Győr+
2012.08.08. 19:09

VIDEÓVAL- Látássérült győri tandemesek indulása az olimpiára

Európa hat országából 14 Lions klub fogott össze, hogy vak és látássérült tandem kerékpárosok egy kis csoportja megvalósíthassa a nagy álmot: Győrből indulva, végigkerekezve Európát, eljusson a londoni Paralimpiára.

A 2012 kilométeres útra vállalkozó két tandemen egy vak és három gyengén látó bizonyítja majd be, hogy a fogyatékosság nem akadálya a nagy sportteljesítményeknek.

A város nevében dr. Somogyi Tivadar alpolgármester búcsúztatta a kerekezőket. Elmondta: büszke rájuk a város, s ők is legyenek büszkék Győrre. Bátor vállalkozásuk példája annak, hogy a fogyatékos emberek is teljes értékű életet élhetnek.

Az augusztus 9-étől augusztus 29-ig tartó utat az Első Győri Lions Club szervezte, mozgósítva európai kapcsolatait. Támogatta a tandemeseket a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége, a másik két győri Lions klub, az Arrabona LC és a Patrónus LC, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Győr-Szol Zrt. a Magyarországi Református Misszió Központ. Az Eurest Étteremüzemeltető Kft. 500 ezer forint pénzbeli támogatást nyújtott, majd országokon átívelő kezdeményezése révén elérte, hogy anyacége, a Compass Group európai leányvállalatai is aktív szerepet vállaltak.

Az osztrák, német, luxemburgi, belgiumi és angliai vállalatok egy emberként csatlakoztak a kezdeményezéshez, napi friss élelmiszer-csomagot, meleg étkezést, vacsorát és fogadást szerveznek az országukban tartózkodó kis csapatnak. Ezen felül hazai és külföldi kollégáik pénzbeli adományaikkal járultak hozzá a csapat erőpróbájához. Munkatársaik csatlakozni fognak a teamhez egyes szakaszokon.

Győri vállalkozások, mint például a Solydent, a Szigetközi Friss Víz, a pannonhalmi Deé Pincészet, a Diadém Rendezvényiroda és még sokan mások is hozzájárultak az út sikeréhez. Sindelfingen, Győr testvérvárosa egy napos figyelemfelkeltő programmal várja a látássérült sportolókat, Brüsszelben a Magyar EU biztos kabinettagjai szerveznek találkozókat. Luxemburgban a sportminisztert is meghívták, együtt kerekezik a magyarokkal többek között Kim Kirchen Tour de France nyertes kerékpáros. Doverben már meghirdette a londoni White City Lions Club a csoport érkezését, jó páran csatlakoznak majd hozzájuk kerékpárral az utolsó útszakaszra. V

Várják és vendégül látják a csapatot Bécs, Melk, Passau, Regensburg, Ingolstadt, Heidenheim, Sindelfingen, Rastatt, Saarbrücken, Luxemburg, London Lions klubjai.

Az út célja természetesen nem csak maga a sportteljesítmény. Magyarországon 44 ezer ember nem lát, és bár hivatalos adat nincs, de mintegy százhúszezer a látássérült. Az Egyesült Királyságban 2 millió fölött van a látásproblémával küzdők száma. Előfordulásuk drámai növekedésnek indult szerte a világon, hiszen az egyre nagyobb kort megérő emberek körében ugrásszerűen megnőtt a cukorbetegek, a túlsúlyosak száma, ezek pedig kiváltó okai a szem romlásának. Mivel a látássérülések fele helyes étrenddel, odafigyeléssel megelőzhető lenne, az ilyen rendezvények és akciók arra is jók, hogy figyelmeztessék a még látókat a veszélyekre.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.


gyorplusz.hu

Fotó: O. Jakócs Péter