Győr+
2012.12.19. 11:55

A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum díjazottjai

A Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum /KEF/ évzáró ülésén ismerték el az egészségfejlesztésben és a drogprobléma kezelésében kiemelkedő munkát végzők tevékenységét. A díjakat dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, Győr Városi KEF elnök adta át.

A Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ülésén dr. Somogyi Tivadar elmondta, hogy Győr városa az egészségfejlesztésben és a drogprobléma kezelésében igyekszik mindent megtenni, az ebben tevékenykedők munkáját pedig a fórum díjakkal is elismeri. Minden évben két személy kiemelkedő munkáját honorálják, az idén Balázsdi-Szabóné Kiss Mária és Csepi Ferencné pedagógusok részesültek a díjban, akik önzetlen segítőkész munkájukkal hozzájárultak a Fórum sikeres működéséhez.

 

A díjat a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum ítéli oda a beérkezett javaslatok alapján, amely oklevéllel és pénzjutalommal jár. A Fórum 2001-ben alakult meg, több mint 10 éve segíti Győr Megyei Jogú Város Önkormányzatát a drogprobléma hatékonyabb kezelésében.

 

Balázsdi-Szabóné Kiss Mária, a KEF 2001-es alakulása óta segíti a prevenciós tevékenységeket, és 2002-ben a drogügyi koordinátorképzésbe is bekapcsolódott megyei trénerként. Összefogja a drogügyi koordinátorok klubját, amely mára már egészségfejlesztők klubjává szélesedett az iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök valamint az iskolavédőnők bekapcsolódása révén. Munkásságával méltóvá vált a díjra.

 

Csepi Ferencné pedagógusként sokat tesz a diákok egészséges életmódra neveléséért. 2012-ben az egészségfejlesztésben és drogmegelőzésben hosszú évek óta végzett igényes, áldozatos nevelőmunkájával érdemelte ki a Győr Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alapított elismerést.

 

Miklósyné Bertalanfy Mária, a WHO koordinátora és a KEF alelnöke felhívta a figyelmet a család, a szeretetteljes törődés fontosságára, hiszen a család védelmi szerepe a legfontosabb, a második helyen pedig az iskola áll a neveléssel és a pedagógusi példamutatással. Jelentős eredményekről tanúskodnak a 2003 és 2009 közötti győri felmérésből származó adatok, amelyek a szenvedélybetegség növekedésének csökkenését mutatják. A regionális kutatásban végzett eredmények jelzik, hogy Győr-Moson-Sopron megyében 38 százalék a droggal kapcsolatba kerülő fiatalok aránya, vagyis van még mit tenni a területen.

A Győr Városi KEF az egészségfejlesztés és a drogprobléma megelőzésének támogatása mellett 24 intézmény és civil szervezet munkáját hangolja össze, segítve a területen folyó drogmegelőzést, kezelést, kínálatcsökkentést. Rendszeresen figyelemmel kíséri a droghelyzet alakulását, amelynek ismeretében a drogprobléma kezelését elősegítő stratégiákat dolgoz ki és ezek megvalósítására éves szakmai programokat valósít meg.

 

Farkas Lilla

Fotó: O. Jakócs Péter