Győr+
2012.06.24. 10:55

Sike József sporttörténeti sikere

Szenzációsan szerepeltek a Patent Győri Lövészklub versenyzői a stockholmi futócéllövő világbajnokságon. A győriek közül Sike József aranyéremmel, Boros László egy ezüst- és egy bronzéremmel tért haza Svédországból. Sike József győzelmével az első megyei aranyérmes lett a sportlövő világbajnokságok több mint százéves történetében.

Sike József vitathatatlanul a sportág egyik legnagyobb alakja, aki tekintélyt parancsoló eredménylistával büszkélkedhet. A 44 éves, Szegeden élő sportlövő tavasz óta a Patent Győri Lövészklubot erősíti.

– Először Egerben, még általános iskolásként mentem le a lőtérre. Kicsit féltem is, hogy a korom miatt nem vesznek fel, de végül csatlakozhattam a helyi lövészklubhoz. A futócéllövészet rögtön megtetszett, hiszen sokkal dinamikusabb volt, mint a többi szakág: mozgó célra kellett lőni, ráadásul távcső segítségével – emlékezett vissza Sike József, aki az egri kezdetek után tíz éven át a fővárosi MHSZ Lövészklubban versenyzett, első egyéni Európa-bajnoki címét is ekkor szerezte. Ezt követően – egyéves szegedi kitérő után – a Honvéd Lövészklubban folytatta a versenyzést, ahol számos kiváló eredménnyel öregbítette saját maga és a klub hírnevét.

– Nagyon szép időszak volt, amit a Honvédnél töltöttem, szinte minden világversenyről, amin csak elindultam, éremmel tértem haza. Nyertem két világbajnokságot, hat Európa-bajnokságot – ebből az elsőt még MHSZ-versenyzőként – és hat Világkupát. Két olimpián is részt vehettem, Barcelonában ötödik, Atlantában negyedik helyezést értem el. Nehéz rangsorolni az eredményeket, az első Európa-bajnoki sikerem nagyon emlékezetes, akárcsak az első egyéni világbajnoki címem, persze a csapatérmek is szépen csillognak. Az olimpiai szereplésekre is szívesen gondolok vissza, hiszen ezek a versenyek jelentik a csúcsok csúcsát. Nagyon kedves a harmadik világbajnoki győzelmem is, amit Svédországban, immár győri színekben versenyezve értem el – mondta Sike József, aki tizenöt év elteltével váltott klubot.

– A család és a munka mellett nagyon nehéz a versenyzés, egy idő után bele is fárad az ember. Mégsem sikerül abbahagyni, valami mindig továbbvisz a nehéz pillanatokban, és folytatásra ösztönöz. A Honvédnál a vége felé már nem volt túlságosan biztató a helyzet, ekkor keresett meg Laczik Zsolt, a győriek vezetőedzője. Jó feltételeket és komoly hátteret kínált, emellett az is nagyon fontos volt, hogy előre megtervezett programot tett le az asztalra. Megfelelő edzésmunka esetén biztosította a részvételt a világversenyeken. Úgy éreztem, ilyen szerevezett körülmények között van értelme dolgozni, így csatlakoztam a klubhoz – világította meg a váltás hátterét a sportlövő.

Sike József gyorsan letette névjegyét a Rába partján is, hiszen aranyérmet nyert a férfiak ötvenméteres, negyvenlövéses számában a stockholmi futócéllövő-világbajnokságon. Legutóbb tíz éve nyert egyéni világbajnokságot, így ilyen kitűnő rajtban ő maga sem reménykedett.

– Előzetesen úgy gondoltam, egy egyéni érem felérne egy kisebb csodával, hiszen nagyon sűrű az élmezőny. Az újrakezdés aztán komoly pluszlendületet adott, és végül nagyon jól sikerült a világbajnokság. A dobogó tetején állni mindig nagy élmény, a győzelem pedig olyan fantasztikus érzés, amit nem lehet igazán megszokni. Mivel utolsóként álltam lőállásba, így a teljes mezőny figyelte a teljesítményem. A végén megtapsoltak az ellenfeleim, amit szintén nagyon jó volt átélni – elevenítette fel a stockholmi eseményeket az immár háromszoros világbajnok, aki nem került ismeretlen közegbe.

– Régebben is jártam Győrbe edzeni, hiszen az országban egyedül itt vannak olyan elektronikus céltáblák, amilyenekre a nemzetközi versenyeken is lövünk. A klubtársaim is régóta ismerem, rokonaim is élnek a városban, így olyan, mintha hazajárnék Győrbe. Továbbra is Szegeden élek, de természetesen az edzésmunka egy részét Győrött végzem majd – fogalmazott Sike József, akinek véleményét klubtársáról, a rendkívül tehetséges Boros Lászlóról is megkérdeztük.

– Úgy érzem, Laci elfogadja a segítő szándékú véleményeket, és ezeket nagyon gyorsan beépíti az edzésmunkájába. Ha jól sikerül a felkészülése, akkor rendszeresen odaérhet a mezőny elejére, hiszen a kvalitásai megvannak ehhez. Képes komoly versenyeken egyéni csúcsokat lőni, téthelyzetben is ki tudja magából hozni a legjobbat, ami jelzi, hogy jó versenyzőtípus.

Az edző értékel. – A sportlövő-világbajnokságok több mint százéves történetében még nem volt felnőtt megyei aranyérmes. Örülök, hogy végre lett, tulajdonképpen ebben reménykedtünk, amikor Sike Józsefet leigazoltuk – mondta lapunknak Laczik Zsolt, a Patent Győri LK vezetőedzője. – Bíztunk benne, hogy a környezetváltás hatására képes lesz megújulni a negyvennégy éves kiválóság, a sportlövészet ugyanis nem függ a kortól, sokáig lehet magas szinten űzni. Sike Jószef igazi sportember, aki mindig segíti a fiatalokat is. Összesen három érmet szereztünk Stockholmban, a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Boros László egy ezüst- és egy bronzéremmel tette le névjegyét a felnőttek mezőnyében. Bízunk benne, hogy megtalálta a helyét a felnőttek között, és kiegyensúlyozottabban fog teljesíteni, hiszen már magának és nekünk is bizonyított. A csapatérem ezúttal nem jött össze, de ez nem a mi versenyzőinken múlt, a győrieknek kiválóan sikerült a formaidőzítése.

Lakner Gábor