Már hetek óta kínálják a Vásárcsarnok árusai a hazai szamócát. A gyümölccsel szemben támasztott vásárlói igények viszont szélsőségesek, van aki ár szerint, van aki származás szerint választ.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint már országszerte kapható a hazai fóliás szamóca a piacokon, üzletekben. A Győr+ Média körbejárt a Vásárcsarnokban, tényleg keresett-e a gyümölcs. Azt tapasztaltuk, hogy rendkívül változóak a vásárlói igények. Van aki azt mondta, megveszi a hazait, mert finomabb, de volt aki szerint nem ízletesebb annyival, amennyivel drágább.
Abban a legtöbben egyetértettek, hogy a legjobb zamata a hazai, kisméretű szamócának van. A legfinomabb termés azonban kicsit később várható, amikor majd a szabadon termő szamócát kóstolhatjuk. Amikor ez kerül a polcokra, már kifut a görög származású gyümölcs.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleménye szerint a magyar szamóca – amit a köznyelvben epernek hívnak – ízében, állagában nagyságrendekkel jobb a külföldről, több ezer kilométerről behozottnál, hiszen frissen kerül a fogyasztókhoz.
A friss magyar szamóca könnyen megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett, és több ezer kilométerről ideérkező gyümölcstől. Például a magyar áru állagra nem olyan kemény, és a csészelevelei frissebbek, nem beszélve a nagyságrendekkel jobb ízéről. A hazai fajták „szájéretten” szedhetőek, mivel jóval rövidebb idő alatt eljut az áru a fogyasztóhoz, mely különbség ízben is megmutatkozik.
Három fázisban érkezik a magyar szamóca a kereskedelmi forgalomba: elsőként kis mennyiségben a fűtött fóliasátras termés kerül a piacokra, üzletekbe, majd utána május elejével a fűtetlen fóliasátras, fóliaalagutas termőterületekről, és várhatóan május közepétől nagy mennyiségben a szabadföldi szamóca. A hazai termés június közepéig-végéig kitart.
A magyarországi üzemi szamóca-termőterület – a 2020-as SAPS-adatok szerint – mintegy 550 hektár, évente, az időjárási viszonyok függvényében átlagosan 8-10 ezer tonna áru terem. A termőterület 20-20 százaléka Bács-Kiskun és Pest megyében található, mellettük még Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Somogy megyében van nagyobb termőterület. Az országban lévő termőfelület hozzávetőlegesen fele fóliatakarásos, sátras hajtatás.
A köznyelvben „epernek” nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába.
Forrás: nak.hu