Győr+
2012.08.07. 19:26

HELYSZÍNI: A londoniak büszkék az olimpiára

Hatalmas az érdeklődés a londoni olimpia iránt, az első héten több mint ötmillió látogatója volt a játékoknak. A városszerte felállított óriáskivetítők előtt és a pubokban is rengetegen szurkolnak közösen, a brit fővárosban tényleg minden az ötkarikás játékokról szól. Az általunk megkérdezett helyiek kivétel nélkül büszkék a rendezésre és arra, hogy jelenleg London a világ a közepe.

„A Föld legnagyobb sporteseményének házigazdái vagyunk, ez megéri a kisebb kellemetlenségeket” – mondták többen is. Kellemetlenségből bizony kijut a helyiek számára, hiszen az évekig tartó előkészületek és építkezések után most számos területet lezártak, egyes vonalakon túlterhelt a tömegközlekedés, és az olimpiai sávoknak köszönhetően autóval sem egyszerű eljutni a célállomásig.

Persze akit mindez igazán zavar és nem képes átérezni az olimpiai jelentőségét, az már nincs a városban. A megnövekedett forgalom ugyanis a létesítmények környékén jellemző, London többi részén azonban a szokottnál kevesebben vannak az utcákon – még a turistalátványosságok környékén is. „Sokan elutaztak a játékok idejére, ők azonban nem tudják, miből maradnak ki” – mondta egy lelkes brit drukker, tetőtől talpig nemzeti színekbe öltözve.

És hogy mi magyarok mennyire nem állunk rosszul az éremtáblázaton, jelzi, hogy rengeteg elismerést kapunk, amikor elmeséljük, hány érmet gyűjtött össze eddig a küldöttség. A gratuláció persze nem nekünk járna, hanem a sikerkovácsoknak, akikből remélhetőleg egyre több és több lesz a játékok végéig.

Lakner Gábor, Vasfői Balázs

Fotó: www.london2012.com