Győr+
2012.09.28. 12:54

Féltucat gól és parádés siker a Pápa ellen

Varga Roland mesterhármast szerzett, Koltai zsinórban ötödik bajnokiján volt eredményes, az ETO sorozatban hetedik győzelmét szerzete az NB I-ben és továbbra is listavezető.

Az NB I 9. fordulójának nyitómérkőzésén a Győri ETO FC hazai pályán lefocizta a Lombard Pápa együttesét, 6–0-ra nyert és ezzel megőrizte vezető helyét a bajnoki tánlázaton, sőt, öt pontra növelte előnyét a második helyezett MTK együttesével szemben, de a fővárosi kék-fehérek egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak.

 

A mérkőzés góljait igazságosan osztotta el az ETO: hármat az első, hármat pedig a második félidőben szereztek. Rok Kronaveter nyitotta meg és zárta a gólok sorát, Varga Roland mesterhármast szerzett, Koltai Tamás pedig sorozatban ötödik bajnoki mérkőzésén talált a kapuba, ezzel utolérte a Stolcz, Szentes, Ahjupera hármast. Hármójuk közül egyedül Stolcz János jutott el a hétmeccses sorozatig, ezt csak akkor döntheti meg a válogatott szélső, ha a Paks és az Újpest ellen is eredményes tud majd lenni.

 

Aprópó rekordok: a Pápa ellen a Pintér-alakulat sorozatban zsinórban hetedik bajnoki győzelmét szerezte, ezzel beállította az 1997-1998 és a 2011-2012-es bajnok szezonban elért hetes győzelmi sorozatot. Ha a következő fordulóban a Paks ellen is nyerni tud az ETO, abszolút rekordot ér el a mostani keret – nyolc egymást követő mérkőzésen még soha egyetlen idényben sem tudott nyerni a Rába-parti együttes.

 

A találkozó hajrájában nem mindennapi jelenteket láthatott az ETO Parkba kilátogatott győri publikum: a hosszabbítás másodperceiben Andó-Szabó játékvezető (egy véleményes) büntetőt ítélt a hazai csapatnak, a hatgólos előny tudatában Stevanovic állt oda a tizenegyes elvégzéséhez, de a győri csapatkapitány nem tudott kifogni rutinos kapustársán, Szűcs Lajos hárította a gyengére sikerült büntetőt, valamelyest megvédve ezzel a pápai együttes becsületét. Stevanovic egyébként (a győri védelemmel együtt) hatalmas formában van: az ETO már 385 perce nem kapott gólt a bajnokságban, utoljára a kecskeméti Jorginho volt eredményes az ETO ellen, még augusztus 25-én, az 5. fordulóban.

 

A félidő sem telt eseménytelenül az ETO Parkban: a találkozó szünetében adták át az év legjobb és legeredményesebb győri utánpótlás labdarúgók díjait, többek között a legjobb fiatalnak járó Fehér Miklós-díjat, melyet a 19 éves kapus, Nagy Gergely vehetett át Fehér Miklós édesapjától.

 

A mérkőzésről készült tudósításunkat és a találkozó legfontosabb történéseit, az eredmény alakulását itt olvashatják:

 

Második félidő

 

90’+ – A játékvezető hosszabbítás nélkül fújta le a mérkőzést. Fölényes győri diadal a Pápa ellen, félidőnként 3-3 gólt szerezve, 6–0-ra nyert a Pintér-alakulat és folytatja kiváló győzelmi sorozatát.

 

90′Büntető az ETO-nak! Nicorec buktatásért ítélt büntetőt a játékvezető. A tizenegyes elvégzéséhez Stevcanovic állt oda, de a rutinos hálóőr nem tudott túljárni kapustársa, Szűcs Lajos eszén.

 

Rok Kronavter kezdte, úgy tűnik a szlovén is fejezi be: Kamber kiugratását követően, jó tizenhat méterről bombázta a labdát Szűcs feje fölött a hálóba, lövése a felső kapufáról csapódottt a gólvonal mögé. Kronaveteré a legtöbb kapuralövés a mérkőzésen, a játékmester hat alkalommal próbálkozott, kétszer be is talált a pápai kapuba.

 

85′ – GÓL! 6–0 az ETO-nak!!!

 

79′ – Völgyi felrúgásáért a mérkőzésen a legtöbb szabálytalanságot elkövető Tóth Bence kapta meg a Pápa harmadik sárga lapját.

 

75′ – Pintér Attila is kihasználta harmadik cserelehetőségét: a győri hőst, Koltai Tamást szólította le a pályáról, helyén Nicorec folytatja

 

74′ – Andric-show a pápai térfélen: a csereként beállt támadó Koltaitól kapott pontos passzt, két alkalommal is becsapott két pápai védőt, lövése centikkel suhant el a hosszú kapufa mellett.

 

69′ – Hatalmas győri kapufa! Kronaveter ívelte a pápai kapu elé a megítélt pontrúgást, az ötös környékén Völgyi ugrott a legmagasabbra, erős fejese a keresztlécen csattant.

 

67′ – Az utolsó Pápa-csere: Seye le, Cekulajevs fel.

 

66′ – Győri oldalról Aleksidze, a Pápától Présinger sárgult be egy-egy szabálytalanságot követően.

 

65‘ – Pintér Attila a három gólt szerző Vargát is lehozta: helyére a hétközi Ligakupa mérkőzésen három gólt szerzett Andric érkezett.

 

63′ – Pápai csere: Quintero le, Németh Milán fel.

 

Egy középpályán szerzett labdával indított létszámfölényes kontratámadást a kinyiló Pápa ellen az ETO, Pátkai ismét egy okos és pontos labdával kínálta meg Vargát, aki – akárcsak az első két góljánál – állítás nélkül vette be Szűcs kapuját és szerezte meg harmadik gólját a mérkőzésen.

 

60′ – GÓL! VARGA-MESTERHÁRMAS! 5–0!

 

58′ – Az ETO is cserél: Strestík le, Aleksidze fel.

 

57′ – Pápai csere: Tóth Gábor le, Horváth fel.

 

Az egész mérkőzésen hihetetlen özenletnül játszó Koltai Tamás zsinórban ötödik bajnokiján eredményes, ezzel ő az ötödik játékos az ETO történetében, aki eléri a mesterötös fokozatot.

Egy Kamber-Pátkai összjátékkal indult a támadás, Pátkai okos passzal tette ki a labdát Völgyihez, beívelése kipattant  mégegy pápai fejről, de pont Koltai elé, a középpályás állítás nélkül, közelről lőtt a tehetetlen Szűcs mellett a kapuba.

 

56′ – GÓL! KOLTAI IS BETALÁLT! 4–0!!!

 

54′ – Varga lő 18-ról, Szűcs magabiztosan öleli magához a labdát.

 

52′ – Varga iramodott meg a jobbszélen és laposan centerezett az érkező Strestík irányába, Rodenbücher az utolsó pillanatban mentett a cseh csatár elől szögletre. Így már a sarokrúgások tekintetében is jobb a Győr.

 

51′ – A játékrész első szögletét az ETO végezhette el, a szögletarány 3–3.

 

48′ – A félpálya magasságában kiugró Vargát állítja meg lesen a játékvezető.

 

46′ – A Pápa kezdte a második játékrészt. Az eredmény ismeretében a mérkőzésen már csak egyetlen kérdés maradt: folytatódik-e a győri gólparádé a második félidőben is?

 

– A félidei szünet sem telik eseménytelenül az ETO Parkban:  a szünetben adták át a legjobb győri utánpótlás labdarúgók díjait, többek között a legjobb fiatalnak járó Fehér Miklós-díjat, melyet a 19 éves kapus, Nagy Gergely vehetett át Fehér Miklós édesapjától. Gratulálunk!

 

– Érdekesség: Mivel az első félidőt bekapott gól nélkül hozta le az ETO, Stevanovic kapuja már 340 perce érintetlen a bajnokságban, utoljára a Kecskemét ellen 5–1-re megnyert mérkőzésen kellett kivennie a hálóból a labdát. Ha a mai kilencven percet is megússza gól nélkül a Győr, ez a szám 385 percre duzzadhat.

 

Első félidő

 

45′ – Ez volt az első félidő utolsó jelenete, Andó-Szabó játékvezető ráadás nélkül vetett véget az első játékrésznek.

 

44′ – Koltai Tamás közel állt egy újabb gólpasszhoz: Pátkaitól kapott nagyszerű indítást, két pápai védőt is becsapott a tizenhatoson belül, de lövés helyett az üresen, második hullámban érkező Kamberhez passzolt, de a ZTE-től igazolt középpályás csúnyán eltörte a labdát, ami így is csak centikkel gurult el a hosszú kapufa mellett.

 

42′ – Hatalmas pápai lehetőség maradt ki: Sekour-Maric összjáték a győti tizenhatoson belül, a kilépő Maric önzetlenül tálalt Sekour elé, de lövése a hősiesen menteni igyekvő Svec lábáről szögletre pattant.

 

Koltai szokásos gólja helyett ezúttal az előkészítő szerepét vállalta fel: nagyszerűen ugratta ki a védők között, a tizenhatos vonalán kilépő Varga Rolandot, aki higgadtan gurított a rövid alsóba, megszerezve ezzel 5 percen belül a második gólját a mérkőzésen.

 

38′ – GÓL! Már hárommal vezet az ETO!

 

Pátkai tálalt a balszélen egyedül ácsorgó Völgyi Dánielhez, aki tökéletes beíveléssel találta meg az álmos pápai védők között, az ötösön berobbanó Varga Roland fejét, aki kíméletlenül fejelt Szűcs Lajos kapujába.

 

33′ – GÓL! Növelte előnyét az ETO! 2–0!

 

30′ – Kronaveter távoli lövése csúnyán lecsúszott a szlovén lábáról, a labda valahol a jégpálya környékén érhetett földet.

 

26′ – Sekour egy jó labdaátvétel után 25 méterről lepte meg Stevanovicot egy erős, de középre tartó lövéssel, a győri kapus csak másodjára tudta fogni a labdát. Ez volt a Pápa első kaput eltaláló lövése.

 

21′ – Pápai lehetőség: Maric és Seye összjátéka után utóbbi lőhetett, de Maric passza kissé mögé érkezett, így a támadó nem találta el rendesen a labdát, Stevanovic könnyedén védett.

 

19′ – A büntetésvégrehajtó a gólszerző Rok Kronaveter volt, 20 méterről elvégzett szabadrúgását Szűcs bravúrral, a levegőben úszva ütötte szögletre.

 

18′ – Varga Roland buktatásáért Tóth Gábor kapta meg a mérkőzés első sárga lapját.

 

Kamber jobboldali, méretes bedobása csúszott meg Sekour fején, a labda az ötösön berobbanó Kronaveter lábára pattant, a középpályás pedig higgadtan értékesítette a helyzetet. Megjegyeznénk, hogy Kamber hatalmas bedobásai már a Videoton ellen is több alkalommal okoztak veszélyt az ellenfél kapuja előtt.

 

15′ – GÓL! VEZET A GYŐRI ETO! 1–0!!!

 

13′ – A pápai Maric 22 méterről elvégzett szabadrúgása vágódott le a győri sorfalról, közelebbről Marek Strestíkről.

 

8′ – Présinger veszélyeztetett távolról, de lövése méterekkel a kapu mellett landolt.

 

– Érdekesség: A két csapat vezetőedzője, Pintér Attila és Zsivocky Gyula együtt nyertek ifjúsági Európa-bajnokságot 1984-ben, a Bicslkei Bertalan vezette magyar válogatott színeiben.

 

4′ – Kronaveter próbálkozott kapuralövéssel 20 méterről – erőtlen, lapos lövését könnyedén fogta Szűcs.

 

3′ – Támad a Győr: Pátkai indít, Varga lógott meg a balszélen, beadásával Koltait kereste, a pápai védők tisztáztak.

 

– Egyetlen változás az ETO kezdőjében a Videoton elleni mérkőzéshez képest: a védelem bal oldalán Pilibaitis helyett Völgy Dániel kapott lehetőséget.

 

1′ – A Győr tiszta zöldben, a Pápa sárga-feketében játszik a mérkőzésen. A hazaiak kezdték a találkozót.

 

– A Győr és a Pápa kapuját is egy rutinos és kiváló fotmában védő hálóőr védi: az ETO kapujaban Sasa Stevanovic, a Pápa gólvonalán Szűcs Lajos véd majd. Minketten csapatkapitányként vezették pályára csapatukat.

 

Kezdőcsapatok:

 

Győri ETO: Stevnovic – Völgyi, Lipták, Takács, Svec – Kamber, Pátkai, Kornaveter – Koltai, Varga, Strestík

 

Pápa: Szűcs L. – Nagy, Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero, Tóth B., Sekour, Tóth G. – Seye, Maric

 

Beharangozó írásunkat alább olvashatják:

 

Meccs a Pápa és a rekordok ellen

 

Két pénteki mérkőzéssel veszi kezdetét az NB I 9. fordulója: az újonc és egészen az előző fordulóig listavezető MTK a Siófok együttesét fogadja, az előző fordulóban Fehérváron aratott győzelmét követően az élre állt, sorozatban hat bajnoki mérkőzés megnyert Győri ETO FC pedig a Lombard Pápa gárdájával találkozik. A győri találkozó lesz a forduló nyitómérkőzése, ma este 17.00 órától indul útjára a labda az ETO Parkban. Pintér Attila csúcsformában lévő csapata tiszteletet parancsoló sorozatot tudhat magáénak: az ETO amellett, hogy zsinórban hetedik bajnoki győzelmére készül, a legtöbb gólt szerezte az idei bajnokságban, ráadásul Stevanovic kapus hálója három forduló óta érintetlen.

 

Nehéz mérkőzés vár a Lombard Pápára: a bajnoki tabella 12. helyén álló együttesnek a szezon első fordulója óta veretlen ETO ellen próbál majd pontot/pontokat gyűjteni vendégként.

 

A Pápa két döntetlennel kezdte a szezont, három vereséggel folytatta, majd két győzelem következett: a Kaposvárt hazai környezetben, a Kecskemétei TE-t pedig idegenben győzte le Zsivocky Gyula együttese. Az előző fordulót vereséggel zárták, a Lombardot egy hellyel és egy ponttal megelőző Pécs rabolt el három rettentő fontos pontot Pápáról.

 

Az ETO az első fordulóban, Debrecenben elszenvedett nagyarányú vereséget követően hamar megrázta magát, a második fordulóban a Haladás ellen hazai pályán még csak döntetlent(1–1) sikerült elérni, de utána sorozatban hat bajnoki siker következett, köztük a múlt heti, Videoton ellen aratott igen értékes győzelemmel. A két csapat a legutóbbi szezonban lejátszott két bajnoki mérkőzése győri sikerrel ért véget: az ETO-Parkban 3–2-es hazai győzelem, Pápán (a bajnokság zárófordulójában, egy már tétnélküli találkozón) kétgólos vendégsiker (0–2) született.

 

Az ETO a Pápa ellen is folytatná eredményes és gólgazdag játékát (a győriek szerezték a legtöbb gólt az NB I-ben, szám szerint 17-et, meccsenként több mint kettőt), de a három pont mellett, történelmi rekordok beállítása is motiválhatja a pályára lépő győri futballistákat.

 

A Győri ETO FC múlt heti sikerével történelme során negyedszer ért el zsinórban hat győzelmet a bajnokságban, az 1997-1998 és a 2011-2012-es szezonban hétig is eljutott, ma este ezt a rekordot állíthatnák be Liptákék, ha sikerül, a következő fordulóban (a Paks ellen) akár abszolút rekordot is dönthetnek.

 

Az ETO bombaformában futballozó válogatott szélsője, Koltai Tamás is rekordokra törhet: a sorozatban négy bajnoki mérkőzésen is eredményes (ezeken a mérkőzéseken összesen hat gólt szerző) Koltai, ha a Pápa ellen is betalál, utolérheti Armo Ahjuperát, aki a tavalyi szezonban öt egymást követő bajnokin talált az ellenfelek hálójába. Ha merünk nagyot álmodni és valóban folytatódik Koltai kiváló sorozata, akár az ETO egykor legendás játékosának, Stolcz Jánosnak a rekordját is utolérheti. Stolcz volt az egyetlen ETO-futballista az elmúlt ötven évben, aki sorozatban hét bajnoki meccsen gólt tudott szerezni, Koltainak ehhez még a következő három fordulóban kéne feliratkoznia a góllövők listájára.

 

Az ETO az elmúlt fordulóban 10 hosszú esztendőt követően tudta magát a bajnoki tabella élére küzdeni, a 2001-2002-es szezon nyitófordulóját követően azonban lekerült az élről, és a múlt heti Videoton elleni mérkőzésig nem is került vissza. A Pápa elleni, 17.00 órakor kezdődő mérkőzésen az lesz a ETO elsődleges célja, hogy győzelmével megerősítse pozícióját és két pontos előnyét a táblázat első helyén, hogy milyen játékkal, az ebben a tekintetben másodlagos, de minden bizonnyal az ETO Parkba kilátogató győri szurkolók nem bánnák, ha megismétlődne az augusztusi, Kecskemét elleni gólfieszta.

 

Az ETO várható kezdőcsapatában a Videoton elleni mérkőzéshez képest nem várható változás. Előre láthatólag a védelem közepén Lipták és Takács, a széleken pedig Svec és Pilibaitis kezdhet. Trajkovic bokaszalag szakadás miatt továbbra is maródi, a középpályát a masszív Kamber-Pátkai-Kronaveter hárrmas alkotja majd, a három támadó várhatóan Koltai, Strestík és Varga lesznek, a 12. játékos pedig remélhetően a minél több ETO Parkba kilátogató szurkoló.

 

OTP Bank Liga, 9. forduló

Győri ETO FC-Lombard Pápa

ETO Park, péntek, 17.00

Játékvezető: Andó-Szabó Sándor (Szpisják Zs., Albert I.)

 

A várható kezdőcsapatok:

Győri ETO FC: Sztevanovic – Pilibaitis, Lipták, Takács, Svec – Kronaveter, Pátkai, Kamber – Varga R., Strestík, Koltai

Lombard Pápa: Szűcs L. – Nagy, Dlusztus, Rodenbücher, Présinger – Quintero, Maróti, Tóth, Sekour, Szabó – Maric

 

A Győri ETO FC–Lombard Pápa labdarúgó bajnoki mérkőzésről a gyorplusz.hu 16.30 órától élőben tudósít.

 

Kerényi Ervin