Győr+
2012.09.16. 13:09

Harnisch Ákos, a pálya ördöge

Az UEFA Futsal Cup elitkörébe csoportgyőztesként bejutó Rába ETO egyik erőssége Harnisch Ákos, aki remek játékkal és két góllal vette ki részét a tornagyőzelemből. A válogatott futsalos egyike a legrégibb csapattagoknak, így az összes eddigi győri sikernek részese volt

A Rába ETO ismét nagyot lépett előre, hiszen csoportgyőztesként jutott be Európa legjobb tizenhat együttese közé, ami magyar csapatnak korábban még nem sikerült. A tornagyőzelem apropóján Harnisch Ákossal, a zöld-fehérek támadójával beszélgettünk.

 

– Nagyon jó érzés volt hazai közönség előtt pályára lépni, az egész csapatnak sokat segítettek a szurkolók. A torna előtt nem gondoltuk volna, hogy az első helyen végzünk, előzetesen úgy számoltunk, a hollandokkal leszünk nagy harcban az egyik továbbjutó helyért. Végül úgy alakult, hogy két játéknap után még semmi nem dőlt el, az azeriek számára is volt tétje a záró mérkőzésnek, így pedig sokkal élvezetesebb mecscset játszottunk egymás ellen. Úgygondolom, a csoportgyőzelem hírére egész Európa felkapja a fejét, pláne, hogy az élcsapatnak számító Arazt előztük meg. A csapat bebizonyította, hogy számolni kell velünk, de az elitkörben már jóval nehezebb feladat vár ránk. Ott már csak egyetlen továbbjutó lesz, de szeretnénk legalább azt elérni, hogy az utolsó mérkőzésünknek is legyen még tétje. Két győzelemmel elégedett lennék, a legjobb négy közé jutás egyelőre még csak álom számunkra, de rövidesen realitás lehet.

 

A Rába ETO az egész csoportkörben magabiztos teljesítményt nyújtott, és minden tekintetben holland és ír ellenfele fölé nőtt. Az Európa élcsapatai közé tartozó, nagyhírű Araznak is méltó ellenfele volt a zöld-fehér együttes, a győri győzelem is benne volt a levegőben, ezúttal azonban meg kellett elégedni a döntetlennel.

 

– Úgy érzem, taktikailag sokkal érettebbek lettünk, nem követünk el olyan hibákat, amik korábban néha előfordultak. Feleslegesen nem cselezünk hátul, ha arra van szükség, egyszerűen kirúgjuk a labdát a lelátóra, ami elismerem, furcsa lehet a közönségnek. Nem akarunk mindent szépen megoldani, mert vannak helyzetek, amiket egészen egyszerűen nem lehet. Bővült a taktikai repertoárunk, az Arazt is sikerült meglepnünk azzal, hogy a vészkapus játékukra mi is vészkapussal válaszoltunk. Ez mindenképp jó döntés volt, és ha tovább gyakorolunk, az ilyen mérkőzéseket is meg tudjuk nyerni. Bebizonyosodott, hogy csapatként a technikailag jóval képzettebb, brazil játékosokkal teletűzdelt együttesekkel is fel tudjukvenni a versenyt. Szerencsére a mi légiósaink is magas szintet képviselnek, élmény velük játszani és sokat tudnak segíteni nekünk. A portugál Fabio edzéseken bemutatott elképesztő trükkjeit például magam is szívesen nézem.

 

A Rába ETO már a szezon első tétmérkőzésén bebizonyította, hogy ha minden találkozót komolyan vesz, hazai fronton idén nem lehet ellenfele. A csúcsformától akkor még meszsze járó zöld-fehérek ugyanis 6–2-re nyertek a Szuperkupán a legnagyobb riválisnak számító Berettyóújfalu ellen.

 

– Ebben a szezonban vissza kell hódítanunk a Magyar Kupát, és a bajnokságban természetesen meg kell védenünk a címünket. Idén új versenyrendszer lépett életbe, így sokat számít, hogy ki hány pontot szerez az alapszakaszban. Nem férnek bele botlások, folyamatosan magas szinten kell játszanunk, de bevallom, az Araz után nehéz rápörögni egy Csömör elleni bajnokira. Persze a közönségünk kiszolgálása és a saját elvárásaink miatt is komolyan vesszük az összes mérkőzést. A következő hat bajnoki arról is szól, hogy erőnlétet és önbizalmat gyűjtsünk az elitkörre – mondta az elvárásokról Harnisch Ákos, aki a Rába ETO 2009-es újjáalakulása óta a csapat tagja.

 

– Amikor ideigazoltam Győrbe, még csak az volt a cél, hogy magyar szinten gyűjtsünk be valamilyen címet, végül a bajnokságot és a kupát is megnyertük. Korábban a Gödöllővel szerepeltem már az UEFA Futsal Cup-ban, de teljesen más volt olyan csapattal pályára lépni, amely esélyes a továbbjutásra. Azóta hosszúutat jártunk be, nagyon erős keret jött össze, és kiváló munkát végzünk az edzőnk irányításával, ennek köszönhető, hogy szinte már esélyesként léptünk pályára a csoportkörben. Marcos Angulo próbálja azt a stílust erőltetni, amit a topcsapatok is játszanak, az ő tudása megkérdőjelezhetetlen, szakmailag jóval többet képes nekünk adni, mint bármelyik magyar edző – adott hangot véleményének a győriek erőssége, aki otthonra talált városunkban.

 

– Négy év hosszú idő, a várost már töviről hegyire bejártam, rengeteg ismerősöm van, a barátnőmmel együtt szeretünk itt élni. Örülök, hogy csak a futsalra kell koncentrálnom, és annak is, hogy Győrött játszhatom. Itt minden adott ahhoz, hogy olyan csapat jöjjön létre, ami még merészebb célokért küzdhet – tette hozzá Harnisch Ákos.

 

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor