Győr+
2013.02.19. 12:52

Felavatták a Petőfi portrét

Városunk több pontján láthatunk híres személyiségekről készült csempeképet. A szép győri hagyomány most egy újabb elemmel, Petőfi Sándor portréjával bővült.

Fekete Dávid alpolgármester és Szeles Szabolcs önkormányzati képviselő, az Újvárosi Részönkormányzat vezetői 2013. február 19-én leplezték le a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ Gimnázium, Szakiskola, Általános Iskola és Óvoda homlokzatán elhelyezett képet, Sándor József Péter győri művész alkotását. Fekete Dávid elmondta, a részönkormányzat úgy gondolta, a Petőfi tér méltó helyszín arra, hogy hős költőnknek ebben a formában is emléket állítsunk. A 2013-as év azért is jó apropó az alkotás átadására, mert idén ünnepeljük születésének 190-ik évfordulóját.

 

 

A művész a portréval kapcsolatban úgy fogalmazott, a képet Barabás Miklós 1848-as rajza alapján készítette. A kép porcelánfestékkel fagyálló kerámialapokra készült. A kovácsolt vas keret, körbe színezett rogyasztott üveg betéteket tartalmaz, fölül és két oldalt az 1848-as farkasfogas zászló motívumával, az alsó mezőben Petőfi Sándor aláírása látható szintén rogyasztott üvegből. A négy sarokponton stilizált virágmotívumot ábrázoló kovácsoltvas csavar rögzíti a felülethez.

 

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter