A hamburger a gasztronómia egyik alappillére, az egyik legnépszerűbb streed food ételként tartják számon. Május 28.-a a hamburger világnapja, ebből az alkalomból összeszedtünk pár érdekességet a történetéről.
A hamburger történelme
A hamburger nem a legegészségesebb étel, mégis ritka, ha valaki nem kedvelné a szaftos húspogácsákat a ropogós bucikba rejtve. Ma már a vegánoknak, gluténérzékenyeknek, illetve a vegetáriánusoknak se kell lemondani a kedvenc gyorsételükről.
Az eredetét sok rejtély övezi. Egy réteg úgy gondolja, hogy Hamburg városból származik, mások inkább az amerikai szálakra gondolnak, ha a hamburger szó jut az eszükbe. Valójában azonban az orosz nép körében, a tatároktól indult a történet, akik a nyers pácolt húst ( ma tatár beef steak, sok helyen >>tatárbifsztek<<) fogyasztották. Ezt az ételt egy John Mantagu nevű gróf szendvicsként szolgálta fel, kenyerek közé téve a húst.
Később a 19. században a kivándorlási hullámnak köszönhetően az Amerikai Egyesült Államokba is eljutott az étel. A legnépszerűbb kikötő Hamburgban volt található, ahonnan indultak a kivándorlók, ezért innen kapta a nevét az étel. Azonban először étlapon hamburger steak elnevezéssel New Yorkban volt megtalálható ahol már fűszeresen, és hagymával összedolgozva árulták kenyérrel a Hamburgból származó húst.
Az étel népszerűsége hamar felszálló ágba került, a vásárok közkedvelt fogása lett. Egy máig ismeretlen nevű árus azonban úgy gondolta, ha két zsemle közé rakná a kilapított húst akkor a vásárlók nézelődés közbe is el tudnák fogyasztani az ételt. A világválság okozta szegénység hírnevet hozott a szendvicsnek, mivel alacsony (öt centes) ára miatt elérhető volt mindenki számára.
Ekkortájt nyitott a világ legnépszerűbb étterem lánca, a McDonald’s is. Az első időkben hot-dogot kezdtek árusítani, azonban hamar felfigyeltek a hamburger népszerűségére, ezért 1955-ben Chicagoban is megnyitották az éttermüket, ahol hamburger árusításával kezdték el a szárnyaló karrierjüket.
A mai hamburgerek már túlmutatnak az egyszerű hús és zsemle kombón. A halas, csirkés, húsmentes hamburgeren túl már a csúcsgasztronómia világába is beszivárgott ez az étel.
Győrben is érdemes a hétvégén körülnézni a hamburger világnapja alkalmából az éttermekben. Az egyik győri étterem tevehúsból kínál hamburgert, ami egyedülálló a piacon. További éttermekben kedvezményekkel, illetve új vegán kínálattal várják a hamburgerrel ünneplőket.