Győr+
2013.02.16. 08:25

„Százados” lett a hűséges légiós

Pályafutása jelentős mérföldkövéhez érkezett Ion Al-Ioani, a Rába ETO futsalcsapatának oszlopos tagja. A negyedik szezonját Győrött töltő román légiós, aki korábban az UEFA Futsal Cup legjobb góllövője is volt, péntek este századik mérkőzését játszotta a csapatban.

Ünnepi hangulatban kezdődött a Rába ETO futsalcsapatának legutóbbi bajnoki mérkőzése, hiszen három jubiláló játékost is köszöntöttek a kezdő sípszó előtt. Ion Al-Ioani századik alkalommal lépett pályára zöld-fehérben, Harnisch Ákos pedig a századik hazai bajnoki mérkőzését játszotta. Dróth Zoltán az előző, budaörsi találkozón szerepelt szintén századszor a magyar pontvadászatban, így ő is emlékplakettel gazdagodott. A csapat aztán tett róla, hogy a végén is legyen mit ünnepelniük a kilátogató nézőknek, hiszen 9–2-re ki- ütötték az újszegedieket. Erről a mérkőzésről bővebben 30. oldalunkon olvashatnak.

 

A futsalban nem hétköznapi, hogy egy légiós százszor lépjen pályára ugyanabban a csapatban, így Ion Al-Ioani jubileuma mindenképpen említésre méltó. A nyolcvanötszörös román válogatott nem egy nagy vándormadár, hiszen már negyedik szezonját tölti a Rába partján, hűségesen szolgálva a zöld-fehéreket. A népszerű „Ali” részese volt a győriek valamennyi nagy sikerének és a klubnál betöltött szerepét jelzi, hogy korábban a csapatkapitányi karszalagot is viselhette. Al-Ioani 2010 februárjában csatlakozott a Rába ETO-hoz, amelynek tagjaként háromszoros magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa- és háromszoros Szuperkupa-győztes lett, és a lista remélhetőleg tovább bővül a jelenlegi szezon végén. Emellett még egy rekord is fűződik a nevéhez, hiszen a 2011–12-es szezonban az UEFA Futsal Cup legjobb góllövője volt. Ali a selejtezőktől az elitkörig tizenháromszor volt eredményes, messze megelőzve ezzel riválisait. Abban a szezonban különösen sok gólt szerzett nemzetközi porondon az együttes, a kilenc mérkőzésen 54 gólt termelő Rába ETO lett a sorozat legeredményesebb együttese is.

 

„Boldog vagyok, hogy a Rába ETOban játszhatok, mert ez Magyarország legjobb csapata. A száz mérkőzésemből a Szeged elleni volt a kilencvenkettedik győzelmünk. Azt gondolom, büszke lehetek erre a teljesítményre, ráadásul ebbe a csapatba csak a legjobb játékosok kerülhetnek be. Aki itt szerepel, annak ésszel és taktikusan kell játszania, de ugyanakkor a szívével is. Nagyon jól érzem magam Győrben, mert a klub minden törekvésemben támogatott. Mindig jó szívvel fogok visszaemlékezni erre az időszakra, sok trófeát nyertem, és úgy érzem, a karrierem is itt teljesedett ki” –összegezte az itt töltött éveket Ion Al-Ioani, aki azt is hozzátette, karrierje alakulásában rendkívül fontos volt számára a nyugodt családi háttér.

 

„A magánéletemben is boldog vagyok, mivel van egy szép feleségem és egy nagyon aranyos kislány édesapja lehetek, aki itt született Magyarországon, így amikor otthon vagyok vele, akkor is Győr jut eszembe róla” – fogalmazott a román légiós.

 

A Rába ETO ebben a szezonban is remekül szerepel, hiszen az UEFA Futsal Cup-ban rendkívül közel voltak a legjobb négy közé jutáshoz, a Magyar Kupában fél lábbal már bent vannak a négyes döntőben, és a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül az első helyen zárják a bajnoki alapszakaszt. Al-Ioani idén szeretné még tovább bővíteni éremkollekcióját.

 

„Természetesen mindent szeretnék megnyerni, a Magyar Kupát, a bajnokságot és a szuperkupát is. Azt kívánom, hogy mind a magyar, mind a román válogatott jusson ki az Európa-bajnokságra, és remélem, hogy az ETO-val is a lehető legjobb eredményt érjük el a következő évi UEFA Futsal Cup-on” –beszélt célkitűzéseiről a májusban harmincadik születésnapját ünneplő játékos, aki bár büszke arra, hogy százszor lépett pályára zöld-fehér mezben, nem vitte túlzásba az ünneplést. Két góllal azért saját maga számára is emlékezetessé tette századik mérkőzését, különösen a második sikerült látványosra. A légiós az utolsó percben egy remek lövéssel zárta le az Újszeged elleni összecsapást.

 

„Igazán sok időm nem volt a jubileummal foglalkozni, mivel a mérkőzés után hazalátogattam a családomhoz. Talán egy későbbi időpontban, amikor vége lesz a bajnokságnak, be tudjuk pótolni az ünneplést, amire remélem, az eredmények miatt is lesz okunk” – mondta bizakodva Ion Al-Ioani, aki végül a szurkolóknak is üzent.

 

„Szeretném megköszönni a közönségnek a támogatásukat, hogy minden mérkőzésünkön itt vannak és biztatják a csapatot. Arra kérnék minden futsalszerető szurkolót, hogy minél többen látogassanak ki a mérkőzéseinkre, mivel a csapat számára nagyon fontos a jelenlétük!”

 

Névjegy

 

Név: Ion Al-Ioani

Születési idő: 1983. 05. 07.

Nemzetiség: román

Csapat: Rába ETO

Mezszám: 8

Poszt: támadó

Előző klubja: Deva CIP

NB I-es mérkőzések: 100

NB I-es gólok: 80

Válogatott mérkőzések: 85

 

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor