Győr+
2012.05.26. 08:00

A gyerekek ünnepe

A nemzetközi gyermeknapot először 1920-ban, Törökországban ünnepelték meg. Ma már világszerte divat, de időpontja országonként eltérő. Hazánkban május utolsó vasárnapja a gyerekeké. Győrben ezen a hétvégén gazdag program várja a családokat.

Vaskakas-szülinap

Az események már szombaton elkezdődnek, a húszéves Vaskakas Bábszínház szülinapi partira várja a gyerekeket három órától a Megyeháza térre. A gyerekek hónapját vasárnap 11 órától matiné, a Csizmás Kandúr című előadás zárja, ingyenes belépéssel.

Radó, a Mesesziget

Az idei városi gyermeknap résztvevői Grimm mesés világában kalandozhatnak, a Radó-szigeten vasárnap tíz órakor kezdődnek és este hétig tartanak a Gyermekek Háza által szervezett programok. A Mesesziget kézművesek utcájában húszféle játszóház kínálja magát. A Városi Művészeti Múzeum gyermeknapi foglalkozásai is a Grimm-évhez kapcsolódnak. A Meseszigetre látogatók megtekinthetik a Grimmrajzpályázat díjazott alkotásait, s játékok, kreatív foglalkozások segítségével pillanthatnak be a Grimm-mesékvilágába. A gyerekek elkészíthetik Piroska főkötőjét, a herceg kardját és Csipkerózsika rózsáját. A Könyves szigeten a Grimm-mesék ismert hősei várják a látogatókat, játékos feladatokkal. A Törpebirodalomban a legkisebbek számára szerveznek készségfejlesztő játszóházat, kézműves foglalkozásokat és zenés-mondókás mulatságot. A játszótéren különleges játékok várják a lurkókat, Hétpróba Csipkerózsa kastélyában és a Tavi tündér birodalmában, s elkészül a vasorrú bába háza. Kicsit odébb, a Gyermekek Házában vasárnap 10 és 12 óra között Frakk meséit, 13 és 18 óra között Kukori és Kotkoda történeteit vetítik.

Ágacska és Bati-Mati

Az Újvárosi Művelődési Házban szombaton 10-től 13 óráig érdekes, izgalmas játékok várják az aprónépet. 11 órától a Barangoló együttes zenél. A Likócsi Közösségi Házban vasárnap két órától várják a lurkókat, például családi vetélkedőkkel. A Győri Nemzeti Színház Kisfaludy-termében az Ágacska című mesedarab ötvenedik előadását láthatják a legkisebbek szombaton 11 órától. A Csörgősipka Színház BatiMati című matinéja szombaton 10 órakor kezdődik a József Attila Művelődési Házban.

Nagyszüleink játékai

Nagyszüleik, szüleik játékait kutatták fel pincékben, padlásokon a Prohászka-óvoda kicsinyei. A kiállítás legidősebb darabja, egy babaszoba több mint hetvenéves, de láthatunk hatvanéves vasutat és ötvenöt éves hintalovat is. Az óvodában berendezett tárlat a jövő hét végéig várja mindazokat, akik egy kis nosztalgiára vágynak, kíváncsiak a régi társasjátékokra, lemezautókra.

Fél áron a Mobilis

Pünkösdkor: szombaton, vasárnap és hétfőn a gyerekek és a 18 év alatti fiatalok fél áron mehetnek be, kísérőik csoportos kedvezményt élvezhetnek a Mobilisban. Az intézmény járgányversenyt is hirdet, amelyre újra felhasznált papírból készült ökojárgányokkal lehet pályázni. Ragasztó használható, a valós vagy képzeletbeli közlekedési eszközök makettjeit szombaton 9 órától vasárnap 17 óráig várják a helyszínen. Vasárnap kipróbálható az E-bicaj, az E-roller és számos ökojáték. A programban szerepelnek hőtani és tüzes kísérletek, továbbá zsonglőrködés tűzzel, tányérokkal. Hétfőn fél háromkor kezdődik a Mobilis járgányverseny eredményhirdetése, s ekkor búcsúztatják el a hét méter magas, fémdobozokból origamizott Eiffel-tornyot is.

Földvári Gabriella