Győr+
2012.08.06. 15:33

Ki mint vet, úgy arat

Pars Krisztián rendkívül magabiztosan versenyezve, végig vezetve diadalmaskodott a kalapácsvetés döntőjében. London negyedik magyar aranyérmese is nyilatkozott a Győr Plusznak.

Az ellenfelek ugyan gyengébb napot fogtak ki – a szlovén Primoz Kozmus hálószaggató próbálkozásai rendre érvénytelenek voltak – de ez semmit nem von le a kiválóan teljesítő Pars Krisztián érdemeiből.

– Láttam a két ellenfelemen, Primoz Kozmuson és Murofusi Kodzsin, hogy nem fognak nyolcvanegy métert dobni. Ez lehet, hogy vissza is vetette a versenyzésem, hiszen ha valamelyikük dob egy nagyobbat, az engem is motivált és további erőbedobásra késztetett volna. Az első dobásommal elégedett voltam, végre jól kezdtem egy világversenyt. A másodikról inkább ne beszéljünk, Primoz próbálkozása előtte beakadt a kalapács a hálóba, amivel sok idő ment el és némileg leültem a várakozás alatt. Már ekkor szerettem volna nyolcvan métert dobni, harmadikra végre össze is jött. Ettől kezdve próbálkoztam a begyakorolt mozdulatsorral, de egyszerűen nem tudtam megcsinálni.

A kalapácsvetés döntőjével párhuzamosan számos más atlétikai versenyt rendeztek, közte a férfi százméteres síkfutás fináléját is. A közönség figyelme így megoszlott, de a nyolcvanezer ember vastapsából jutott Pars Krisztiánnak is, aki győzelme után tiszteletkört is futott az Olimpiai Stadionban.

– Öt méterről néztem a sprinterek befutóját, már ez is hatalmas élmény volt. Egyszerűen leírhatatlan, ahogy felhördül a tömeg, még most is borsódzik a hátam, ha rágondolok. Nagyon örültem annak, hogy a közönség végigszurkolta a mi versenyünket is. Mindenkinek köszönöm, aki mellettem állt, gondolok itt a szövetségi edzőmre, a gyúrómra, a szüleimre és a barátnőmre. Nagyon sok ember van az eredmény mögött, akik sokat dolgoztak, főképpen Németh Pál nevelőedzőm, aki sajnos már nem lehet itt közöttünk. Annak viszont örülök, hogy a fia, Zsolt átvette az edzői szerepét és hozzá tudott tenni a sikerhez. Nagyon boldog vagyok, egy kicsit nehéz még felfogni a sikert, de idővel ez is menni fog – mondta Pars Krisztián, aki hozzátette, elégtétel számára a londoni aranyérem Pekingért, ahol a két fehérorosz versenyző doppingolás miatti kizárása után ezüstérmes lehetett volna, ám a nemzetközi Sportdöntőbíróság eljárási hiba miatt megsemmisítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését.

Lakner Gábor, Vasfői Balázs

MTI fotó: Illyés Tibor