Győr+
2012.07.15. 10:00

Az élni akarás példái

Nehéz megmondani mennyi az esély arra, hogy szövődmények nélkül életben maradjon az a baba, aki a terhesség 24. hetére születik, de őt már életképesnek kell tekinteni és mindent meg kell érte tenni – tudtuk meg a koraszülött gyermekes családoknak szervezett szombati PIC-NIC-en.

Magyarországon a gyermekek 10 százaléka a kitűzött időpontnál jóval korábban, azaz a 37. hét előtt érkezik. Ezek a babák sokkal nagyobb kihívást, odafigyelést igényelnek, mint az időben érkező társaik. Akik például a 24. hétre születnek, azok súlya alig haladja meg a 600 grammot, őket speciálisan kell lélegeztetni.

A probléma oka gyakran ismeretlen. „Sokszor nincs megfogható előzménye, hirtelen indul be a szülés” – magyarázta a PIC-NIC-en kérdésünkre dr. Gál Veronika, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház koraszülöttosztályának részlegvezetője. Hozzátette, persze vannak hajlamosító tényezők, a stresszes életmódból több betegség adódik, néhány pedig egyértelműen hatással lehet a szülés időpontjára: a magas vérnyomás, a cukor- és az autoimmun betegségek terhelő tényezőt jelentenek a kismama számára. Természetesen befolyásolja a gyermek érkezését az anya életmódja, a szenvedélybetegségek, a dohányzás, a kábítószer- és az alkoholfogyasztás is.

„A mai világban ezeket a problémákat kivédeni még nagyobb kihívás. A helyzetet súlyosbítja, hogy az anyák nem a megfelelő életkorban vállalnak babát, a túl korai, illetve a késői teherbe esés is fokozza a koraszülés kockázatát” – mondta a doktornő.

Persze egy problémamentesnek induló terhességnél is bekövetkezhet a baj, ebben az esetben az anyának egy következő terhességnél a szokásosnál is jobban kell óvnia önmagát és magzatát. A kockázati tényezők nagy részét a szakemberek ki tudják szűrni a terhesgondozáson, akikről úgy érzik, veszélyeztetettek, fokozottan óvják.

A probléma súlyosságát jelzi, hogy a győri kórház 18 helyes perinatális intenzív centrumában gyakran van telt ház. Az osztályt vezető dr. Gál Veronika kifejtette, itt a koraszülöttek mellett más, különleges ellátást igénylő gyermekeket is gyógyítanak. Évente 230-250 baba kerül hozzájuk, idén már 126 gyermeket kezeltek a részlegen.

Minél korábban születik meg egy gyermek, annál hosszabb időt tölt a kórházban, hiszen csak segítséggel, folyamatos szakember-felügyelet mellett képes elérni azt a fejlettségi szintet, amivel aztán otthoni körülmények között is biztonsággal nevelhető, ápolható. Lelkiekben és anyagiakban is nagy terhet jelent ez az időszak a családok számára. Sok koraszülött kórházzal való kapcsolata nem ér véget azzal, hogy hazaengedik a szülővel, egy részüknek utókezelésre van szüksége, mert az éretlenségből adódóan testi fejlődésük, izomzatuk és mozgáskészségük elmarad az egészségesen született babákétól. Náluk nagyobb eséllyel alakulnak ki légzés- és anyagcserezavarok, illetve más rendellenességek is. Van, hogy évek múlva derül csak ki, hogy okozott-e károsodást a gyermeknek, hogy korán szakadt ki az anyaméhből.

Az osztály munkáját az Egészséges Koraszülöttekért Alapítvány is segíti, megyénkben, valamint Komáromban és körzetében mentik a koraszülötteket. A szervezetnek speciális műszerekkel felszerelt mentőautója is van. A számok magukért beszélnek: évente 100-110 újszülött köszönheti életét az alapítványnak.

„Közvetlen életmentésről van szó, illetve az élet minőségének mentéséről, tehát akkor is közbe tudunk avatkozni, ha nincs közvetlen életveszély, de esetleg sérülten élné le a gyermek az életét” – mesélt tevékenységükről a PIC-NIC résztvevőinek Peczár László elnök.

„Az alapítvány évről évre körülbelül 10-20 babával többet ment meg” – tette hozzá dr. Szigeti Éva orvos-szakmai vezető. „Bár a koraszülöttek száma nem nőtt, de a beteg babák, a fejlődési hibák, a kis súlyú koraszülöttek száma emelkedett” – sorolta a szakember. Dr. Szigeti Éva szerint a PIC-NIC-en ezek a szülők olyan pozitív példákkal, sikerekkel találkozhatnak, melyből látják, kitartással szép eredményeket lehet elérni.

A program szervezésében Pozsgai Kitti is segített, akinek fia a 32. hétre született. A PIC-NIC-en próbálta szavakba önteni a kifejezhetetlent a fiatal anya: „Rettentő rémültek voltunk és nagyon féltünk, mikor az osztályra kerültünk, de a lelki támasz átsegített minket a legnehezebb pillanatokon is.”

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor