Győr+
2012.07.15. 11:43

Ismét megszólalt Győrben a Vaskakas- VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

A városunk jelképeként nevezetes vaskakas toronydísz a győri vár 1594-es török kézre kerülését idézi. Több mint négyszáz éve a díszkút figurájához, és Győr városához fűződik a híres vaskakas legenda, ami a török korba kalauzol bennünket.

Ennek legendának a felelevenítésére, a korabeli magyar és a török kultúra népszerűsítésére rendezik meg a hétvégén a Vaskakas Ünnepi Játékokat. A fesztivál két napján (július 14. 15.)a Széchenyi tér három pontján felállított kis színpadokon 21. századi vásári képmutogatással mutatják be történelmünk fontos pillanatait a Győri Nemzeti Színház stúdiósai, a környező utcákban török és magyar gasztro-élmények várják a közönséget. A tavalyi nagy siker nyomán idén is látogatható lesz a középkori börtön. Szombaton nagyszabású hadijátékra, vasárnap fegyverbemutatóra, a magyar és török tábori élet bemutatására kerül sor a Bethlen Hagyományőrség Egyesület közreműködésével a Radó-szigeten és a várfal tövében.

A templom előtti sátrakban kézműves vásár zajlik, délelőttönként gyermekelőadások és kézműves foglalkozások, estébe nyúlóan pedig koncertek, török és magyar zenei-népzenei és tánc produkciók követik egymást.

A téren álló török sátorban keleti mesemondó, török, arab kávék, ottomán teák, keleti nyalánkságok várják a vendégeket, és természetesen vízipipák különböző dohányféleségekkel. Az Akiért a kakas szól című színi előadásban elevenedik meg a vaskakas legenda.

A színpad előtti leszőnyegezett „nézőtéren” párnákon heverészve is élvezheti a közönség a fesztivált.

Július 14-15. Testvérvárosok utcája

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Oxygen Hírügynökség

Fotó: Marcali Gábor