Győr+
2012.07.15. 15:00

Tehetségkutató, telivérfutam és betyárverseny a Kisalföld Vágtán

Jövő héten pénteken rajtol a Kisalföld Vágta, a Nemzeti Vágta hivatalos előfutama, ahol megyénk települései mérkőznek meg egymással lóháton. Érdemes kilátogatni, hiszen a versenyek mellett egész hétvégén izgalmas programokkal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt a gyirmóti Rodeo Ranchen.

Pénteken délután 16 órakor egy zenés-táncos tehetségkutatóval kezdődik a rendezvény, amelyre a szervezők még mindig várják a 7 éves kornál idősebbek jelentkezését: szólóénekesek, együttesek, egyéni és csoportos táncosok, illetve hangszereken játszók nevezését várják. Az este háromtagú zsűri választja ki a legjobbakat, akik továbbjutnak a másnapi döntőre.

A Kisalföld Vágta szervezői szombaton 10 órától három helyszínen különböző versenyekre várják a látogatókat: lesz fogathajtás, hagyományőrző íjászverseny és Toldi erősember-próba. Délután két órakor indulnak a különböző futamok, a pónivágta, ahol 4–9 év közötti gyerekek versenyeznek, 15 órakor rajtol a kamaszvágta a 10–18 évesekkel, 16 órától pedig a profik mérkőznek meg egymással. A telivérfutamot a versenylovak szerelmeseinek rendezik, ugyanis – mint már írtunk róla – a világ leggyorsabb lófajtáját kizárták az idei vágtákról. Tóth Szilárd főszervező elmondta, jövőre minden hónapban szeretnének lóversenyfutamot tartani, visszahozva ezzel a vidéki lóversenyhangulatot.

17 órától a fogathajtásé a főszerep, a polgármesterek versengenek egymással, illetve a délelőtti futamok döntőjét rendezik meg. 18 órától a tavaly is nagy sikert aratott csikósvágta kezdődik, a résztvevők szőrén ülve, mezítláb lovagolnak majd. A szervezők látványos futamot ígérnek. 19 órakor a telivérfutam döntője rajtol, utána pedig lovas show-műsort láthatnak az érdeklődők, többek között westernbemutatóval, szabad idomítással és lovagi tornával. A show után kiderül, ki lesz a „Kisalföld sztárja”, a tehetségkutató döntősei állnak a színpadra. A verseny fődíja 100 ezer forint.

Vasárnap 10 órától kezdődnek a programok a vágtákon részt vevő települések felvonulásával. 11 órától a gyerekeké a terep, a falu ördöge versenyen a legégetnivalóbb gyerkőcöt keresik, például gidafogó versennyel, zsákban ugrálással és kengyelhajítással. A vetélkedőre előválogatót kell tartaniuk a szervezőknek a túljelentkezés miatt: péntek délután az Árkádban, szombaton és vasárnap pedig a plázában keresik a legvásottabb kisördögöket.

Vasárnap déltől rendezik meg a falu traktorosa versenyt is, melyen a települések képviselői mérik össze tudásukat ügyességi pályán a szervezők által biztosított traktorokkal.

A hivatalos Kisalföld Vágta futamok 13 órától rajtolnak, melyek első két helyezettje jut tovább a Nemzeti Vágtára. Ezután pónióvoda tart bemutatót, 15 órától a színes-foltos lovak versenyeznek a tarkavágtán, 16 órától a hobbilovasok mérkőznek meg a „Kisalföld betyárja” címért. Ezen a versenyen olyan lovas ügyességi feladatokat oldanak meg amatőrök és profik, amiket annak idején minden valamirevaló betyárnak tudni kellett. Ezután a gyirmóti Rodeo Ranch csapatának lovas kaszkadőrbemutatója következik, nyaktörő mutatványokkal vágtázó lovakon. A show-t Budapesten is bemutatják majd a Nemzeti Vágtán.

A Kisalföld Vágta döntője 19 órakor kezdődik, ekkor dől el, hogy melyik az a három település, amely képviseli a régiót a Hősök terén.

A szervezők még július 18-ig várják a települések jelentkezését, illetve média- és celebfutamot is szeretnének indítani, erre is lehet még nevezni.

Zoljánszky Alexandra