Győr+
2013.02.11. 12:33

Felszállóágban: Indul a Győr-Pér repülőtér fejlesztése

A régió gazdasági és turisztikai fejlődésének is új dimenziót nyithat a Győr-Pér repülőtér fejlesztése, amelynek révén Boeing 737-es és Airbus 320-as kategóriájú gépek fogadására is alkalmassá válik a légikikötő.

A repülőtér bővítési munkálatai már ebben a hónapban megkezdődnek, az üzembe helyezés az év közepére várható. A projekt az Audi, Győr város és a magyar állam szoros együttműködése révén valósulhat meg.

 

 

 

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria ügyvezető igazgatója a bejelentés alkalmával hangsúlyozta, a győri cég az Audi AG harmadik legnagyobb gyára, ezért elengedhetetlen az infrastrukturális háttér fejlesztése. A 6,6 millió eurós beruházásból ezért 4,9 milliót magára vállal a vállalat, a többi részt pedig a város és a magyar állam biztosítja. Faustmann elmondta, napjainkban hetente 30 utasszállító közlekedik Pér és Ingolstadt között, ami évente 30 000 fős utaslétszámot jelent. Az igazgató azzal zárta, rendkívül becsvágyó az ütemterv, hiszen a fejlesztéssel idén júniusra el szeretnének készülni annak érdekében, hogy a reptér fogadni tudja majd a nyárra tervezett nagy ünnepségnek a vendégeit, amelyen az új győri üzemben gyártott modellsorozatot mutatják be.

 

 

Borkai Zsolt, Győr Megyei Jogú Város polgármestere szerint a bővítés jó példa az állam, az önkormányzat és az Audi Hungaria kiváló partneri együttműködésére, az együttgondolkodás erejére. A repülőtérbővítés új dimenzióba helyezi Győr és a régió gazdasági fejlődését, gazdagítja az infrastrukturális hátterét, és tovább szélesíti Győr idegenforgalmi lehetőségeit. Ez a fejlesztés mind a régió, mind a város és különösen az itt élő emberek és itt tevékenykedő cégek érdekeit szolgálja. – hangsúlyozta a polgármester, aki leszögezte, a mostani beruházást első lépésnek tekinti, amelyet továbbiak követhetnek, és a reptér hamarosan alkalmassá válhat a civil forgalom kiszolgálására is.

 

 

Az Audi és Magyarország sikeres húsz éves együttműködésének újabb sikerpontjához érkeztünk. – szögezte le Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, aki hangsúlyozta, ilyen erős szövetségek szükségesek ahhoz, hogy Magyarország a válság után kedvező pozícióba kerüljön. Ennek érdekében a kormányzat február végén stratégiai együttműködési megállapodást ír alá a világcéggel.

 

 

A fejlesztés részeként 1450 méterről 2030-ra hosszabbítják meg a harminc méter széles kifutópályát, amelynek két végén 100-100 méternyi biztonsági sávot építenek. A gurulóutat 10,5 méterről 15 méterre szélesítik, új leszállórendszert építenek (ILS- Instrument Landing System), bővítik a reptér pályakarbantartó és kiszolgáló kapacitását, valamint hangárt és előteret kap a légikikötő. A fejlesztések után Boeing 737 és Airbus A320-as kategóriájú gépek is használhatják majd a repteret. –ismertette a paramétereket Vadász László a repteret működtető kft ügyvezető igazgatója.

 

 

 

A reptér fejlesztését az együttműködő felek az Audi (a repülőteret működtető társaság 48 százalékos tulajdonosa), Győr (40 százalék), és az állam (12 százalék) közös vállalkozásának nevezték, amely azon túl hogy erősíti az Audi Hungária hátterét, hosszú távon alapozhatja meg a régió további gazdasági növekedését, erősítheti az ország versenyképességét.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter