Győri gyöngyszemek: Gyógyító győri találmányok

Győr+
2012.04.10. 09:33

Nevezetes műemlékeinken, szakrális kincseinken túl Győr hírnevét számos kitűnő személyiség, történet vagy éppen találmány öregbíti. Igazi értékek ezek, városunk gyöngyszemei.

Elsőre bizarrul hangozhat az a találmány, amelynek a neve: gyomorvarrógép. A szerkezet azonban igenis hasznos orvosi műszer volt, ráadásul győri találmány, a kórház névadójának, dr. Petz Aladárnak a fejlesztése.

Fotó: wikipedia.hu

Petz Aladár 1888-ban Győrött született, doktori címet a Királyi Magyar Tudományegyetem Orvostudományi Karán szerzett. 1922-ben már a győri Szentháromság Közkórház igazgatói teendőit látta el. Az ő vezetése alatt épült meg az új belosztály, gyermekosztály, bőrosztály és idegosztály.

Találmánya a gyomorvarrógép, amely a Hültl-féle eszköz továbbfejlesztése, 1924-ben világszabadalomként jegyezték be. A műszert egyébként először Győrben próbálták ki 1920-ban, városunkból aztán az egész világon elterjedt, mert általa biztonságosabbá és gyorsabbá váltak a gyomorműtétek. Az eszköz egyébként ma is megtekinthető a győri Széchenyi térről nyíló Patikamúzeumban.

Petz Aladár további találmányokkal is hozzájárult az orvostudomány fejlődéséhez. Többek között az úgynevezett distractiós készülékkel korszerűsítette a nyílt végtagtörések gyógyítását, valamint több eszközt is fejlesztett a combnyaktörések hatékony kezelésére, de a gyomorvarrógépet is továbbfejlesztette.

Működéséhez kötődik az 1945-ben meglőtt Apor Vilmos életéért való sebészi küzdelem is.

Nem véletlen tehát, hogy a Győrben található megyei kórház az ő nevét viseli. A kórház története egyébként visszanyúlik egészen az 1740-es évekig, amikor a város szegényeknek szánt ispotály létesítésére tett javaslatot. A mai intézmény elődje, a Petz Aladárt is foglalkoztató Szentháromság kórház első igazgatója Mulartz János Henrik volt, akinek nevét ma gyógyszertár is viseli a győri rendelőintézetben.

1884-től Petz Lajos lett a főigazgató, akit éppen fia, Aladár követett ezen a poszton, mindössze 34 évesen. Politikai okokból 1950-ben leváltották, de haláláig, 1956-ig vezette a sebészeti osztályt. 1957-től a megyei tanácshoz került az intézmény, amely az 1970-es években nagy fejlődésen ment keresztül.

Napjainkban egy újabb jelentős átalakuláson megy át a kórház, hiszen uniós támogatással mintegy 11 milliárd forintos beruházás valósul meg, amelynek révén egy teljesen új épületszárny épül, huszonegyedik századi feltételeket teremtve ezzel a város és a régió betegeinek ellátásában.

Papp Zsolt György

Fotó: O. Jakócs Péter

Győri gyöngyszemek – Borban élő gyöngyök

Győri gyöngyszemek – A győri Shatterhand

Győri gyöngyszemek: Zenei kuriózum

Győri gyöngyszemek: A győri vértanú

Győri gyöngyszemek: A győri hős

Győri gyöngyszemek : A vasminiszter

Győri gyöngyszemek- Egy valódi nevelő

Győri gyöngyszemek: Aki a városnak házat adott

Győri gyöngyszemek : A haza bölcse

Győri gyöngyszemek: A magyarul írott szó ünnepe

Győri gyöngyszemek: A szabadságért

Győri gyöngyszemek: Az első tornaóra

Győri gyöngyszemek: Fejjel magasabb mindenkinél