Győr+
2012.03.30. 08:58

Győr, az ütős zene fővárosa

A sorrendben 13. Győri Nemzetközi Ütős Fesztivált pénteken és szombaton rendezik. Hazánk legjelentősebb ütőzenei seregszemléjének célja, hogy népszerűsítse a műfajt és lehetőséget kínáljon a tehetségek bemutatkozására. A programról Csurák Erzsébet, a fesztivál szervezője számolt be lapunknak.

A fesztivál a hagyományos utcai menetzenével és show-dobolással indul pénteken délután, amelyhez hatvan zumba táncos csatlakozik. Idén is dobolásra hívnak mindenkit a Széchényi térre, bármilyen ütős hangszerrel, ritmust ütő eszközzel részt lehet venni az örömzenélésben. Az elmúlt években több világhírű sztár lépett fel Győrben, idén Evelyn Glennie és az Appice fivérek a fesztivál nagyágyúi. Carmine és Vinny Appice olyan világsztárokkal zenéltek együtt, mint a Black Sabbath, John Lennon, Rod Stewart. Érdekesnek ígérkezik az a közös koncert, amelyet Borlai Gergő és a világ egyik legjobb basszusgitárosa, Gary Willis ad. Izgalommal várhatjuk a Győri Ütőegyüttes fellépését is.

Magyarország első számú ütőszenei rendezvényén egyedülállóan jelenik meg a stílusbeli sokszínűség, a jazz és a világzene ötvözete, a kortárs ütőhangszeres játék. Minden fellelhető ütős hangszer megszólal ezen a két napon. Hallhatunk kongát, amadindát, kamelánt, csöngettyűket. Fantasztikus gazdag zenei hangzás, és fantasztikus hangszerarzenál jelenik meg a fesztiválon. A műsorstruktúra kialakításakor figyeltek arra is, hogy az ütős zene más társművészeti produkciókkal, hangszer bemutatókkal és workshopokkal egészüljön ki.

Az idén tizenhárom éves fesztivál létrejöttét a nagy múltú győri ütős kultúra, a Győri Ütőegyüttes léte és a magas színvonalú zenei képzés tette lehetővé. Az első házigazda a Petőfi Ifjúsági Ház volt, de csak a városi fesztiváliroda megalakulása után vált folyamatos, éves programmá a fesztivál. A legutóbbi öt év korszakváltást hozott, profi menedzser segíti a munkát, a fesztivál nemzetközi lett, a szervezők világsztárokat tudtak meghívni.

Földvári Gabriella