Győr+
2012.09.25. 14:57

Jövőre készül el a Győrt Abdával összekötő kerékpárút

 

A tervek szerint 2013 júniusára elkészül a Győrt Abdával összekötő kerékpárút. – hangzott el a keddi projektindítón…

 

Az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében meghirdetett „Kerékpárút-hálózat fejlesztése” című támogatási konstrukcióra Győr Megyei Jogú Város és Abda Község Önkormányzatának konzorciuma nyújtott be pályázatot.

 

Borkai Zsolt Győr polgármestere a projektnyitó rendezvényen elmondta: fontosnak tartja, hogy a két szomszédos település összefogása, együttgondolkodása révén valósulhat meg az infrastrukturális beruházás. Hozzátette, Győr nagy hangsúlyt fektet a kerékpárosok biztonságos közlekedésére, minden beruházás esetében törekszik arra, hogy a kerékpárral közlekedők is kiemelt figyelmet kapjanak. „Megyeszékhelyhez és régióközponthoz méltóan minden olyan fejlesztést támogatunk, amely Győr és a környező települések lakóinak érdekeit szolgálja.”

 

Szabó Zsolt, Abda polgármestere hozzátette, „az abdai emberek régi vágya válik valóra ezzel a kerékpárúttal.” Hozzáfűzte, mivel a településükről alsóbbrendű utakon több más község is megközelíthető, ez a fejlesztés nem csak Abda, de több másik település lakosainak is hasznos.

 

Kara Ákos országgyűlési képviselő hangsúlyozta, Győr és Abda ezer szállal kötődik egymáshoz, és a kerékpárút ezt csak tovább erősíti. Kiemelte, az Új Széchenyi Terv legújabb projektjeinek sajátossága az egyszerűbb eljárási rend, így egyre gyorsabbá, egyre dinamikusabbá válhatnak ezek a projektek.

 

A kerékpárút több mint három kilométer hosszú, s a nemzetközi szabványoknak is megfelelő, 2,6 méter széles. Nyomvonalát az 1. sz. főúttal párhuzamosan, annak északi oldalán alakítják ki, átvezet majd a Rábca folyón átívelő már meglévő, felújított közúti hídon. A kerékpárút Győrött, a Nép utcától kezdődik és az Abda Község területén meglévő kerékpárútig tart, ahhoz csatlakozik.

A két önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerékpárosokra. A fejlesztéssel biztonságossá válik az Abda és Győr közötti kerékpáros közlekedés, azáltal, hogy a bicikliseket levezetik a számukra amúgy is tiltott és rendkívül balesetveszélyes 1-es számú főútról.

 

A beruházáshoz a győri önkormányzat területvásárlással és útépítéssel járult hozzá. A pályázati fejlesztéshez kapcsolódó beruházásként az abdai önkormányzat projekten felül, 100 százalékos önkormányzati finanszírozással felújítja az abdai közigazgatási területen már meglévő fél kilométer hosszúságú kerékpárutat. Az érintett szakaszon a két település közelsége, illetve a terület természetvédelmi értékei miatt jelentős a napi kerékpáros forgalom. A fejlesztéssel a Győrt Abdával összekötő szakasz a régió kerékpáros hálózatának szerves részévé válik, erősítve a kerékpározásnak, mint valós, alternatív közlekedési módnak elterjedését.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt támogatottsága 100 százalékos intenzitású, összköltsége: 226.709.679,- Ft.

 

 

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter