvényt neves fellépők színesítik.
Február 24-26. között különleges rendezvény helyszíne lesz az Aranypart. A Nagy Fa – Tál gasztronómiai kft. rendezésében, a győri önkormányzat kiemelt támogatása mellett az idén első alkalommal rendezik meg a győri böllérnapokat.
Domanyik Eszter a városháza Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztályának vezetője elmondta, a Négy Évszak Fesztivál keretein belül arra törekszünk, hogy az év minden szakában szórakozást nyújtsunk a győrieknek és programokat a turistáknak. Az év eleje ebből a szempontból kicsit csendesebb, ezért is fogadtuk örömmel a szervezők megkeresését, és álltunk a kezdeményezés mellé.
A rendezvényen a magyar gasztronómiai hagyományok, és szokások elevenednek meg. A programra várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket, akik nem csak látogatóként vennének részt az eseményen, de versenyzőként is megmérettetnék magukat.
Nagy Pál Attila a szervező cég ügyvezetője hozzátette, a cél, hogy minél többen megismerhessenek és közel kerülhessenek egy régi magyar hagyomány, a disznóvágás hangulatához. Az esemény kicsiknek és nagyoknak egyaránt érdekes lehet, a programok mindenkinek szólnak, igazi családi rendezvényre van kilátás.
A disznóvágás, mint ősi magyar szokás a török időkre vezethető vissza. Az 1541-től tartó török uralom alatt minden állatot elvittek, kivéve a disznót, mert azt a hitük tiltotta. A sertés maradt tehát szinte az egyetlen fogyasztásra szánt háziállat, melyet szabadon tartottak őseink. A török hódoltság utáni időben azonban kevés disznó maradt, hiszen az ország felélte sertéskészletét. A győri és soproni híres állatvásárba a szerbek rengeteg sertést hoztak. A szerb disznók aztán keveredtek a magyar disznókkal, az így született malacokat nevezték el mangalicának. Az egyre népszerűbb disznófajta 25 éve alatt eljutott az ország minden részére. Az 1840-es évekre a hagyományos bakonyi sertés szinte teljesen eltűnt. A mangalica viszont az alföldi viszonyokhoz annyira alkalmazkodott, hogy igazi magyar fajtává vált.
A disznóvágás a vidéki szokásrendbe illeszkedik. A család, a barátok közösen dolgozták fel a jószágot, tehát egy disznóvágás tökéletes alkalom volt arra, hogy kis közösségek eltöltsenek egy vagy akár több napot is együtt. A hagyományos, vidéki disznóvágás újból kezd éledni, tükrözve a múlt szokásait.
I. Győr Böllérnapok programja, 2012. február 24-26.
Február 24., péntek, nagyszínpad:
15.30-20.30: Fábián György műsorvezető
16 óra: Polgármesteri megnyitó
17 óra: Somogyi András
18 óra: Solymos Tóni
19 óra: Los Andinos
21-01 óra: Syncron együttes utcabál
Február 25., szombat, böllérverseny és nagyszínpad:
07.30-12.00: Élőállat látvány disznóvágás csapatokkal
07.30-11.30 óra: Ihos József
13-19 óra: Fábián György műsorvezető
12.00 óra: a Böllérverseny eredményhirdetése
13.00-13.45: Sógorok
14.00-14.40: Éneklő szakácsok
15-17 óra: Höcögő Néptáncegyüttes
Forgatós Néptáncegyüttes
Bakony Néptáncegyüttes
Folt Zenekar
17.15-18.15 óra: Király L. Norbert
18.40-19.40 óra: Sárga Taxi
21-01 óra: Crazy Monday zenekar utcabál
Február 26., vasárnap, kolbásztöltő verseny és nagyszínpad:
07.30-11.30 kolbásztöltő verseny
12.00 óra: a kolbásztöltő verseny eredményhirdetése
13.30-19 óra Fábián György műsorvezető
13.30-14.40: Napraforgó Meseszínpad
15-17 óra: Regős Táncegyüttes
Kisalföld Táncegyüttes
Lipics Viola és Zenekara
17.30-18.15: Bóbita
19.00: Magna Cum Laude élő koncert
További információk: http://nagyfatal.hu/index.php/i-gyori-bollernapok