Győr+
2012.12.23. 14:47

Hajléktalanok otthon: „A nyugalom az ajándékunk”

Mint már korábban beszámoltunk róla, Győrben és Mosonmagyaróváron a „Tágas városom kis lakásra cserélem” elnevezésű program keretében 53 hajléktalan költözhet albérletbe. Győrben 50 olyan ember lelhet otthonra, aki előtte hajléktalanszállón, az utcán vagy lakhatásra alkalmatlan épületekben húzta meg magát.

Sütő Szabolcs projektvezetőtől megtudtuk, 33-an már beköltöztek, és a tervek szerint január végéig a többiek is megkapják az újrakezdési lehetőséget lakhatási támogatás formájában, amennyiben megfelelő albérleti lehetőséget találnak. Maroskövi Sándorné és Logó István egy belvároshoz közeli lakást kaptak, ahol egy harmadik társukkal élhetnek egy évig. A bútorozott lakásba apránként szerzik be a mindennapokhoz szükséges eszközöket, de mint mondják, most nincs szükségük semmire, mindenük megvan, amit eddig kívántak: munka és nyugalom.

 

„A legjobbkor jött ez a lehetőség, megmentett minket” – kezd bele történetükbe a 49 éves asszony, aki ugyan „csak” másfél hónapig volt hajléktalan, de a mögöttük lévő évben olyan épületben éltek párjával, ahol se víz, se fűtés nem volt és a plafon is kopott a fejük fölül.

 

„Az albérletek nagyon drágák, esélyünk sem lett volna kifizetni” – mondja Maroskövi Sándorné. Elmeséli, a válása után szaladt ki lába alól a talaj, de szerencsére a hajléktalanszállón megismerte Logó Istvánt, akivel új életet kezdtek. A férfi szintén előző kapcsolatának megszakadása óta nem találta a helyét.

 

„Elegem lett a páromból, és bementem a hajléktalanszállóra. Onnan jártam dolgozni.”

 

Az új élet kezdete nehéz volt, két táska ruhával hagyták el a szállót. Most kicsit megnyugodtak, és tervezik a jövőt. Mindketten dolgoznak a Hajléktalanokat Segítő Szolgálat révén, a fizetésükből pedig félretesznek, amennyit csak tudnak. Szeretnének a jelenlegi albérletben maradni, később pedig szociális bérlakásba költözni. Egy másfél szobás lakásra vágynak, ahol felnőtt gyermekeik, illetve az asszony nyolc unokája is ott tölthetné a hétvégéket.

 

„Nyáron meg csavarognánk és fagyiznánk. Ez sokat számítana” – néznek egymásra.

 

Leginkább az élelmiszeren tudnak most spórolni, szombatonként a vásárcsarnokban kutatják a legolcsóbb hozzávalókat. Karácsonykor húslevest főznek, ez már biztos, a másodikon még „vitáznak”: fasírozott legyen vagy rántott hús?

„Az ajándékunk pedig a nyugalom” – mondják egybehangzóan, majd az asszony hozzáteszi: „Nehezen, de úgy érzem, hogy talpra állunk. Vagyunk olyan makacsok, és megfogjuk a munkát. Főleg most, hogy ekkora segítséget ad nekünk a szolgálat. Biztos, hogy talpra állunk.” Sütő Szabolcs szerint a pár jövőképével jó példával szolgálhat sorstársainak. „De akinek nincs perspektívája, annak találunk. Senkit nem hagyunk magára az albérletben sem” – hangsúlyozza. A program hozadéka, hogy a szálló megüresedett helyeire az utcáról integrálnak be otthontalanokat. A győri rendszer 270–330 ember ellátásra alkalmas, télen teljes kihasználtsággal működik. Az utcán körülbelül 100-an alszanak a hideg hónapokban is. A szociális munkások arra törekednek, hogy a hajléktalanok is érezzék, tagjai a társadalomnak. Szabadidős foglalkozásokat is szerveznek, például színházba, moziba viszik őket.

 

„Az egyik ellátottunk gyerekként járt utoljára moziban, de kérte, hadd nézzen 3D-s filmet. Tudják, merre halad a világ, csak nem mindenki tudja tartani az iramot” – zárja szavait Sütő Szabolcs. Aki januártól szeretné biztos fizetési feltételek mellett lakását a projekt keretein belül bérbe adni, az a 06-96-512-300-as telefonszámon érdeklődhet.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: Marcali Gábor