Győr+
2012.10.11. 21:51

Új műfüves focipálya Ménfőcsanakon

Győr jelentős helyszíne a Magyar Labdarúgó Szövetség által meghirdetett pályaépítési programnak. Az első műfüves pálya már el is készült, amit Győr-Ménfőcsanakon adtak át csütörtökön…

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség pályaépítési programot hirdetett meg idén márciusban. A pályázat kiírásának célja, hogy országszerte a program keretében új műfüves labdarúgó nagypályák és kispályák épüljenek. A területeket az önkormányzat választotta ki, de a beruházást az MLSZ bonyolítja.

 

 

Kisméretű, 20-szor 40 méteres műfüves pálya a város három részén, Csanakon, Szentivánon és a Bercsényi ligetben épül, ezek közül elsőként a Ménfőcsanaki pálya készült el, amelynek átadását 2012. október 11-én tartották.

 

Borkai Zsolt polgármester az ünnepségen elmondta, mindig örömteli, ha a városban egy sportcélú fejlesztés készül el, mert az a fiatalok egészséges életmódját szolgálja. Nincs ez másként a Ménfőcsanaki, és majd a Győrszentiváni, illetve a Bercsényi ligeti pályákkal sem. A műfüves pálya azon túl, hogy jól szolgálja a ménfőcsanaki egyesület felkészülését, lehetőséget teremt a csanaki iskolások számára a mindennapi testnevelés során a mozgásra, a csapatsportok megismerésére. A polgármester köszönetet mondott Takács Tímea és Szabó Jenő önkormányzati képviselőknek agilis munkájukért, valamint az MLSZ-nek azért, hogy elindították a hosszú távon is rendkívül hasznos pályaépítési programot.

 

 

Pozsgai Éva az MLSZ pályaépítési programjának vezetője kifejtette, a szövetség kezdeményezése csak akkor tud működni, ha az önkormányzatok partnerek ebben. Győrben jó partnerre találtak, amelynek révén rögtön három hasonló kialakítású pálya is megvalósulhat a városban. A mintegy harmincmillió forintos költségű pálya kialakítása 30 százalékos önrész mellett az MLSZ 70 százalékos finanszírozása mellett valósult meg.

 

Horváth László az MLSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatóságának vezetője köszönetet mondott az önkormányzatnak azért, hogy megteremtették a lehetőséget a pályázaton való részvételre, amelynek révén Győrben mindjárt három műfüves pálya is létesülhet. A kispályák mellett a tervek között szerepel egy nagypálya létesítése is, gyirmóti helyszínen.

 

 

A rendezvényen díszvendégként részt vett Mészöly Kálmán is, aki hangsúlyozta, a program lényege, hogy minden magyar településen pályák épüljenek, a gyerekek sportolási lehetősége biztosított legyen. A tömeges sportolás teremti meg a lehetőséget, hogy labdarúgásunk előbbre lépjen. Mészöly Kálmán azzal zárta: „A pálya felépült, gyerekek, sportoljatok!”

 

A program keretében Gyirmóton egy nagyméretű műfüves pálya is megvalósul.

 

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter