Győr+
2012.10.30. 14:54

Halottainkra emlékeztünk

A győri önkormányzat a nádorvárosi köztemetőben emlékezett meg a város elhunytjairól Halottak Napja alkalmából.

Az emlékezés napjaiban járunk, amikor szeretteinkre, elhunyt családtagjainkra, barátainkra gondolunk. Ezekben a napokban a győri önkormányzat is megemlékezett, tiszteletét fejezte ki a győri elhunytak emléke előtt.

 

Borkai Zsolt polgármester emlékező beszédében úgy fogalmazott, mindenszentek és a Halottak Napja az emlékezés ideje, amikor gyertyát gyújtunk, és visszagondolunk azokra, akik már nem lehetnek velünk. A temetőkben szelíden hunyorgó mécsesek, a sírokon elhelyezett virágok, még a csípős őszi hideg is varázslatosan nyugodttá, csendessé teszik a sírkerteket.

 

 

 

„Gyertyát gyújt mindenki – felekezeti hovatartozás nélkül, hogy az emlékláng pislákoló fénye, az elhunyt kedves alakja köré vonja gondolatainkat. Bár halottak napján könnyeket ejtünk és felfokozódnak fájdalmaink, azonban ez a nap méltóságteljes, tisztelettel és szeretettel teljes is.” – hangsúlyozta a polgármester, aki Juhász Gyulát idézve azzal zárta gondolatait: „Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek!”

A résztvevők együtt tisztelegtek az I., a II. világháborús, az 1956-os hősi halottak előtt, megkoszorúzták a Deim Pál alkotta „Hősi halottak” emlékművét, és mécsest gyújtottak az elhunyt győri polgármesterek sírjainál.

Az elhunytakról a Katolikus Egyház, a Református Lelkészi Hivatal, az Evangélikus Egyház és a Baptista Gyülekezet ökumenikus szertartás keretében emlékezett meg.

 

 

Papp Zsolt

FOTÓK: O. Jakócs Péter