Győr+
2012.04.28. 14:28

Graffitisek szállták meg az Eötvös Iskolát-VIDEÓVAL

Harminc fiatal graffiti-fújó érkezett szombaton reggel az Eötvös József Általános Iskola udvarára, hogy a Győri Rendőrkapitányság és a Gyerekjóléti Központ közös felhívására graffitikkel díszítsék ki az oktatási intézmény szürke betonfalát.

– A Győri Rendőrkapitányság az év elején készített egy pályázati programot, amelynek címe: A generációk biztonságáért. A Belügyminisztérium felé nyújtottuk be ezt a projektet és a minisztérium úgy döntött, hogy támogatja a megvalósítását. Ebben lett együttműködő partnerünk a Gyermekjóléti Központ. – mondja Kaliba Edit, alezredes, a Győri Rendőrkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának a vezetője.

– Ez a közös programsorozat márciustól egészen május 15-ig tart –

folytatja Farkas Kulin Fruzsina, a Gyerekjóléti Központ szociális munkása – amelynek keretében már eddig is több értékes programot szerveztünk gyermekeknek, fiataloknak, de mind közül a mai lesz szó szerint is a projekt legszínesebb eleme.

A résztvevők az ország legkülönbözőbb részéről érkeztek, akik között éppúgy voltak kezdők, mint közfalakon edződött profik, de kivétel nélkül mindenki nagyon örült, hogy szervezett keretek között hódolhatott szenvedélyének.

A Szentesről jött Dávid az interneten hallott a győri rendezvényről: – Az egyik blogon olvastam, hogy lesz egy ilyen lehetőség és mivel rokonaim élnek a folyók városában, nem volt kérdés, hogy a hosszú hétvégén összekötöm a kellemest a hasznossal. Azt nem mondom, hogy a monogramomat is alá merem írni, de sokkal szívesebben alkotok úgy, hogy nem kell retorziótól tartanom.

A szervezők célja pedig pontosan ez volt, vagyis a prevenció. Legális lehetőséget biztosítani graffitik készítésére, ami a megszállott graffitizőknek is fontos, hiszen a falfirkálással okozott rongálás a megszigorított btk. szerint akár szabadságvesztéssel is büntethető.

A szombati kerítésfestésen részt vevők közül egyébként korábban már többeknek akadt dolga a rendőrséggel illegális graffitizés miatt. – Nekem a legszebb rajzom hetvenezer forintomba került. Ennyi volt ugyanis a büntetés, amit fizetnem kellett miatta. Ráadásul mielőtt le tudtam volna fotózni el is tüntették. – mondja az egyik húsz év körüli fiú.

A rendezvény egyik fő vonzereje éppen az, hogy az elkészült munkák az iskola díszei maradnak, azokat nem távolíttatja el senki. – A mi célunk sosem a rongálás, hanem az alkotás – mondja az egyik alkotópáros jócskán kitetovált tagja. – Valami maradandót szeretnénk létrehozni, amely magában hordozza a személyiségünk lenyomatát is. Sajnos erre legálisan nagyon kevés lehetőségünk van, ezért is örültünk nagyon a mai napnak. Persze én is ismerek olyanokat, akik kifejezetten szeretnek a tilosban járni, de ők nincsenek ma itt. Azokat pedig, akik műemléki épületeket, vagy vasúti kocsikat pingálnak össze, az igazi graffitisek is kivetik maguk közül.

A több órás munkának meg is lett az eredménye. A szürke betonfal kora délutánra egy összefüggő, több tíz méteres, színpompás művészeti alkotássá nemesedett. Ehhez 56 liter diszperzitre, 155 flakon szórófestékre és a résztvevők mindegyikében ott motoszkáló alkotási vágyra volt szükség. Az elkészült munkák között éppúgy megtalálhatók a tehetséges gyermekrajzok, mint a már-már művészeti értékkel bíró kortárs remekművek. – Az ember csak ránéz erre a színpompás falra és máris jobb kedve lesz tőle – mondja az egyik kíváncsiskódó környékbeli.

A szervezők elmondása szerint a program olyan sikeres, hogy máris többen érdeklődtek, lesz-e folytatás. És mivel tehetséges és lelkes fiatalból, illetve szürke, de jobb sorsra érdemes falból sincs hiány, talán erre nem is kell olyan sokat várni.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Molnár G. Tamás

Fotó: a szerző