Győr+
2012.09.10. 12:27

A város őrzi a lovas Európa-bajnokok serlegét

45 évvel ezelőtt egy győri kötődésű csapat Európa Bajnokságot nyert a salzburgi lovasversenyen. Az egykori bajnokok a városra bízták a kupát.

Pontosan 45 évvel ezelőtt, 1967. szeptember 10-én a Salzburgban megrendezett Amatőr Lovasok Európa Bajnokságán, a Nemzetek Díja versenyszámban a magyar csapat első helyen végzett. A győri kötődésű tagokból álló válogatott tagjai Bánki László, Juhász József, Nagy Tamás és Prutkay Zoltán voltak.

A négy bajnok úgy döntött serlegüket az önkormányzatnak adományozzák. Juhász József úgy emlékezett vissza a több mint négy évtizeddel ezelőtt történt eseményekre, hogy eleve vesztett helyzetből sikerült nyerniük. Mint mondta, roppant viszontagságos körülmények között készültek a megmérettetésre, ahová marhavagonban, a lovakkal együtt utaztak ki Salzburgba. A pályaudvaron úgy ugrattak ki a szerelvényekből, mert még lejárójuk sem volt. Hogy eljuthassanak a versenypályára ahhoz az is kellett, hogy szívességből kiszállítsák a vonatról a lovakat.

A mostoha viszonyok ellenére a csapat az Amatőr Lovasok Európa Bajnokságán a Nemzetek Díja díjugrató versenyszámában diadalmaskodni tudott. Az egykori versenyző hozzátette, sikerük nagy részben felkészítő edzőjüknek, Némethy Tamásnak köszönhető, aki a lovassport kiemelkedő alakja. Juhász József azt is elmondta, hogy serlegük több mint negyven éven keresztül, méltatlan módon egy irodában porosodott, azonban sikerült visszaszerezniük a magyar lovassport egyik legértékesebb ereklyéét. A négy versenyző előbb abban állapodott meg, hogy a kupát a Nemzeti Sportmúzeumnak ajánlják fel, ám végül megváltoztatták döntésüket, hiszen úgy gondolják, a serlegnek Győrben van a helye, aminek bemutatásával legendás edzőjüknek is emléket szeretnének állítani.

A kupát az önkormányzat nevében Simon Róbert Balázs alpolgármester vette át, aki a város nevében köszönte meg a nemes felajánlást. Mint mondta, az önkormányzat a relikviát méltó módon állítja ki a városházán, úgy, hogy azt minden érdeklődő megtekinthesse. Hozzátette, Borkai Zsolt polgármester szívügyének tartja, hogy Győrben legyen egy állandó sporttörténeti kiállítás. Amikor ez megvalósul, a kupa ennek a gyűjteménynek lehet egy kiemelkedő darabja.

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter