Győr+
2013.02.12. 07:53

30 cm hó hullhat -FOLYAMATOSAN FRISSÍTVE

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a nyugati határszélen jelentős mennyiségű hó várható, és a következő napokban is folytatódik a havazás. Több helyen eshet ónos eső, és hófúvásra is számítani kell, ezért fokozott óvatosságra kérik az autósokat.

FRISS:

 

13:00

 

Győr-Moson-Sopron megyében eddig nyolc centiméternyi hó esett, de a következő 24 órában ennek háromszorosa várható – tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-t.

 

Dobos Viktória közölte, hogy délelőtt tíz óráig két járművet kellett kimenteniük a hóból: egy árokba csúszott hótolót és egy dialízises beteget szállító autót.

Hozzátette: a megye öt határátkelőjén életbe léptetett, a 7,5 tonnánál nehezebb járműve közlekedését korlátozó intézkedés miatt – amely nem érinti a más megyékből érkező tranzitforgalmat – a határokon nem alakult ki torlódás.

 

11:47

 

Teljes szélességében járható ismét a 84-es út Sopront elkerülő szakasza, ahol kedd délelőtt baleset történt – tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.

 

Kálmán Gabriella közölte: két osztrák autó ütközött össze egy kilométerre a határtól. A balesetben négyen sérültek meg.

 

 

11:05

 

Baleset miatt lezárták a 84-es út Sopront elkerülő szakaszát – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője kedden délelőtt az MTI-vel.

 

Kocsis Tünde alezredes részleteket későbbre ígért. A rendőrök most mennek a helyszínre, amely egy kilométernyire van a magyar-osztrák határtól.

 

 

11:00

 

Kisebb késésekkel kell számolniuk a Győr-Moson-Sopron megyei buszvonalakon utazóknak – olvasható a Kisalföld Volán honlapján kedd délelőtt közzétett tájékoztatóban.

 

Győrben és Sopronban, valamint Sopron körzetében öt-tízperces késéssel kell számolniuk az útra kelőknek; Mosonmagyaróvár térségében több járat is 10-15 perces csúszással érte el célállomását.

 

A Kisalföld Volán Zrt. honlapján tájékozódhatnak a hóhelyzet idején az autóbusz-közlekedésről

 

Győr helyi közlekedés

• 5-10 perces késések

 

Sopron helyi közlekedés

• szakad a hó, lelassult a közlekedés 5-10 perces késések

 

Regionális (helyközi) közlekedés

Győr helyközi:

• Minden járatunk menetrend szerint közlekedik

 

Sopron helyközi

• szakad a hó, lelassult a közlekedés 5-10 perces késésekkel közlekedünk

• egyenlőre minden út járható, minden település megközelíthető

 

Csorna helyközi:

• Minden járatunk menetrend szerint közlekedik

 

Kapuvár helyközi:

• 4-5 perces késésekkel közlekedünk

 

Mosonmagyaróvár helyközi:

• Novákpuszta, Jánossomorja, Rajka vonalról 10-15 perces késésekkel érkeztek a járatok

 

10:22

 

„Keddre virradóra ismét havazás kezdődött Győr térségében. A GYŐR-SZOL Zrt. az éjszakai óráktól az utak alásózásával kezdte meg a síkosságmentesítést, majd a havazás megkezdésekor a kora reggeli óráktól folytatta a kezelésében lévő burkolatokon a síkosságmentesítést és a hó eltakarítást. A hidakon és felüljárókon, valamint a tömegközlekedési útvonalakon folyamatosan jártak és járnak a hóekék és a sószórók. Kisgépekkel, valamint 40 fő kézi munkaerővel pedig a járdákat, buszmegállókat, felüljárók lépcsőit tisztítják. A síkosságmenetsítés teljes kapacitással, 35 munkagéppel zajlik, melyek a főbb útvonalak megtisztítását és sózását követően a lakóutcák takarítását is elkezdik.”

 

10:00

Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén korlátozzák kedd reggel nyolc órától a kamionforgalmat – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

 

A várhatóan elhúzódó intenzív havazás és a hófúvások valószínűsége miatt a megyei védelmi bizottság úgy határozott, hogy Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál sem léphetnek be az országba a Szlovéniába, Olaszországba tartó, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek.

Reggel már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt Zala megyében a főutak melletti pihenőhelyeken a magyar-szlovén határon hétfő óta fennálló forgalomkorlátozás miatt, és Vas megyében is sok kamion állt félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.

Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább szigorították a magyar-szlovén határon a kamionforgalom korlátozását, reggel hat órától már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át a határon.

A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik.

 

09:10

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd reggeli jelentése alapján a Dunántúl több megyéjében is havazik, egyes dél-dunántúli megyékben pedig ónos esőre kell számítania a közlekedőknek, ráadásul Pest megye nyugati részén a nagy erejű szél hóátfúvásokat okoz. A társaság a reggeli órákban több mint 200 munkagéppel végzi a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

 

A Dunántúl nagy részén, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas, Zala és Somogy megye területén folyamatosan havazik, Keszthely, Mohács, Nagyatád, Kaposvár és Szekszárd körzetéből ónos, illetve havas esőt jeleztek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. útellenőrei. Nógrádban, valamint Fejér és Tolna megyében több helyen szállingózik a hó. A fő- és mellékutak többsége vékony rétegben a friss hóval fedett vagy sónedves. Az eddig lehullott hó mennyisége egyelőre alig néhány centiméter.

 

A korábbi havazás miatt még letaposott havas a mellékutak többsége a Mátrában, Eger, Nyékládháza, Edelény és Sátoraljaújhely körzetében. Putnoknál jeges, Nyíregyháza és Balassagyarmat körzetében deres az alsóbbrendű utak egy része. Ezen területeken is folyamatosan dolgoznak a társaság munkagépei.

 

A Zsámbéki-medence mellékútjain a korábbi havat hordja a szél, a kialakult hóátfúvásokat folyamatosan takarítják a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei. Ennek ellenére a 1103-as és 1104-es mellékutakon, Perbál, Tinnye, Budakeszi és Telki környékén téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, mivel a letakarított havat a szél visszafújja a burkolatra.

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen több mint 200 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 7.30 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.

 

A társaság arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a cég Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon – kaphatnak.

 

09:07

 

Az Útinform jelentése szerint a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek továbbra sem léphetnek be Szlovéniába az ottani hóhelyzet miatt. A korlátozás miatt a Magyar-Szlovén határokat érintő utak kamionparkolói telítettek.

A kialakult helyzet miatt a szlovák és osztrák határokon sem engedik be a Szlovéniába tartó tehergépjárműveket. Sajnos ezek a járművek gyakran eltorlaszolják az utat az egyéb célállomásra tartó járművek elől is.

A feltorlódott tehergépjárművek tömegesen várakoznak az M7-es autópálya és az M70-es autóút pihenőhelyein. Érdemes igénybe venniük a főutakon a benzinkutak parkolóit is.

A várakozó tehergépjárművek útszűkületet okoznak a 86-os és 860-as főút több határ közeli szakaszán is.

 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának közleménye

A szlovén hatóságok a teherforgalmat érintően korlátozásokat vezettek be a magyar és szlovén közös határszakaszon.

A korlátozás elsősorban a tranzitforgalmat érinti, így a szlovéniai célállomással rendelkező és a szlovén felségjelzésű tehergépjárműveket beengedik az országba. A korlátozás a személygépjárművek forgalmát nem érinti.

A magyarországi útzsakaszokon a korlátozás miatt torlódásokra lehet számítani Zala, illetve Vas megye területén. Ezekben a megyékben pihenőhelyekre irányítják a korlátozás alá eső tehergépjárműveket. A rédicsi határátkelőnél, a M7 autópálya zalai szakaszán és a M70 autóútnál található pihenők már megteltek, több száz kamion várakozik jelenleg is Magyarországon.

A további torlódások megelőzése érdekében Győr-Moson-Sopron megyébe Ausztria és Szlovákia, illetve Komárom-Esztergom megyébe Szlovákia felől érkező, Szlovénián keresztül Olaszország irányába tartó 7,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Magyarország területére.

Az útba indulók – elsősorban a kamionok vezetői – tájékozódjanak a korlátozás és a közlekedési viszonyok aktuális és várható helyzetéről.

 

 

08:50

Kedd reggel már csaknem nyolcszáz kamion vesztegel Zala megyében a főutak melletti pihenőhelyeken a magyar-szlovén határon hétfő óta fennálló forgalomkorlátozás miatt. Vas megyében szintén sok kamion állt félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.

 

Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább szigorították a magyar-szlovén határon a kamionforgalom korlátozását, reggel hat órától már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át a határon – közölte Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője kedden az MTI-vel.

Kedd reggelre már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt emiatt Zala megyében, elsősorban Rédics térségében, a 86-os úton, az M70-es autóúton és az M7-es autópályán lévő pihenőhelyeken és benzinkutakon. Mintegy száznyolcvan jármű az M7-es autópálya Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.

Elmondta azt is: Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke összehívta a nagykanizsai és a letenyei járási védelmi bizottságot annak érdekében, hogy a várhatóan legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt megszervezzék a várakozó járművek utasainak ellátást.

Vas megyében a 86-os és a 860-as út mentén is rengeteg Szlovéniába tartó kamion állt félre, így Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okoznak – közölte az MTI érdeklődésére kedd reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

Pécsi Norbert Sándor elmondta: a szlovén hatóságok a 7,5 tonnásnál nagyobb tehergépjárművek forgalmát korlátozták, a Szlovéniána és Olaszországba tartó kamionokat már a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határállomásokon próbálják félreállítani, a magyar-szlovák határon Rajka, Vámosszabadi és Komárom felől érkezőket pedig már be sem engedik Magyarországra.

A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik – fűzte hozzá a szóvivő.

Az Útinform jelentése szerint a Hegyeshalom felől érkező, szlovén vagy olasz célállomásra tartó teherjárműveket az M1-es autópálya parkolóiba terelik.

Az M7-es és M70-es pihenőhelyein és parkolóiban tegnap óta több száz kamion várakozik, a jobb oldali parkolók szinte mindenhol megteltek. Az M7-es autópályán már a főváros felé tartó oldal parkolóihoz fordítják vissza a Szlovéniába tartó teherkocsikat.

A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy nem sokkal fél hét után a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult, és elakadt egy autóbusz is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a 74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion csúszott az árokba.

 

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Perbál, Tinnye, Budakeszi és Telki környékén – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedd reggel MTI-t.

 

Pécsi Norbert Sándor elmondta: a 1103-as és 1104-es mellékutakat folyamatosan tisztítják hóekével, de a közútkezelő arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek, mert a szél folyamatosan visszahordja a havat.

 

 

 

Délnyugat felől havazás kezdődik, amely éjszaka a teljes Dunántúlra és a főváros térségére is kiterjed. Hajnalban és reggel délnyugaton ónos eső is valószínű. Kedden a Nyugat-Dunántúlt leszámítva megenyhül az idő, ezért a havazást eső váltja fel, így a nyugati tájakat kivéve a reggelig lehulló hó napközben elolvad. Kedd éjfélig a Kisalföldön és az Alpokalján viszont általában 15-25 cm friss hó várható, de Vas megye nyugati határszélén 30 cm is lehullhat.

Az OMSZ riasztást adott ki az ország déli részén lévő számos kistérségre az ónos eső miatt. Másodfokú, narancssárga figyelmeztetés van érvényben a várható nagy mennyiségű hó, illetve a viharos szél miatt.

 

Kedd

Többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, az Alpokalján és a Kisalföldön váltakozó intenzitású havazásra számíthatunk, másutt csak szórványosan alakul ki csapadék; az Északi-középhegység kivételével egyre inkább eső, hajnalban, reggel délnyugaton ónos eső is lehet. A délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -2, -7 fok között alakul, de északkeleten, keleten, a gyengébben felhős, havas tájakon -10 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 1, 7 fok között várható, északon, északnyugaton azonban 0, -1 fok körül alakul.

 

Szerda

Túlnyomóan borult lesz az ég, keleten azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet. Az Alpokalján és az Őrségben további jelentős havazás várható, másutt többfelé valószínű eső. Az északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, nyugaton hófúvás is lehet. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, +3, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +10 fok között alakul.

 

Csütörtök

Az ország északi felén szakadozik, vékonyodik a felhőzet, másutt borult marad az ég. Főként délen várható havazás, havas eső, eső. Az északi, északkeleti szél megélénkül, nyugaton meg is erősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke +2, -7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 0, +9 fok között alakul.

 

Péntek

Változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is lehet számítani. Számottevő csapadék nem várható. Az északnyugati szél többnyire mérsékelt marad. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 7 fok között alakul.

 

Szombat

Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, csak kevés napsütés valószínű. Számottevő csapadék nem várható. Az északnyugati szél megélénkül, északnyugaton meg is erősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -1, -10, a legmagasabb nappali hőmérséklet 1, 6 fok között alakul.

 

hirado.hu, MTI