Győr+
2012.08.21. 09:48

Megújult a kilátó Pannonhalmán- VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

Felszentelték a felújított Boldog Mór-kilátót a Pannonhalmi Főapátságban. Az építmény, amely a szerzetesközösség egyik első magyar származású bencése után kapta a nevét,275 métermagasan fekszik a monostor szomszédságában.

A Boldog Mór kilátó 20 évvel ezelőtt épült fel. Most több mint45 köbméterfaanyagot, 1,6 tonnánál is több kötőelemet, valamint közel 7200 csavart használtak felújításnál.

Az építmény, amelyet Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szentelte fel az egykori bencés szerzetes, Boldog Mór emlékét őrzi. Az apát államalapítónk, István király hívására lett pécsi püspök, aláírása pedig a tihanyi alapítólevelen is megtalálható. Az avatóünnepségen Baranyai László, az MFB Zrt. elnök-vezérigazgatója mondott beszédet:

“A felújított és elkészült kilátó, szép építmény, lehetőség a kikapcsolódásra, lehetőség az elmélyülésre. Ez a kilátó, azonban nemcsak építmény, az évezrdes monostor környezetének egy szép darabja, de jelkép is. Egyrészt névadója, Boldog Mór miatt, másrészt jelképezi, hogy egy kicsit kiemelkedve a fák sűrűjéből, látnunk kell a mindennapi valóságot is.”

A kánikula ellenére is több százan érkeztek, hogy megmásszák a20 métermagas kilátót. A Pannonhalmi Főapátság szomszédságában megszépült kilátó most hat méterrel magasabb, mint elődje volt, mondja Orbán Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója

“Erre azért volt szükség, mivel az erdő körülötte nagyot nőtt, erdészeink munkájának eredményeként, ésszerettük volna, ha az ide látogatók, meglátják a pannonhalmi táj szépségeit. Több, mint 45 köbméter faanyag került felhasználásra, ezen kívül 1,6 tonnánál is több a kötőelem és 7200 darab csavarnál is többet használtunk fel. Alvállalkozóink majdnem 1500 munkaórát szántak arra, hogy ez az építmény elkészülhessen a mai napra.”

A kilátó tetejéről a Sokorói-dombságra, a Pannonhalmi-medencére és a Bakony északi vonulatáig is ellátni.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Pelikán Andrea

Fotó: Molnár G. Tamás