Győr+
2012.05.19. 11:07

Sportos és hangulatos városrészért tevékenykedik

Hajszán Gyula 2006 óta képviseli Szabadhegy észa ki részének lakóit a közgyűlésben. Képviselőként sem hazudtolja meg önmagát, hiszen kiemelten figyel arra, hogy a helyieknek megfelelő sportolási lehetőség álljon rendelkezésére. Hajszán Gyula tagja volt az ETO legendás aranycsapatának, emellett 37-szer magára ölthette a címeres mezt is

Köztudott önről, hogy a sport iránti elkötelezettsége a mai napig megmaradt.

Ez természetes, hiszen a sport nem csak szórakoztat, nevel is. Ha a fiatalok a mozgást választják, egészséges, ki egyensúlyozott felnőttekké válhatnak. Ezért örömteli, hogy a 2010-ben átadott szabadhegyi futópályát rengetegen használják, testnevelésórák mindennapos helyszíne, de emellett sokan a szabadidejükben is itt sportolnak, az idősebbek sétálnak, pihennek. Megszépült a 3-as számú víztározó tó környéke is, ahová új közvilágítási lámpák és padok kerültek. Több kisebb mellett a Móra parkban és az Erfurti úton három nagyjátszótér is teljesen megújult. A legkisebbek egészséges mozgása érdekében az óvodák felszereltségén is sokat javítottunk. Ha már az intézményeknél tartunk, a Kodály-iskola rossz állapotú nyílászáróinak nagy részét kicseréltük már, és az idén befejeződik az iskola előtti tér felújítása is. A Lepke utcai Gondozási Központban egy új szárny kialakításával 23 idős ember átmeneti elhelyezésére nyílt lehetőség, emellett továbbra is működik az idősek klubja.

A területen több utca is megújult. A csapadékvíz-elvezetést is sikerült orvosolni?

Hogy csak a nagyobb felújításokat említsem, az utóbbi években körzetemben megújult a Gyopár, a Salétrom, a Kisdiófa, a Röppentyű és a Gábor Áron utca felső szakasza, a Vak Bottyán utcában pedig teljes hosszban a csapadékvíz-elvezető árok. A városrész fekvéséből adódóan a dombról lezúduló csapadékvíz valóban sok bosszúságot okozott, 2007 óta azonban az önkormányzat szisztematikus munkába kezdett ennek megoldására. A vízelvezető rendszer megvalósulásáért köszönet illeti szabadhegyi képviselőtársamat, Simon Róbert Balázst, aki alpolgármesterként is sokat tett és tesz az ügy érdekében. A GYŐR-SZOL koordinálásában zajlik a Bilux-telephely mellett húzódó csapadékvíz-elvezető árok felújítása, és megkezdődik a Zöld úti nyílt szelvényű árok felújítása is. A vízelvezetés javítása és az útburkolat-felújítások mellett számos helyen járdafelújítás is történt. Ami a közlekedési problémák enyhítését illeti, rendkívül fontosnak tartom, hogy elkészült a Jereváni és az Erfurti út csomópontjában a körforgalom, amely biztonságosabbá és dinamikusabbá tette a közlekedést,

Mennyiben érinti a területét a sikeres panelprogram?

Körzetem József Attila-lakótelepi részén az Erfurti út, a Soproni utca és a Szőnyi Márton utca számos panelépületében valósult meg energiamegtakarítást eredményező felújítás. A programot folytatjuk, hiszen egy rendkívül eredményes, a lakók számára fontos beruházásról van szó,amely a komfort érzetet növeli, a kiadásokat csökkenti.

Milyen fejlesztésekre számíthatunk körzetében a jövőben?

A nyáron új aszfaltburkolatot kap a Jereváni út forgalmas szakasza a Zöld utcai és az Erfurti úti körforgalom között. Természetesen az útpályán lévő buszmegállók burkolata is megújul. Éppen a napokban érkezett a jó hír, hogy a Széchenyi terv csapadékvizes pályázatán eredményesen szerepelt a város, aminek köszönhetően a szakmai előkészítés után várhatóan még az ősszel megkezdődik a Gyöngyvirág utca Mozsár utcától a Lepke utcáig tartó szakaszának komplex felújítása a csapadékvíz-elvezetés kiépítésével, ami a jövő tavasszal fejeződik be az új burkolat megépítésével. Képviselőtársammal közös terveink között szerepel a Lepke utca teljes hosszban történő felújítása, ami Szabadhegy nyugati felének fontos belső gyűjtőútja. Ott a munkálatok megkezdésére csak azemlített csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése után, és a költségek pontos ismeretében kerülhet sor – remélhetőleg jövő ősszel. A leglátványosabb tervünk azonban a Jereváni úti ABC előtti, illetve a posta közötti közterületre vonatkozik. Itt Simon Róbert Balázzsal közösen egy valódi közösségi teret szeretnénk létrehozni, amely a városrész központjává is válhatna. Erre vonatkozóan még ebben az évben elkészülnek a tervek és a költségbecslések.

A helyiek szemével

Dr. Mészárosné Naszódi Beatrix, a Gyárvárosi és Szabadhegyi Főigazgatóság Kodály Zoltán Általános Iskola igazgatója:

– A képviselő úr hat éve kíséri figyelemmel, támogatja intézményünk munkáját. Sokat tett iskolánk fejlődéséért, segítségével valósult meg a nyílászárócsere, az épület előtti burkolat térkövezése, a környezet rendezése, parkosítása. Képviselői keretéből biztosított öszszeget eszközvásárlásra, bútorvásárlásra. Kiváló sportemberként példát mutat a fiataloknak. Közvetlen, kedves egyénisége a gyerekek körében is népszerűvé tette. Kezdeményezésére készült el a futópálya a tó körül, amit diákjaink rendszeresen igénybe vesznek. Szívesen részt veszünk az általa kezdeményezett akciókban, pl. áprilisban a tó és környékének takarításában.

Szalai Ferencné, a főigazgatóság Tárogató Óvoda Móra Ferenc Tagóvodájának vezetője:

– Hajszán Gyula önkormányzati képviselővel a kezdetektől fogva jól együttműködünk. Érdeklődő, segítőkész hozzáállásának köszönhetően bármilyen gondunkkal bizalommal fordulhatunk hozzá. Nem az ígérgetések, hanem a gyakorlat embere. Az elmúlt években – mióta ő látja el intézményünk képviseletét is – rengeteget fejlődött óvodánk. Ami néhány éve még csak álom volt, az utóbbi időszakban valósággá vált: óvodánkban kicserélték az összes nyílászárót, műpadlócsere történt, valamint megújult az udvarunk is. Mindezek következtében óvodánk épületének és udvarának állaga jónak minősíthető. Rendezvényeinken szívesen vesz részt, s ezen alkalmakkor is tájékozódik választókerülete gondjairól. A Győr-Szabadhegyen általa történt fejlesztéseknek valamennyien haszonélvezői vagyunk. Az itt működő intézmények igazságosan részesülnek támogatásaiból.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter