Dina feje kellett az ETO első győzelméhez

Győr+
2012.08.10. 12:20

Ha nehezen is, de megszerezte idei első győzelmét az ETO. Kronaveter büntetőt hibázott, Pintér cseréi hozták a meccset.

„Rosszul kezdődött, még rosszabbul folytatódik” – gndolhatta magában a Győri ETO FC Kaposvár elleni mérkőzésének félidejében az ETO Parkba kilátogatott, nagyjából 1500 győri szurkoló. Pedig nem kis áldozatot hoztak kedvenceik biztatása érdekében: kihagyták a Magyarország-Svédország kézilabda olimpiai elődöntő mérkőzés közvetítését, de nem sokat kaptak cserébe.

Győzelmi kényszerrel fogadta péntek kora este az idei bajnokságban az első két fordulóban nyeretlen Győri ETO csapata az előző fordulóban a bajnok Debrecent legyőző Kaposvári Rákóczi együttesét. A kötelező győzelem ellenére nem kezdett nagy elánnal az ETO, az első fél órában nagyjából az történt, amit Prukner László és csapata eltervezett.

A Haladás elleni kezdőcsapatból kikerült Lang a védelemből, helyét a középpálya vezére, Kamber foglalta el Lipták mellett, így a pálya közepén Pátkai Máté kapott szerepet. A támadósorból Strestík szorult a padra, ezúttal Jarmo Ahjupera kezdett Andric párjaként a csatársorban.

Komolyabb helyzet nélkül csordogált a mérkőzés az első játékrészben, pillanatokkal a félidő lefújása előtt azonban az egész mérkőzésen veszélyesen futballozó Oláh Loránt sokkolta egy bombagóllal a győri védelmet és a közönséget. Pintér Attila sem volt elégedett a mutatott játékkal, Varga Rolandot már az első félidő hajrájában a pályára küldte, de Dina és Sterstík beállításával már az 53. percre kihasználta mindhárom cserelehetőségét.

A második félidőben ritmust váltott a Győr, többet birtokolta a labdát és aktívabb is lett támadásban, de mégsem akcióból került a legközelebb a gólszerzéshez. Egy kaposvári kezezést követően Pánczél játékvezető büntető ítélt a hazai csapatnak. Mint ismeretes, az ETO eddigi két bajnokiján – Trajkovic és Dudás révén – két büntetőt is hibázott, de a harmadik tizenegyes és Kronaveter sem hozott szerencsét. A szlovén támadó középpályás sem tudott betalálni büntetőből, így már háromból három győri büntető maradt kihasználatlanul a bajnokság első három fordulójában. Maradt a 0-1.

A kimaradt tizenegyes visszavetette az ETO játékosainak lelkesedését és meghozta a vendégek kedvét a kontratámadásokhoz, amiből több veszélyes kaposvári helyzet is kialakult, de nem született újabb gól. A mérkőzés hajrájába fordulva a szurkolók elégedetlenkedésétől volt hangos az ETO Park, és a csodával határos győri fordítás pont akkor jött, mikor senki sem számított rá.

A Kaposvár nagyon elkészült az erejével a meccs végére, és két védelmi hibát kihasználva három perc alatt megfordította a mérkőzés állását az ETO. A 82. percben egy hatalmas Kamber-bedobást Dina csúsztatott az ötös vonalának közelébe, az elsőként érkező Varga pedig a gólvonal mögé kotorta a labdát. Három perccel később, Kronaveter szögleténél szintén a román légiós, Dina emelkedett a legmagasabbra és egy okos fejessel a kapu jobb oldalába helyezte a labdát. A letargiát szolid öröm váltotta fel a lelátókon, a szurkolók sem igazán hitték el, de megfordította a mérkőzést az ETO.

A hajrában okosan őrizte előnyét a hazai csapat, komoly lehetőség már nem alakult ki a mérkőzésen, így Pintér Attila cseréinek köszönhetően megszerezte első győzelmét csapatával a bajnokságban és három forduló után négyre növelte megszerzett pontjainak számát.

A győzelem ellenére talán a Kaposvár ellen mutatta a leggyengébb játékot a Győr, még mindig messze van legjobb formájától a tavalyi bajnokságban bronzérmet nyert együttes. Új igazolások ide, formálódó csapatjáték oda – a győri közönség ennél többet érdemel.

A mérkőzésről készült élő tudósításunkat itt olvashatja:

Második félidő


90’+3 – A ráadás nem tartogatott már izgalmakat, a Győr szilárdan őrizte nehezen megszerzett előnyét az utolsó percekben. A Kaposvár nem érdemelt a vereséget, de a csereként beállt Mihai Dina fejjátékával és a hazaiak fizikáis és kondicionális fölényével nem tudtak mit kezdeni. A Győri ETO nem játszott jól, de nagyot küzdött a kilencven perc során, már csak ezért is megérdemli idei első győzelmét.

90′ – A játékvezető három poercet hosszabbít.

88′ – Kronaveter következő szögelete is veszélyt okozott Hajdúch kapuja előtt, a vnedégek kapusa a kapu torkából bokszolta ki a kapura tekert pontrúgást.

85′- Kronaveter szögleténél a csereként beállt Mihai Dina emelkedett a legmagasabbra és egy gyönyörű mozdulattal a kapu hosszú oldalába fejelt. Első gólját szerezte az ETO mezében.

85′ – Fordít a Győri ETO!!! 2-1!!

Kamber hatalmas győri bedobását Dina csúsztatta meg a tizenhatoson belül, a lecsapodó labdára Varga Roland érkezett a leggyorsabban és három méterre a kaputól a gólvonal mögé kotorta a labdát.

82′ – Egyenített az ETO! 1-1

80′ – Cseél Prukner mester: A mérkőzés egyik legjobbja, Balázs Benjamin helyén Haruna játszik tovább.

78′ – Safaric akasztásáért Lipták kapott sárga lapot, veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást a Kaposvár, de a mélyre sikerült beadást Stevanovic magabiztosan ölelte magához.

74′ – Okuka, a Kaposvár középpályása tüzelhetett teljesen tisztán, 18 méterre a győri kaputól, Stevanovic vetődött, de nem rajta múlt, hogy nem kettővel vezet a Kaposvár.

72 – Akar, küzd, próbálkozik a Győr, de nagyon rég nem láthattunk hazai helyzetet a mérkőzésen.

68′ – A kihagyott tizenegyes óta kissé összeesett az ETO, ennek köszönhetően pedig több veszélyes kontratámadást is vezetett a Kaposvár. Ha az utolsó passzoknál pontosabbak Oláh Loránték, már több góllal is vezethetnének az ETO Parkban.

64′ – HIHETETLEN! KIMARADT! Ezúttal az előbb nagy helyzetben hibázó Kronaveter állt oda a büntetőhöz, de akárcsak az első két fordulóban Trajkovic és Dudás, a szlovén sem tudott betalálni tizenegyesből, ráadásul a kaput sem találta el. Háromból három! Már ami az idei bajnokságban kihagyott győri büntetőket illeti.

64′ – Kaposvári kezezés a tizenhatoson belül, büntető az ETO-nak!

62′ – Nagy helyzet, gyenge lövés: Svec jobb oldali beadásába Varga csúsztatott bele, a labda pedig az üresen álló Kronaveter elé pattant, de gyatrán találta el a labdát.

60′ – Safaric végzett el egy kaposvári szabadrúgást jó 25 méterről, Stevanovic csak kütni tudta a nem jól helyezett, de bombaerős lövést.

57′ – Gyorsítja a játékot az ETO, lezárja a területeket a Kaposvár – az eredményjelzőre pillantva ez érthető. Közben Strestík osztott ki egy kötényt Zámbónak a tizenhatosn belül, de mire utolérte a labdát, Bank tisztázni tudott.

56′ – Bár a jelek szerint jól van, Prukner László nem kockáztatja meg az előbb ápolt Vrucina játékát, Waltner Róbert folytatja a helyén.

53′ – Pintér Attila kihasználta harmadik cserelehetőségét is: Koltai le, a sérülésből visszatért Dina fel.

52′ – Egy szerencsétlen összeütközés után a kaposvári Vrucina vesztette el pillanatra az eszméletét és rogyott a földre. A játékos szinte azonnal magához tért és folytatni tudta a játékot. A nézők megtapsolták.

50′ – Kaposvári ziccerrel indult a második féidő. Kovács ugratta ki a beragadt Svec árnyékából kiugró Oláh Lorántot, a cseh védő az utolsó pillanatban azonban szerelni tudta a Kaposvár csatárát.

46′ – Pintér Attila a szünetben is frissített az ETO támadójátékán: Jarmoo Ahjupera helyén Marek Strestík folytatja. A cseh támadóó az első két fordulóban kezdőként kapott lehetőséget, ma azonban csak csereként számított rá a győri mester.

46′ – A Győr kezdte a második félidőt.

Első félidő

Maradjanak velünk! Folytatás 15 perc múlva!

45’+1 – Pánczél játékvezető 20 mp ráadás után véget vet az első játékrésznek. A játékosok a győri szurkolók hangos tüntetése mellett vonulnak az öltözőbe.

45′ – Vezetést szerez a Kaposvár! 0-1! (Oláh Loránt egy hidegvérű, Liptákkal szemben bemutatott csel után, iszonyatos erővel bombázta ki 12 méterről a győri kapu jobb felső sarkát.)

42′ – Az idő telik, a türelem fogy: a lelátón felzendült a “Pintér takarodj!” rigmus.

38′ – Pintér Attila máris cserél: az első félidőben szinte észrevehetetlen Andric helyére Varga Roland állt be.

35′ – Az összjátékban igen aktív Koltai gurított középre Kronaveterhez, a szlovén átvette a labdát, igazított rajta, majd jó 17 méterről rálőtte. Hajdúch védeni tudott.

34′ – Balázs távoli lövése megpattant Lipták lábán, Stevanovic nagy bravúrral mentette meg az ETO-t a szöglettől.

32′ – Ismét a Rákóczi veszélyeztetett! Pedro és Balázs kényszerítőzött a győri tizenhatos bal oldalán, utóbbi tisztán adhatott középre az alapvonalról, az érkező Oláh előtt Stevanovic vetődött rá a labdára.

27′ – Győri helyzet! Koltai cselezte tisztára magát a jobboldali szögletzászlónál, pontos középreadása a kaputól 11 méterre és teljesen üresen álló Pátkai fejét találta meg, de a középpályás csúsztatása két méterrel elkerülte Hajdúch kapuját.

25′ – Eltelt a félidő fele, kezdi átvenni a játék irányítását a győri csapat, amely védővonalait is feltolta a kaputól 30-35 méterre, de akaratát egyelőre nem sikerül rákényszerítenie az okosan és bátran futballozó kaposváriakra. Lesz-e gól?

19′ – Érkezett a győri válasz: a tizenhatos előteréből Koltai szöketette a szélen robogó Dinjárt, éles szögből leadott lövését becsúszva mentette szögletre a Győrből Kaposvárra kölcsönadott Zámbó Bence. A sarokrúgásból nem alakult ki helyzet.

17′ – Óriási lehetőség maradt ki a Kaposvár előtt! Oláh Loránt iramodott meg a bal szélen, az alapvonal előtt okosan átívelte a labdát a védők feje fölött, a hosszú oldalon érkező Kovács azonban kapásból a bal kapufát találta telibe, pedig Stevanovic már verve volt.

14′ – Továbbra is említésre érdemes helyzet nélkül, sok hibával játszanak a csapatok. Elégedetlenkedő hangok érkeznek az ETO Park lelátóiról.

9′ – A győriek cseh védőjátékosa, Svec kapta a meccs első sárga lapját Pedro buktatásáért.

7′ – Egy tetszetős Pátkai-Kronaveter összjáték után a szélről Trajkovic ívelt középre, a hazaiak azonban nem jutottak lövéshez.

5′ – Az első öt percben a bátran kezdő Kaposvárakarata érvényesül, birtokolják a labdát, kezdeményezőbbek. A Győr nem esett neki ellenfelének.

Pátkai kezdőcsapatba állításával Kamber egy előretolt középső védő pozícióban játszik, söprögető feladatokkal.

Kiváló futballidő, azonban kevés, körülbelül 1500 néző az ETO Parkban. Vélhetően a 18.00-kor kezdődő Magyarország-Svédország kézilabda olimpiai elődöntő az oka.

1′ – A vendégek kezdték a mérkőzést, a Győr tiszta zöldben, a Kaposvár tiszta fehérben játszik.

Pintér Attila bízik a három pont megszerzésében: “Eddigi két bajnoki mérkőzésünkön a kevés pont ellenére becsülettel tettük a dolgunkat, a játékosok tudják miben kell javulniuk, ezen dolgozunk napról-napra. Fegyelmezett játékot, az eddiginél eredményesebb helyzetkihasználást és természetesen győzelmet várok a csapatomtól ” – nyilatkozta a mérkőzés előtt a győriek szakvezetője.

A Győr nem nyert még az idei bajnokságban, a Kaposvár 2004 óta nem tudott bajnoki mérkőzést nyerni Győrben. Ha a hamarosan kezdődő találkozó nem döntetlennel ér véget, valamelyik sorozat biztosan megszakad.

Kezdőcsapatok

Győri ETO FC: Stevanovic – Svec, Lipták, Kamber, Dinjar – Koltai, Kronaveter, Pátkai, Trajkovic – Ahjupera, Andric

Kaposvári Rákóczi: Hajdúch – Okuka, Bank, Zámbó, Pavlovics – Pedro, Balázs B., Safaric, Kovács O. – Oláh L., Vrucina

– Negyedórán belül kezdetét veszi a Győri ETO FC – Kaposvár magyar labdarúgó bajnoki mérkőzés az OTP Bank Liga harmadik fordulójából.

Köszöntjük olvasóinkat!

A mérkőzésről készült beharangozó írásunkat itt olvashatja el:

A hétvégén – péntektől egészen vasárnapig – már a harmadik forduló mérkőzéseit rendezik az OTP Bank Liga 2012-2013-as kiírásában, az első két forduló alatt mindössze egy pontot szerzett Győri ETO FC azonban még mindig az első győzelmére készül. A harmadik forduló pénteki játéknapján a győri labdarúgók az ellen a Kaposvár ellen lépnek pályára az ETO Parkban, amely az előző forduló – és a magyar klubfutball utóbbi egy évének – legnagyobb meglepetését szolgáltatva, a győri nevelésű Zámbó Balázs szabadrúgásgóljával legyőzte a tavalyi szezonban veretlenül bajnoki címet nyert Debrecen csapatát. Most Győrben, a magyar bajnokság egyik legnehezebb pályáján is bizonyítana a Prukner-alakulat, de Pintér Attila csapatának sem lehet más célja, mint az első idei győzelem megszerzése.

Az első fordulóban a Kaposvár és az ETO is idegenben elszenvedett vereséggel kezdte meg a bajnoki menetelést. Amíg a Rákóczi az előző bajnoki idényben a másodosztályt megjárt MTK otthonában kapott ki 3-1-re, a Győri ETO a BL selejtezőitől a hét közben búcsúzó Debrecentől kapott négy gólt mindössze egy félidő alatt, amire csak egyszer, Andric révén tudtak válaszolni. A második fordulóban aztán jött a már emlegetett kaposvári bombameglepetés a DVSC ellen, az ETO pedig a hazai bemutatkozáson sem tudta begyógyítani a nyitányon szerzett sebeket: vérszegény támadójátékának köszönhetően csak 1-1-es döntetlenre futotta a bátran futballozó Szombathelyi Haladás ellen, ami azt jelentette, hogy a tabella utolsó előtti helyéről kénytelen nekivágni a harmadik fordulónak, csak a nulla pontot szerzett Újpest csapata rendelkezik rosszabb mutatókkal a győrieknél. Azt azért tegyük hozzá, két forduló után a tabella még csak formalitás, nem iránymutatás.

Az ETO háza táján természetesen hisznek benne, hogy a keserű kezdet okozta szájíz helyett hamarosan a szurkolók mosolya tölti meg a lelátókat. Erre adhat okot Pintér Attila csapatba vetett hite és töretlen önbizalma, illetve két labdarúgó visszatérése.

„Nem lehet más a célunk, csak a három pont itthon tartása, ezért minden gólszerzési lehetőséget jól kell kihasználnunk, sokkal jobban, mint ezidáig. Minden pályára lépő játékosnak száz százalékban kell teljesítenie” – nyilatkozta az ETO hivatalos honlapjának a szakvezető.

Az öltözői hírek szerint az 17.00 órakor kezdődő mérkőzésen az előző bajnokihoz képest két visszatérő támadó is a csapat segítségére lehet a helyzetek kihasználásában. A nyáron érkezett Mihai Dina kisebb sérülés miatt volt kénytelen kihagyni a Haladás elleni bajnokit, Rati Aleksidze sorsa pedig csak a hét közepén dőlt el. A grúz csatár újabb egy évre írt alá a zöld-fehér csapathoz, így akár már a Kaposvár ellen pályára léphet az előző szezon tavaszi felének szinte egészét sérülés miatt kihagyó csatár.

Rossz hír azonban az ETO szurkolóinak, hogy a védelem két oszlopos tagja, Djordjevic és Stanisic még mindig nem áll készen a játékra, illetve Völgyi Dániel sem bevethető még, így az ő nevükkel biztosan nem találkozunk a Kaposvár elleni keretben. A csapatból eltiltás miatt senki sem fog hiányozni.

A Kaposvári Rákóczi és a Győri ETO a múltban 26 alkalommal találkozott egymással magyar bajnoki mérkőzés keretében. A mérleg győri fölényt mutat, hiszen az egymás elleni mérkőzések felét, azaz 13-at sikerült megnyernie az ETO-nak, emellett 7 döntetlent és 6 kaposvári győzelmet számlálhatunk a két csapat közös történelmében.

A győri találkozókat tekintve még erősebb a győri dominancia. 13 mérkőzésen hét hazai győzelem és egyetlen pontosztozkodás mellett a Kaposvár csupán egy alkalommal, 2004-ben tudott három ponttal távozni Győrből. A tavalyi szezonban 2-1-es győri győzelem született, Pátkai Máté és Varga Roland voltak az ETO gólszerzői.

A ma délután 17 órakor kezdődő mérkőzés tétje tehát mindkét csapat számára óriási. A Kaposvár szeretné bebizonyítani, hogy nem csak a bajnok (és felforgatott) Debrecen ellen, de a bajnokság egy másik élcsapata ellen is meglepetést tud okozni. A nyomás azonban a hazai vállakon lesz, ha ma este sem tud három pontot szerezni Pintér Attila és együttese, hátránya három fordulóval a bajnokság kezdete után akár nyolc pontra is nőhet az élen álló Budapest Honvéddal szemben.

Az előzetes kezdőcsapatokat böngészve láthatjuk, Pintér Attila a mai mérkőzésen is a Haladás ellen látott kezdőcsapatotnak szavazhat bizalmat, Prukner Lászlónak, szintén kisebb sérülések okozhatnak fejfájást, de a Kaposvárra visszatérő tréner ígéri, csapata a győzelemre és nem 0-0-ra fog játszani. Ha valóban így lesz, minden bizonnyal egy izgalmas és támadófociban gazdag mérkőzésre van kilátás.