Győr+
2012.02.18. 11:35

„Minden városrészben a fejlesztések vezérelnek bennünket”

Fekete Dávid személyében új képviselőnek szavaztak bizalmat 2010 októberében a történelmi belváros és Révfalu városrészek nyugati felének választópolgárai, valamint Győr-Újváros lakosságának zöme. A fiatal várospolitikusnak nem volt könnyű dolga, hiszen a három területen eltérőek a problémák, az emberek társadalmi összetétele és anyagi körülményei.

Egy képviselő a saját körzetében aligha állíthat fel prioritásokat aközött, hogy melyik városrész fejlődése, ügyei élvezhetnek előnyt a többivel szemben, de Győr globális érdekei sokszor felülírják ezt – mondta Fekete Dávid. – Így – mint a város kirakata – a történelmi belváros természetesen nagyobb figyelmet kap, de ez nem válhat a többi terület hátrányára.

Fontosnak tartom, hogy a megyeháza előtti téren megújultak a burkolati elemek, helyreállítottuk a virágpiacot átszelő utat, megvalósult a Jedlik Ányos utca–Gutenberg téri rehabilitáció, és a Frigyláda rekonstrukciója. Kiemelten kezeljük a belvárosi sétálóutcák állapotának javítását, és a járdafelújításokat is.

Győr-Újváros egyik felét is képviseli a közgyűlésben. Ezen városrész fejlesztésére is nagy hangsúlyt fordít az önkormányzat…


Talán elég, ha elsőként az újvárosi szociális városrehabilitációs projektet említem, amelyre első körben 1,3 milliárd forintos támogatást sikerült szerezni. Győr városképéhez nem csak a belvárosi fejlesztések megteremtése, de például a korábban polgári hangulatú Kossuth utca rekonstrukciója is hozzátartozik. Az idősebbek még emlékeznek rá, milyen érzés volt régen a vasárnapi ebédek után sétát tenni errefelé. Szeretnénk, ha Újváros újra kellemes, barátságos hangulatot árasztana. Sokat teszünk a közbiztonság javításáért is. Kamerarendszert telepítettünk a Kossuthiskolába és a környező utcákba is. Remélem, a térfigyelők száma a jövőben bővülhet. Létrehoztuk az újvárosi polgárőrséget, amelynek 20 aktív tagja van, segítségükkel megkezdtük a zugszemétlerakók feltérképezését és megszüntetését.

Révfalunak csak egy kisebb része tartozik a körzetéhez, ezért gondolom, gyakran kell egyeztetnie képviselőtársaival a városrész fejlesztési elképzeléseiről.

Igen, jóllehet ugyanezt tesszük Újvárost és a belvárost illetően is. Révfalut is pozitívan érintette a Jedlik híd megépülése, valamint a hídfejlesztéshez tartozó úthálózat-korszerűsítés. Megépült a Hédervári úti körforgalom, és több út burkolatcserén esett át. Így nem csak a városrész, de az egész város közlekedési infrastruktúrája jobbá vált.

Hogyan látja a következő időszak fejlesztési lehetőségeit?


Továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a belvárosi városrehabilitáció folytatása. A Dunakapu téri fejlesztések jó ütemben haladnak. Újváros szintén megszépül, sokat segítenek ebben az uniós források, emellett szeretnénk újraéleszteni a lakóutcaprogramot, és megvalósítani az eltervezettjárdafelújításokat is. Révfaluban azon dolgozunk, hogy az Egyesített Egészségügyi Szociális Intézmény épülete elnyerje a megpályázott 180 millió forintos támogatást, a Kálóczy téri idősotthon lakóinak nagy-nagy örömére.

Mennyit segítik a munkáját a városrészekben élők, milyen problémákkal fordulnak a képviselőjükhöz a leggyakrabban?


Nagy elvárás a közbiztonság erősödése. Úgy vélem, a rendőrséggel karöltve sokat tettünk ezért, elég ha csak a Kálóczy téri szórakozóhelyek környékén a járőrszolgálatok erősítésére gondolunk. A belvárosiak többsége mára elfogadta az új közlekedési rendet, hogy megváltoztak a parkolási lehetőségek, és hogy sok nagy rendezvény koncentrálódik a centrumba. Mások az elvárások ott, ahol családi házas övezetben élnek az emberek, és más ott is, ahol nagyobb a nyüzsgés. Én csak köszönhetek a választóknak, mert ötleteikkel, felvetéseikkel mindig támogatják a munkámat, és akkor is megosztják velem a véleményüket, ha nem értenek egyet valamiben. A cél, hogy közös nevezőre jussunk, hiszen a várost lehetőleg minden győri polgár kényelmére kell alakítanunk, változtatnunk a jövőben is.

Bakács László

Fotó: O. Jakócs Péter