Győr+
2012.10.26. 09:47

HELYSZÍNI: Fekete Dávidot alpolgármesternek választották meg

Összefoglaló tájékoztatást kapnak a képviselők arról, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint mi lesz az oktatási intézményekkel Győrött. Ezen kívül más, érdekes ügyek is a testület elé kerülnek, s úgy tudjuk, új napirendet is tárgyalnak.

Beszámol eredményeiről a Győr-Szol Zrt, szóba kerül a péri reptér fejlesztése, Győr villamosenergia ellátási rendszerének korszerűsítése is a testület mai ülésén.

 

A délelőtt tízkor kezdődő rendezvényt online közvetítjük.

 

Gyülekeznek a képviselők, a szokásosnál többen nyakkendősen, zakóban. A legelegánsabb most is Fekete Dávid, de dr. Kun András is ragaszkodik az ünnepi viselethez. A pulpituson egyelőre a jegyző és az aljegyző lapozza az előterjesztéseket, megérkezett dr. Somogyi Tivadar alpolgármester is.

 

 

Elkezdődött a közgyűlés, az alpolgármesterek közül Simon Róbert Balázs nincs jelen.A testület határozatképes.

 

Borkai Zsolt polgármester személyi kérdésekkel foglalkozó napirendet vetetett fel. Egyhangúlag megszavazták a napirendet.

 

Először a város villamosenergia ellátási rendszerről voksoltak kérdés és hozzászólás nélkül fogadták el.

 

 

Technikai gond miatt szünetet rendeltek el, nem volt hangosítás. Nem sikerült megjavítani, de a közgyűlést folytatják.

 

Módosítják a szervezeti és működési szabályzatot. Ebből az derül ki, ma új alpolgármestert választ a testület.

 

Dr. Neupor Zsolt (DK) a kulturális intézményrendszerrel kapcsolatban a kulturális főosztály osztállyá minősítését kifogásolja.

 

A kulturális osztály fontosságát az átszervezés nem csökkenti, praktikus okok indokolják az intézkedést, mely a hatékonyságot növeli – válaszolta Borkai Zsolt polgármester.

 

A rendeletet két tartózkodással, ellenszavazat nélkül módosították.

 

 

Most a Győr-Szol beszámolója van napirenden. A cég az első félévben nem érte el a terezett szintet az adózás előtti eredmény tekintetében, a második negyedévben viszont már a tervszámokat is meghaladták.A tervezettnél kedvezőtlenebb körülmények miatt az eredmény csak a hatékonyság folyamatos növelésével érhető el – tartalmazza a beszámoló.

 

Vörös Gyula (Jobbik) részletekről érdeklődik: jelenleg a parkolási veszteségek okait taglalja.

 

Dr. Neupor Zsolt azt veti fel, hogy a mélygarázsok több mint fele üres.

 

Sági Géza, a Győr-Szol vezérigazgatója válaszol. A mélygarázsról szólva azt mondja: van bérleti rendszer, s alkalmi parkoló, így összességében a bevétel a lényeg. A felszíni parkolás valóban nyereséges, a mélygarázs önmagában nem nyereséges üzletág, a beruházásokat hitelek terhelik, így ma még nem bírja kitermelni a nyereséget. Hosszabb távon azonban nyereséges lesz, nem beszélve a környezetvédelmi előnyökről.

 

 

Dr. Kun András (MSZP) hozzászólásában arra hívta fel a figyelmet:miután a hulladékágazatot nonprofit szervezetté kell átszervezni, ez jelentősen érintheti a cég tevékenységét. Azt is megjegyezte: Nem tartható, hogy a távhő tartsa el az egész céget.

 

A Pro Urbe képviseletébe Bárány István szólal fel. Akik a hulladékkezelési rendszert kritizálják, még mindig nem elég tájékozottak, mondja.

 

Dr. Neupor Zsolt úgy látja, hogy a Győr-Szol a legjobb tudása szerint működik, ám nagyon rossz a gazdasági környezet. Attól tart, hogy ennek következményeit a lakosságra terhelik.

 

Vörös Gyula szerint a közműadó a helyi költségvetést növeli, így a várost nem éri kár.

 

Sági Géza válaszában hangsúlyozta: nem a távhő tartja el a vállalatot. Az éves gázköltség egyébként 5-5,5 milliárd forint. A Győr-Szol működése biztos alapokon nyugszik.

 

A tájékoztatót ellen szavazat nélkül tudomásul vette.

 

A Nemzeti Köznevelésről szóló törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok önkormányzatokat érintő végrehajtásának helyzetéről hangzik el tájékoztató. Ezzel kapcsolatban dr. Somogyi Tivadar alpolgármester portálunknak elmondta: az óvodák fenntartása és működtetése a város hatásköre marad. Az általános iskolák fenntartása az államé, így a pedagógiai program, a pedagógusok fizetése az ő feladata, a működtetés azonban az önkormányzaté.A gimnáziumoknál hasonló a helyzet. A szakképzés viszont teljes egészében az államé.

 

Dr. Neupor Zsolt szerint az önkormányzatok ezentúl csak portások lesznek az iskolákban. Dr. Kun András azt tette hozzá: nem a város hibájából, de végrehajthatatlan a feladat. Vörös Gyula azt kérdezte, lesz-e iskolabezárás, pedagógus-elbocsátás?

 

Az oktatás eddig is állami feladat volt, ezentúl ezt gyakorolja is – válaszolta Borkai Zsolt. – Az önkormányzat nem hagyja magára az iskolákat. Kérte a képviselőket, segítsék az átmenet folyamatát.

 

Előterjesztés hangzik el, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál pályázati dokumentációjáról.

 

Dr. Kun András a céllal teljesen egyetért, az állami szerepvállalás mértékével nem.

 

Borkai Zsolt úgy válaszolt: 10,1 milliárd fejlesztési összeg érkezhet Győr városába, nincs tehát szégyellnivalónk. Az ország költségvetésben 1,6 milliárd forint már benne van uszodaépítésre.

 

Valóban bizonytalanságok vannak még az olimpiai falu tekintetében, de ezeket tisztázni kell.

 

Pintér- Péntek Imre (Pro Urbe) szerint azon kell elgondolkodni, hogy később hogyan lehet a létesítményeket hasznosítani.

 

Dr. Neupor Zsolt a kormánytól nagyobb garanciát várna.

 

Az előterjesztést egyhangúlag megszavazták a képviselők.

 

Most a repülőtér fejlesztése van napirenden. Dr. Kun András a magyar állam részvételét tudakolja, a fejlesztést támogatja.

 

Dr. Neupor Zsolt a tulajdonosi szerkezetet elemzi, s úgy véli a reptérnek a térségben nem lesz érdemi versenytársa.

 

Borkai Zsolt emlékeztetett arra, hogy korábban a reptérből nagyrészt kiszorult Győr városa. Az önkormányzat érdeke, hogy a légikikötő megépüljön. A mostani előterjesztés szerint a 6,65 millió euróra becsült költségekbe 187 millió forintos törzstőke-emeléssel szállna be a légikikötőt üzemeltető Győr-Pér Repülőtér Kft.-be az AUDI Hungária Services Zrt., amelynek így 47,86 százalékos tulajdonosa lesz, valamint 4,9 millió euróval finanszírozza a munkálatokat.

 

(Időközben kaptuk a hírt Szombathelyről: Hende Csaba bejelentette, hogy a Vas megyei Vátra tervezett, eredetileg kínai beruházású logisztikai bázist a pápai reptérre telepítik.)

 

Szünet után folytatódik a közgyűlés. Gyors napirendek várhatók, majd a zárt ülés előtt a személyi ügy. A szervezeti és működési szabályzat módosításakor már világossá vált, hogy harmadik alpolgármestert választ a közgyűlés, titkos szavazással.

 

Győrnek egyébként korábban is három alpolgármestere volt, dr. Ottófi Rudolf halála után nem töltötték be ezt a posztot.

 

Harmadik alpolgármestert választ a város. Borkai Zsolt indítványozta, hogy Fekete Dávid képviselő legyen az új polgármester.

 

Fekete Dávid 1989-ben született, mindvégig Győrben élt, a Révai gimnáziumban érettségizett, majd a Corvinus egyetemen kitüntetéses diplomával lett okleveles nemzetközi kapcsolatok elemző. Jelenleg Phd. tudományos fokozatán dolgozik a Széchenyi egyetemen.

 

A Magyar Külügyi Intézet külső szakértője. 2010 óta a Fidesz önkormányzati képviselője, a pénzügyi bizottság alelnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

 

 

Az indítványról titkosan szavaznak, ezért addig szünetet rendelt el a polgármester.

 

A közgyűlésen jelenlévő 20 képviselő szavazott. Két érvénytelen voks érkezett, tizennyolcan rá szavaztak.

 

Fekete Dávid letette a hivatali esküt.

 

 

Óriási megtiszteltetés, hogy a szülővárosom alpolgármestere lehetek – nyilatkozta portálunknak Fekete Dávid.

 

Fekete Dávid lemondott pénzügyi bizottsági alelnöki tisztségéről, helyére Rózsavölgyi Lászlót választották meg.

 

Fotó: O. Jakócs Péter