Győr+
2012.06.21. 16:55

Gyermek kerékpárkölcsönző az Erzsébet ligetben, közlekedési stand a Győrkőcfesztiválon

Győr önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázatot nyújtott be „Közlekedj tudatosan! – Fenntartható közlekedést ösztönző szemléletformáló kampány Győrben” címmel. A projekt megvalósítása 2011. szeptemberétől 2012. augusztus végéig tart.

Hivatalosan is itt a nyár, elkezdődött a szünidő, így egyre több fiatalban merül fel az igény, hogy kerékpározzon. A nagyobbaknak nem árt felfrissíteni, a kisebbeknek pedig elsajátítani a kerékpáros KRESZ szabályokat a biztonságos közlekedés érdekében.

Erre kiválóan alkalmas hely az Erzsébet liget, amely kerékpáros oktatásra használható KRESZ pályával is rendelkezik.

A Közlekedj tudatosan! projekt keretében a vakáció alatt – június 23-tól egészen augusztus 26-ig – szombaton és vasárnap 10.00 órától 17.00 óráig ingyenes kerékpárkölcsönző várja a gyerekeket a ligetben, ahol biztonságos körülmények között sajátíthatják el a kerékpáros közlekedés szabályait.

A fiatalok a szülők személyi igazolványának vagy lakcímkártyájának leadásával használhatják az önkormányzat tulajdonában lévő kerékpárokat a liget területén, melyet a KRESZ park közepén található faháznál kölcsönözhetnek ki. Így a szülők számára sem jelent anyagi terhet a kölcsönzés.

Azok a fiatalok, akik a hétvégi kerékpározás mellett további fenntartható közlekedési eszközökkel szeretnének megismerkedni, lehetőségük lesz ellátogatni a Győrkőcfesztivál fenntartható közlekedési standjához (a Rába kettős híd keleti végétől a Virágpiacig húzódó út egy sávban, illetve a híd lábánál és annak környezetében), ahol a fenntartható közlekedés tematikájához kapcsolódóan kísérleti bemutatók prezentálására is sor kerül napi 2 alkalommal július 7-én és 8-án, 11 és 15 órakor.

A standnál lesz még szakmai bemutató alternatív meghajtású eszközökről és járművekről, mint például: SZEnergy napelemes autó, pneumatikus autó, e-roomster, wire car, földgázmeghajtású autó.

Emellett lehetőség lesz a fenntartható közlekedés tematikájához kapcsolódó alternatív meghajtású eszközök, járművek kipróbálására, mint például: gyermek elektromos gokart, Pannon Rider háromkerekű napelemes járgány, szimulátorok, házi készítésű elektromos járgányok, professzionális elektromos kerékpár és roller, Robstep, ergométeres evezőpad, hangteljesítmény-szintmérés, tüzelőanyag-cellás kisautó, négy rotoros helikopter, szimulátoros kerékpár vagy rekumbens (fekvő) bicikli.