Győr+
2012.05.06. 11:17

Újra szorossá tennék a bajnokságot

Vasárnap este az OTP Bank Liga egyetlen veretlen csapata a legjobb hazai mérleggel rendelkező Győri ETO FC otthonában döntheti el a bajnoki cím sorsát.

Bár a Kecskemét múlt heti Győr ellen aratott győzelmével öt pontosra mélyítette a szakadékot a listavezető és a második helyezett között, még mindig a Győri ETO FC – DVSC-Teva mérkőzés a magyar bajnokság csúcsrangadója. Ha a Debrecen nyer vagy döntetlent ér el Győrben – matematikailag még nem, de – szinte biztos bajoknak tekinthető, ha viszont a Győr gyűjti be a három pontot, visszaáll a két csapat közt sok fordulón keresztül fenn állt két pontos különbség. Hatalmas csatára van kilátás.

A Debrecen kedden egy 120 perces mérkőzés és a végletekig kiélezett büntetőpárbaj után az MTK ellen elhódította a Magyar Kupát, ami három dolgot jelent. Biztos nem zárja üres kézzel a bajnoki évet Kondás Elemér együttese, minden esélyük megvan a duplázásra is, ellenben nem a legjobb fizikai állapotban érkeznek a bajnoki rangadóra. Pintér Attila elmondása szerint, a kecskeméti botlás után az edzői stábnak sikerült rendet raknia a győri játékosok fejében, a csapat készen áll arra, hogy legyőzze a 26 forduló óta veretlen Debrecent és ezáltal újra szorossá tegye a bajnoki trófeáért zajló küzdelmet.

A legjobb hazai csapat a legjobb idegenbeli csapat ellen


Az ETO mindössze egyetlen vereséget (Bp Honvéd 1-3) szenvedett el hazai pályán a 2011/2012-es kiírásban, emellett 12 győzelmet aratott, 33 gólt rúgott (2,5 gól/meccs) és 11-et kapott (0,8 gól/meccs).

A Debrecen veretlenségét főként félelmetes idegenbeli mérlegének és nagyszerűen teljesítő, biztos és rutinos lábakon álló védelmének köszönheti. Bár 8 győzelmük mellett 5 döntetlenjük is van, a 13 Nagyerdőtől távoli mérkőzésből 10 alkalommal gólt sem kaptak, és ha kaptak, akkor is maximum egyet.

Ha van olyan csapat, amely képes akár több gólt is rúgni a DVSC-nek, akkor az a hazai pályán a bajnokság 3. legtöbb gólját szerző Győr, ha van olyan csapat, amely képes megakadályozni a Ahjupera, Dudás, Strestík, Trajkovic négyest a gólszerzésben, akkor az a bajnokság legbiztosabb védelmével rendelkező Debrecen. Hatalmas csatára van kilátás.

A két csapat egymás elleni mérlege az utóbbi években enyhe ETO-fölényt mutat. Az utolsó hat mérkőzésből három döntetlen, egy debreceni és két győri győzelem született. Az idei szezon őszi mérkőzésén a DVSC 2-0 arányban győzte le az akkor még Csertő Aurél irányította győri csapatot, de legutóbbi két győri fellépése alkalmával a Debrecen még gólt sem tudott szerezni az ETO Parkban, ellenben négyet kapott (1-0, 3-0).

A két csapat rendre a bajnoki címért és a dobogós helyezésekért küzd egymással az elmúlt szezonok során, ezt jól mutatja, hogy sokszor vív parázs csatát egymással a két együttes, a színes kártyák is gyakori vendégek a két csapat mérkőzésein. A legutóbbi két egymás elleni mérkőzést teljes létszámban fejezték be a csapatok, de az ezeket megelőző négy mérkőzés mindegyikén villant minimum egy piros lap.

A nyomás ma is nagy lesz a vállakon, így az indulatok könnyedén elszabadulhatnak, ha a játékosoknak nem sikerül megőrizniük a higgadtságukat. A teher inkább a győri vállakat fogja nyomni, hiszen ők játszanak majd győzelmi kényszer alatt, a vendég Debrecennek egy döntetlen is tökéletes eredmény lenne az első hely megőrzése, hiszen pontosztozkodás esetén megmaradna a két csapat között lévő ötpontos különbség, ami három fordulóval a bajnokság vége előtt megnyugtató előnynek mondható. Az ETO-nak már nem csak előre, hanem hátrafelé is figyelnie kell, hiszen a fordulót megelőzően harmadik Videoton Kecskeméten aratott győzelmével pontszámban utolérte Pintér Attila együttesét, ráadásul a jövő héten Videoton-Győr nyugati rangadót rendeznek. De ne rohanjunk ennyire előre, hiszen először a Nyugat és Kelet nagy csatája vár az ETO labdarúgóira és szurkolóira.

Az OTP Bank Liga 27. fordulójának záró mérkőzése és legnagyobb rangadója vasárnap 18.00 órakor veszi kezdetét az ETO Parkban, a mérkőzésről 17.45-ös kezdettel folyamatosan frissülő élő tudósítást olvashatnak itt, a Győr Plusz Onlne-on.


(Szabadi Ervin)