Győr+
2012.05.13. 11:56

Oda az álom, a Buducnost a BL-győztes

A visszavágón 27-25-re kikapott, összesítésben idegenben lőtt kevesebb góllal maradt alul a Győri Audi ETO a Bajnokok Ligája fináléjában.

Egy hajszálon múlt a győri lányok történelmi sikere. A női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjének vasárnap esti montenegrói visszavágóján 27-25-ös vereséget szenvedett Karl Erik Böhn együttese, és ez az eredmény azt jelentette, hogy idegenben szerzett több góllal a lefújás pillanatában a Buducnost Podgorica örülhetett és emelhette magasba a BL-serleget.

A mérkőzés győri góllal kezdődött, de az első tíz perc végére átvette a vezetést a Podgorica, és onnantól egy pillanatig sem engedte ki a kezéből. Az arányon megállás nélkül próbált javítani a Győr, a mérkőzés nagy részében tartani tudta a minimális különbséget és életben tartotta a (végső) győzelmi reményeket.

Támadásban és védekezésben is sok volt a hiba és pontatlanság győri oldalon, de a Podgorica támadójátéka is hagyott kívánni valót maga után. Az ETO az első félidő során többször került emberelőnybe, volt, hogy négy a hat ellen is támadhattak, de ezeket a szituációkat nem sikerült gólra váltani és leginkább a csereként kapuba állt Pálinger bravúrjainak köszönhették, hogy mindössze egygólos hátrányban vonulhattak a szünetre (13-12). Támadásban Kovacsics és Amorim nyújtotta a legtöbbet, a veszprémi meccs két sztárja (Görbicz és Popovic) nem tudta megismételni egy héttel ezelőtti csúcsteljesítményét. A Podgoricai kapuban védő német Woltering ismét csúcsformában védett, a győri lövések 42%-át hárította.

A második játékrészt is jól kezdte az ETO, Görbicz révén az egál is megvolt (16-16), de a vezetést nem sikerült megszerezni. Popovic helyett ezalkalommal a Podgorica bal kezes átlövője, Bulatovic remekelt, az ő átlövéseinek köszöhetően a második félidő utolsó tíz percére már négy góllal is vezettek a hazaiak (24-20). Ezután azonban feltámadt a Győr, hat perc alatt egy gólra dolgozta le hátrányát és négy perccel a lefújás előtt bár vereségre, de összesítésben győzelemre állt (25-24).

Az utolsó percekben – az első mérkőzéshez hasonlóan – ismét jött a dráma. Az ex-győri beállós Ana Djokovic góljával egy perccel a vége előtt 27-24-re növelte előnyét a montenegrói csapat, és bár Görbicz hetesével 50 másodperccel a vége előtt 27-25-re szépített a Győr, a hátralévő időben tartani tudta a labdát a Buducnost, ami a hazaiak sikerét és az ETO második elveszített BL-döntőjét jelentette.

Összességében gratulálnunk kell a lányoknak, hiszen fantasztikusan küzdöttek, de a párharc első mérkőzésének hajrájában elpazarolt előny végül megpecsételte sorsukat, és egy végletekig kiélezett csatában, mindössze idegenben szerzett kevesebb góllal maradtak alul a fináléban. Görbicz Anita 29. születésnapja sajnos nem sikerült igazán boldogra.

Montenegróba körülbelül ötszáz győri szurkoló kísérte el a lányokat, a Városháza téren kihelyezett kivetítőn pedig nagyjából kétezer ember szorított a győri lányok sikeréért, de a végén ők is csalódottan indulhattak hazafelé.

Korábban írtuk

Egy héttel ezelőtt a Győri Audi ETO 29-27-re legyőzte a történelme első Bajnokok Ligája fináléját játszó Buducnost Podgorica csapatát a Veszprém Arénában, ma este 19.00 órától a montenegrói csapat pályáján, a pokoli hangulatú Moraca csarnokban kéne a kétgólos előnyből megőrizni annyit, hogy – a szurkolók legnagyobb örömére – a kézis lányokkal együtt a BL-serleg is hazarepülhessen Győrbe.

A párharc első mérkőzése után Karl Erik Böhn és a csapat húzóemberei sem voltak teljes mértékig elégedettek a kétgólos győzelemmel, hiszen a második félidő legnagyobb részében többször ötgólos hátrányba is került Dragan Adzic csapata, de a 14 gólos Popovic vezetésével kiválóan (3-0-val) zárták a meccs hajráját és minden esélyüket megőrizték a visszavágóra.

A csalódottság ellenére az első mérkőzés után Görbicz Anita portálunknak elmondta, ha sikerül kijavítani a hazai pályán elkövetett fegyelmezetlenségi és védekezési hibákat és minden csapatrészben fel tudnak nőni életük legfontosabb mérkőzéséhez, akár kettős győzelemmel is zárhatják a finálét.

A csapatkapitány tehát magabiztos és bízik a sikerben, de nézzük, mire van szükség az idei szezonban Veszprémben mindössze második vereségét elszenvedő, hazai pályán hibátlan mérleggel rendelkező Buducnost Podgorica másodszori legyőzéséhez. (Természetesen, egy 32-30-as vereség esetén se lenne semmi okunk a szomorkodásra.)

1., Popovic és Bulatovic hatástalanítása


A Podgorica játéka végtelenül egyszerű alapokon nyugszik. Bulatovic és Popovic személyében van két világklasszis átlövőjük, akik a Podgorica összes góljának közel felét (47%) szerezték az idei BL-ben. Ez két dolgot jelent: kettőjükön kívül nem kell igazán tartania az ETO-nak senkitől, az ő hatástalanításuk viszont a mérkőzés alakulását is eldöntheti. Veszprémben Bulatovic – legfőképp Haraldsen bravúros védéseinek köszönhetően – nem tudta a Larvik ellen mutatott eredményes játékát hozni, Popovic ellenben szárnyalt, 14 góljával az első meccs legeredményesebb játékosa lett. Ha a két átlövőt sikerül kikapcsolnia a győri védelemnek, nagyon nagy lépést tehetnek a BL-győzelem felé.

2., A félelmetes hangulat kizárása


A Balkánon egy csapatnak sem könnyű feladat pályára lépni, ez igaz a Podgorica pályájára, a Moraca csarnokra is. A csarnokba körülbelül 5 ezer ember fér be, de nagyobb téttel bíró meccseken akár 6 ezren is szurkolhatnak. A dohányzás megengedett, a hangerő elviselhetetlen, a szurkolók fanatizmusáról pedig a hazai meccsen is kaphattunk egy kis ízelítőt, mikor Haraldsen harmadik kivédett hetese után a vendég drukkerek úgy megvadultak, hogy a biztonságiakkal is összetűzésbe keveredtek. Az ETO legtöbb játékosa hatalmas nemzetközi rutinnal rendelkezik, így ha sikerül kizárni a szurkolók által teremtett pokoli körülményeket és hatvan percen keresztül kizárólag a mérkőzésre koncentrálni (ebbe beletartozik a rövid zárlatok elkerülése is), az idő múlásával mentálisan is előnybe kerülhet az ETO, ami egy ilyen kiélezett párharcban szintén döntő jelentőségű lehet.

3., Javulás védekezésben


Az első mérkőzés legfájóbb pontja a védekezés és az elvesztett labdák utáni visszarendeződés volt, ebben feltétlenül javulnia kell a Győrnek. Popovic talán a legjobb átlövő a női mezőnyben, de rengeteg könnyű gólt szerzett az első mérkőzésen hat méterre a kaputól, őt és Bulatovicot nem szabad engedni kilnec-tíz méternél közelebbről kapura lőni. Ha ez sikerül, és Haraldsen is képes lesz megismételni a Veszprémben mutatott parádés teljesítményét, kétség sem férhet a BL-győztes kilétéhez.

4., Több klasszis teljesítményre van szükség


Veszprémben úgy nyert két góllal a Győr, hogy Görbicz és Haraldsen volt képes egyedül igazán átlag fölötti kézilabdára. Ha ma este egy, de akár több játékos is csatlakozik hozzájuk támadásban és védekezésben, emberfeletti erőre lesz szüksége a Podgoricának, hogy elrontsa Görbe 29. születésnapját.

5., A szurkolók támogatása


Minden tiszteletünk azé a párszáz győri szurkolóé, akik elkísérték a lányokat Montenegróba és a helyszínen szorítanak a sikerért. A pokoli hangulatú arénában nem csak a pályán, a lelátón is komoly kihívás vár a győriekre a visszavágó hatvan perce során, de a távolból is nagy szükség van a buzdításra. A klub és Győr városa is nagy szeretettel vár minden érdeklődőt vasárnap este a Városháza térre kihelyzett kivetítőhöz, bízzunk benne, hogy a buzdítás 1000 kilométer távolságból is elér a csapathoz és együtt (lehetőleg minél többen) sikerül kiszurkolni a Győri Audi ETO történetének első Bajnokok Ligája sikerét.

Hajrá, ETO!

(Szabadi Ervin)