Győr+
2012.04.09. 10:00

Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál: gőzerővel készül a győri pályázat

Több mint húsz évvel ezelőtt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke hívta életre az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) annak érdekében, hogy lehetőséget biztosítson az ifjúsági korosztályos versenyzőknek az olimpiai játékok eszmeiségének, egyetemlegességnek és szervezési rendjének megismerésére.

Hasonlatosan az olimpiai játékokhoz vagy más kontinentális bajnokságokhoz, az EYOF versenyeit sem minden évben tartják. A négyéves olimpiai ciklushoz igazodva, és az olimpiákat nem zavarva minden páratlan évben rendezi az öreg kontinens az utánpótlás mára talán a legrangosabb seregszemléjét. A szervezők kimagasló jelentőséget tulajdonítanak a versenyek magas színvonalú megrendezésének a 14–17 éves korosztály kiválóságai részére.

A magyar sportolók büszkén vallhatják, hogy eddig minden téli és nyári EYOF- versenyen részt vettek, általában kis létszámú, de eredményes delegációval.

Magyarország büszke lehet arra is, hogy Győr városa eredményesen kandidált a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésére. Arról, hogy a megyeszékhely elnyeri-e a rendezés jogát, december 7-én Izraelben születik majd döntés.

– Gőzerővel készül a pályázatunk, és az ahhoz szükséges teljes prezentációs anyag – tudtuk meg Bolla Pétertől, Borkai Zsolt polgármester kabinetfőnökétől, akit a MOB-elnök–városvezető az előkészítő bizottság vezetésével bízott meg. – Minden törekvésünk, hogy elnyerjük a házigazda szerepét. Ha így lesz, 2013 és 2016 között látványos sportberuházásokba kezdünk, amelyeket összehangolunk a városfejlesztési elképzelésekkel. Az állam 9,6 milliárd forintos kormányzati garanciát vállalt az új sportlétesítmények kialakítására, a már meglévők felújítására, továbbá a szervezési feladatok biztosítására. Nagyon szeretnénk elérni, hogy a kabinet ennek a pénznek a folyósítását a jövő évtől építse be a központi költségvetésbe.

Sikeres pályázat esetén négy év alatt kell minden beruházást elvégezni.

A győri önkormányzat a legjobb megoldásokban érdekelt: a hatékonyságot össze kell kapcsolnunk a praktikussággal és a gazdaságossággal. Új csarnokokat építünk, atlétikai és teniszcentrumokat, valamint egy régóta várt uszodát. A labdasportoknak a már meglévő sportcsarnokok lesznek a vendéglátói. Létre kell hoznunk egy olimpiai falut, amelynek lakásait, házait később értékesíteni fogjuk. Az új infrastruktúrával olyan, nemzetközi szinten is modern objektum jön létre, amely a külföldi és hazai sportolók majdani edzőtáboroztatására is alkalmas.

Megéri-e majd Győrnek egy ilyen nagy volumenű sportrendezvény szervezése?

Nem is vágtunk volna bele, ha nem így lenne. Az épületek utóhasznosításával, a fesztivál idején ránk szegeződő nemzetközi figyelemmel jól kell tudni sáfárkodni, és ha jól használjuk ki a hírverésből adódó lehetőségeket, Győr nagyon komolyan profitálhat majd a rendezésből. Azon dolgozunk, hogy a győriek is magukénak érezzék majd a versenyeket, megszeressék a résztvevőket, és igazi sportünnepként éljék majd meg ezt az egyedülálló alkalmat. Fontos, hogy a város utánpótlás- támogatási rendszerét is aszerint építsük fel, hogy minél több győri fiatalnak szurkolhassunk a 2017-es EYOF-on. Az ifjúsági olimpia rendezése Győrt a gazdasági élet mellett a nemzetközi sportélet térképén is előkelő helyen pozícionálja majd.

Bakács László

Fotó: Illusztráció