Győr+
2013.02.09. 07:30

Győr is bemutatkozott a XXI. Turisztikai Évadnyitón

A hazai turisztikai szakma évadnyitó gáláján városunk mutatta be a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres pályázatát, valamint Győr 2013-as kínálatát.

A magyar turisztikai élet színe-java immár 21. alkalommal gyűlt össze, hogy közösen nyissák meg az idegenforgalmi évet. A Budapesti Kongresszusi Központban megtartott rendezvény megnyitóján Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a szektor jelentőségéről, Magyarország adottságairól, valamint a lehetőségek pályázati úton való kiaknázásának fontosságáról beszélt. Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a jövőbe tekintett.

 

Mint mondta, 2014–2020 között legalább három nemzetközi hírű komplex gyógyhely és 8-10 gyógyfürdő minőségi fejlesztése valósulhat meg. A turisztikai költéseket a kétszeresére növelnék, a turisták tartózkodási idejét másfélszeresre nyújtanák, a Balatont pedig Európa első számú vizes üdülőhelyévé fejlesztenék.

 

Horváth Viktória, az NGM helyettes államtitkára úgy fogalmazott, a kormányzat kezet nyújt a szakma felé, hogy a turizmus és a vendéglátás ismét húzóágazat legyen. Az idei turisztikai évadnyitón Győr kitüntetett figyelmet kapott. A rendezvényen elhangzott, Győrben céltudatos, megtervezett szakmai munka folyik, folyamatosan fejlődik, erősödik a város idegenforgalma, amely a vendégéjszakák kiugró emelkedésében is megmutatkozik. A szervezők kiemelték, Győr nem elégszik meg ennyivel, hiszen sikeresen pályázott a 2017-es

 

Európai Ifjúsági Olimpia megrendezésére, amely előrevetíti a következő évek további fejlődését is. A gálán városunkat Fekete Dávid alpolgármester és Rózsavölgyi László, az oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottság elnöke képviselte. Az alpolgármester elmondta, Győr bemutatkozása jelentős presztízsértékkel bír, hiszen a gálára mintegy ezer turisztikai szakember kapott meghívást az ország minden pontjáról, akik megismerhették kulturális kínálatunkat és jó hírét vihetik városunknak. „A pályázatunkat bemutató sportos, lendületes filmünk nagy sikert aratott, többen odajöttek a standunkhoz gratulálni, megismerni a részleteket. Nem csak az ifjúsági olimpiai rendezésünket övezte nagy érdeklődés, de az idei programjainkról is kérdeztek, valamint a közelmúltban megjelent Győr könyv is sokakat vonzott.”

 

A gálán különböző turisztikai szakmacsoportok díjait is átadták, többek között szakmai díjat kapott a győri Horváth Ottó, az Euro Rent Autókölcsönző vezetője is. Domanyik Eszter, a városháza marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője lapunknak elmondta, mint ahogy az egész évet felölelő Négy Évszak Fesztivál rendezvényei is egyaránt szólnak a hozzánk látogatóknak és a városban élőknek, úgy városunk szépségét, értékeit sem csak a turisták számára kívánják megmutatni. Azt szeretnék, ha a győriek is ismernék kincseinket, legendáinkat, történelmünket, ezért adnak teret olyan programoknak, mint azok az ingyenes idegenvezetések, amelyek mintegy két órában mutatják be az érdeklődőknek a belváros értékeit.

 

A Győri Idegenvezetők Klubja a Látogatóközponttal együttműködve szervezi a városnézéseket az idegenvezetők világnapja alkalmából. Február 23-án 10 órától Mihályi Miklós, 14 órától Tóth László, míg február 24-én 10 órától Horváth Mária, 14 órától pedig dr. Kőrös Erzsébet kalauzolja majd a belvárosi utcákon a városháza elől induló csoportokat. A világnaphoz kapcsolódva egyébként a Győri Fotóklub elnöke, Lakatos Krisztián művészi fotók kíséretében tart ismeretterjesztő előadást Hajnaltól estig a Morotva-tó partján kameralesben címmel a Látogatóközpontban február 26-án 15 órától.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter