Győr+
2013.01.24. 13:16

Jó irányba fordítani az elmét

Magyarországon csak hatszáz pszichiáter, mégis ezerháromszáz résztvevője van a Magyar Pszichiátriai Társaság XVIII. Vándorgyűlésének, melyet Győrött rendeznek meg ma és a következő két napon.

A határtalan elme korlátai címet viselő vándorgyűlés megnyitóján Molnár Károly, a Társaság leendő elnöke elmondta: 220 tudományos értekezés érkezett be. S bár hazánkban összesen 600 pszichiáter dolgozik, a konferenciára több mint kétszer ennyi résztvevő jelentkezett. Vannak köztük pszichológusok, szociális munkások, szakdolgozók.

 

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy több mint egy éve már a szakpszichológusok is az orvoskamara tagjai.

 

 

Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság jelenlegi elnöke megnyitó szavaiban arra utalt:az embert az elme vezeti, de az is előfordul, hogy félre. Tamás László, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa – aki szerint az intézmény büszke saját pszichiátriai osztályára, s a kórház minden ötödik ágyán pszichiátriai beteget kezelnek – a konferencia témája kapcsán arra hívta fel a figyelmet: nemcsak az egészséges, de a beteg elme is határtalan. A jövő záloga, ha jó irányba tudjuk fordítani a határtalan elmét – fogalmazott a főigazgató.

 

 

Köszöntötte a konferenciát Somogyi Tivadar alpolgármester is. Utalt arra, hogy a Társaság már harmadik alkalommal rendezi meg Győrben a vándorgyűlését. Ez a szakma győri képviselőinek a megbecsülését jelzi, s azt, hogy a résztvevők jól érzik magukat városunkban, mely mindig barátsággal fogadja vendégeit, s örül a tudományos eseményeknek.

 

 

 

Somogyi Tivadar arra bíztatta a résztvevőket, hogy máskor is térjenek vissza Győrbe, mert érdemes.

A konferencia jelentőségét az igényesnek, izgalmasnak, színvonalasnak ígérkező előadásokon túl, a személyes találkozásokban, kötetlen szakmai beszélgetésekben látta.

 

 

A vándorgyűlésen bemutatkozott a győri kórház pszichiátriai osztálya. Feller Gábor osztályvezető főorvos elmondta: a városban 85 évvel ezelőtt alapították meg a pszichiátriát. Két évvel ezelőtt összevonták a három osztályt, ahol most 190 ágyon gyógyulnak a betegek. E mellett Téten működik egy 110 ágyas rehabilitációs részlegük is.

 

 

A betegeket összesen 19 orvos és 165 ápoló látja el. Kialakítottak akut, krónikus és rehabilitációs részlegeket is. A betegek 60 százaléka akut ellátást igényel, 30 százalékuk addiktológiai eset, (ide tartoznak az alkoholisták, drogosok, egyéb függőségben szenvedők) 20 százalékuk pedig az időskori pszichiátriai bajokkal küszködnek.

 

A vándorgyűlés több szekcióban folytatódik szombat délelőttig. Előadás hangzik el többek között a mellkorrekcióra jelentkező fiatal nők személyiségéről, a sportlélektanról, a meddőségről mint traumáról, az evés-és testképzavarokról,valamint a számítógép függőségéről.