Győr+
2013.01.23. 11:58

Lesz-e árvíz a tavasszal Győrben?

Egyelőre nem lehet megbízhatóan előre jelezni, hogy a mostani hómennyiség okoz-e árvizet a térségünkben – mondta el érdeklődésünkre Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az igazgató hangsúlyozta: főleg az Alpok hóban tárolt vízkészletének a mennyisége határozza meg, hogy számíthatunk-e komolyabb áradásokra a tavasszal. Ez a mennyiség most a sokéves átlag és a maximum között található. Sok függ azonban attól, hogy a hó lassan, fokozatosan olvad el, vagy egy hirtelen felmelegedés következtében rendkívül gyorsan. Ez utóbbi esetben nyilván jóval nagyobb az árvizek veszélye.

 

Természetesen az sem mindegy, hogy a következő időszakban mennyi csapadék hullik a folyók vízgyűjtő területére. Németh József igazgató az előrejelzések alapján azt mondta: a következő két hétben száraz időt jelez előre a meteorológia.

 

Korai tehát még arról beszélni, hogy miként érinti a Győrt átszelő folyókat a hó olvadása.

 

Közismert, hogy Győrött utoljára az 1954-es szigetközi árvíz okozott súlyos gondokat. Akkor a Révfalut védő körtöltés is átszakadt és a víz elöntötte városrészt. A pusztító áradásra dombormű is emlékeztet a Szövetség utcában.

 

Azóta azonban megerősítették, újraépítették a gátakat.

 

Természetesen a hullámteret kisebb áradások is képesek elönteni. Legutóbb az idén január 8-án a jeges áradás miatt kellett lezárni a rakpartot.