Győr+
2012.09.10. 16:30

I. Győri Bringafesztivál

Szpetember 21.-e és 23.a között rendezik meg városunkban az I. Győri Bringafesztivált.

A program az „Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap”-hoz kapcsolódik, és az önkormányzat a Mobilis Interaktív Kiállítási Központtal közösen szervezi. Szeptember 21-én, pénteken bringás reggelivel, konferenciával és kresz-nappal kezdődik a rendezvény, majd délután kerékpáros felvonulással és Rutkai Bori amp; Specko Jedno koncerttel folytatódik. Szombaton többek között kerékpáros vidámpark, GoldSprint, Bringa polo, kerékpáros időfutam verseny, gyermek koncert és amatőr zenekarok szórakoztatják majd a két keréken érkezőket a Mobilis Interaktív Kiállítási Központnál. Vasárnap pedig az Európát kerékpárral bejáró Boros Dániel kalauzolja a kerékpárosokat egy túra keretében Pannonhalmára.

Az „Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap”-hoz kapcsolódóan Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Mobilis Interaktív Kiállítási Központ szervezésében kerül megrendezésre szeptember 21. és 23. között az I. Győri Bringafesztivál.

A program szeptember 21-én, pénteken bringás reggelivel, konferenciával és kresz-nappal kezdődik, majd délután kerékpáros felvonulással és Rutkai Bori amp; Specko Jedno koncerttel folytatódik. A szombati napon többek között kerékpáros vidámpark, GoldSprint, Bringa polo, AlleyCat, kerékpáros időfutam verseny, Rutkai Bori amp; a Hébe-Hóba Banda gyermek koncert és amatőr zenekarok szórakoztatják majd a két keréken érkezőket a Mobilis Interaktív Kiállítási Központnál. Vasárnap az Európát kerékpárral bejáró Boros Dániel kalauzolja a kerékpárosokat egy túra keretében Pannonhalmára.

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódóan szeptember 20-án, csütörtökön a Kisalföld Volán Zrt. jóvoltából ismét nosztalgiajárat szállítja majd a buszok szerelmeseit a Városháza és az Egyetem közötti útvonalon. Csütörtökön teleplátogatás, szombaton Volán-relikviák vására is színesíti a programot, valamint díjmentes éjszakai buszjárat, az ún. Bagolybusz várja a fiatalokat szombatról vasárnapra virradó éjszaka. Szombaton, szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon menetjegyváltás nélkül utazásra nyílik lehetőség Győr valamennyi helyi autóbuszjáratán.

A részletes program és az egyes programok regisztrációjával kapcsolatban bővebb tájékoztatás a www.kornyezetbaratgyor.hu honlapon található.

Az I. Győri BringaFesztivál az Új Széchenyi Terv keretében több mint 200 millió forintos Európai Uniós támogatással megvalósuló „Győr Megyei Jogú Város kerékpárforgalmi hálózatának fejlesztése” című projekthez kapcsolódóan kerül megszervezésre. A projekt keretein belül megvalósuló kerékpárutak segítségével Győr Megyei Jogú Város négy központi településrészének (Nádorváros, Adyváros, Gyárváros, Marcalváros I.) kerékpáros közlekedése válik biztonságosabbá, közvetlenül kerékpározhatóvá azáltal, hogy a kerékpározás szempontjából egy szerves funkcionális egység jön létre. Az augusztusban kezdődött első ütem megvalósítása a tervezettnek megfelelően zajlik, az Ifjúság körút – Vasvári P. u. – Lajta út, Kálvária út – Tihanyi Á. út, Bartók B. út – Szent Imre út, Kálvária út – Szigethy Attila út nyomvonalakat érintő munkálatok várhatóan novemberben befejeződnek. A második ütem kivitelezésére a tervek szerint 2013. első félévében kerül sor a Mészáros Lőrinc és a Kandó Kálmán út egyes részein.

Összességében 5866 m kerékpárút épül, melyeknek több mint 70 százalékában 5000 jármű/nap kerékpáros forgalom bonyolódik nap, mint nap. 20 kiemelt forgalmi csomópont kerül átalakításra a kerékpáros közlekedés előnyben részesítésének érdekében, emellett 7 közintézmény közelében 75 db kerékpártámasz kerül kihelyezésre.

Oxygen Hírügynökség