Misztikus történet Lajkó Félix zenéjével

A Győri Balett bemutatja: GisL

Földvári Gabriella
2021.05.12. 11:19

A Győri Balett legújabb produkcióját a GisL című előadást mutatja be május 13-án 19 órakor a Művészetek Palotája által szervezett nagyszabású, ingyenes, streamelt összművészeti eseménysorozaton, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek rendezvényén.

A GisL a 19. századi romantikus balett stílusteremtő remekműve, népszerűsége a mai napig töretlen, címszerepe minden balerina álma. Az 1841-ben bemutatott darab Adolphe Adam muzsikájával hódította meg a világot. A bemutató valódi kuriózumnak ígérkezik – a Győri Balett előadásában e misztikus, egyszerre gyönyörű és borzongató történet ezúttal Lajkó Félix zenéjével kel új életre.

„Nekem minden alkotásnál van egy vízióm. A Giselle esetében a halálba táncoltatás volt az a kép, amelynek alapján dolgozni kezdtem. A falusi lány szerelmi csalódása és földöntúli léte történetének esszenciáját egy felvonásba sűrítettem össze. Olyan előadásra törekszünk, amely színházi, egyben balett-, ugyanakkor önálló koncertélmény is” – mondta el a koreográfus, Velekei László.


A GisL kapcsán már előre láttuk, és arra reflektáltunk, hogy a felgyorsult, érzelemmentes világunkban megtaláljuk a romantikát, a szentimentalizmust, az érzelmeket, azt amitől igazán emberré válunk, és ami értelmet ad mindennek. Aztán a pandémia elszakított a közönségünktől, elvesztettük azt a sikerünket, amely rezonált a közönségükben, ez mind benne van a GisL-ben – hangsúlyozta a koreográfus egy, a Győr+ Rádiónak adott interjújában.

Az előadásra Lajkó Félix egy teljesen új zenét komponált. Az Anna Karenina előadáson ismerkedett meg a társulattal és már annak szünetében Velekei irodájában eljátszott egy dallamot, amelyre azt mondta, hogy ez lesz a fő motívum a darabban. Ezt az alapinspirációt meg is tartotta az alkotói folyamatban. „Az ő karakteres, meseszép zenéjére együtt elkészítettünk egy új GisL-t” – mondta a koreográfus.

Herkovics Eszter Adria, a GisL-t alakító balettművész így fogalmazott a szerepével kapcsolatban: „GisL nagyon érzékeny karakter, ami számomra nagyon szimpatikus. Sok érzelmi változás történik a darab folyamán, nagyon jó lehetőség ez a táncosnak, megmutatni mindezt. A darab érzelmileg és fizikailag is nagy kihívást jelent, de szerettem, ahogy fejlődhettem a karakterben a darabon belül.”

Az előadás bemutatója a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa szervezésében, Győri Balett és a Fonó Budai Zeneházával közös programként valósult meg.

A Győri Balett előadása május 13-án 19 órától ITT tekinthető meg. A Bartók Tavasz virtuális színháztermébe a belépés díjtalan.

A teljes rádiós beszélgetés itt hallgatható meg: