Győr+
2013.02.27. 11:34

Kerékpáros és óvodafejlesztés Győrben

Sikeres pályázat esetén megvalósulhat a városi kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszer, illetve a Sugár úti óvoda bővítése is.

Az önkormányzat a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében pályázik két jelentős fejlesztésre. Fekete Dávid alpolgármester elmondta, a ‘Közösségi közlekedés fejlesztése’ című pályázaton Győr közös konzorciumban vesz részt Zalaegerszeg önkormányzatával és a Vasi Volán Zrt-vel. A pályázat keretében Zalaegerszeg és Szombathely a közösségi közlekedés utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszerét fejlesztené, Győr pedig – mivel nálunk ez már megvalósult – a kötött gyűjtésű kerékpáros közösségi közlekedési rendszert építené ki. A rendszer a helyi autóbuszos közlekedést egészítené ki, alternatívát nyújtana az autómentes városi közlekedésre. Lényege, hogy Győr több pontján „automata” kerékpárkölcsönző helyeket telepítenének, ahonnan kikölcsönözhető a kerékpár. Ez jó lehetőség például a munkába járóknak, hogy a buszról, vagy vonatról leszállva kerékpárral menjenek tovább munkahelyükre, de a tanulók közlekedését is jól szolgálhatja a projekt. Az egyik terminálból kikölcsönzött kerékpár a város különböző pontjain elhelyezett bármely dokkolónál leadható lenne, a fizetés pedig időarányosan történne. Nyertes pályázat esetén 23 információs oszlop és dokkoló állomás épülne ki Győr frekventált pontjain, valamint 215 közcélú kerékpárt szereznének be, illetve biztosítanák a program megvalósításának háttérfeltételeit. A győri projektrész 150 millió forintot tenne ki önrész nélkül, az EU 100 százalékos finanszírozása mellett. Domanyik Eszter az önkormányzat Marketing, Turizmus és Kommunikációs Osztályának vezetője hozzátette, a program a kerékpáros turizmus további fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárulna.

 

Egy másik Európai Uniós pályázat keretében a város a győrszentiváni, Sugár utcai óvodát bővítené. A városrészben jelenleg négy óvodai telephely működik, amiből kettő a helyi iskolákban található. A Vajda utcai épületből hamarosan ki kell költöznie az óvodának, a betelepülő családok miatt pedig folyamatosan nő a gyereklétszám. Erre a problémra nyújtana megoldást a sikeres pályázat, melynek révén bővülne a Sugár úti óvoda. Ennek keretében a jelenleg két csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket magába foglaló épületet alakítanák át úgy, hogy további négy csoportszoba és azok kiszolgáló helyiségei, egyéni fejlesztő szoba, nevelőtestületi szobák, tornaszoba, és aula jönne létre. Az óvoda játszóudvara is megújulna, az épület pedig teljes mértékben akadálymentessé válna. A beruházás összköltsége 420 millió forint, amelyből 200 millió forint a megpályázott uniós támogatás, 220 millió forint pedig az önkormányzati rész. – mondta el az alpolgármester. Dr. Sík Sándor a településrész önkormányzati képviselője hozzáfűzte, örömteli a szentiváni gyereklétszám folyamatos emelkedése, és örömteli az is, hogy az önkormányzat és az Európai Uniós pályázat finanszírozása révén az intézményi háttér is bővülhet.

 

Az alpolgármester azt is elmondta, az Európai Unió 2014-2020 közötti programozási időszakában kiemelt szerep jut a városoknak, ezért célszerű a város integrált településfejlesztési stratégiáját felülvizsgálni. A dokumentum átdolgozásának célja az is, hogy kijelölje azokat az első olyan – lehetőleg komplex – városfejlesztési projekteket, amelyek majd a 2014-2020-as programozási időszakban kerülhetnek támogatásra, amennyiben azokra forrás biztosítható. A tervek elkészítéséhez önrész nélküli finanszírozási forrás pályázható a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében. Az igényelhető támogatás összege minimum 10 millió Ft és maximum 40 millió Ft lehet.

 

Korábban már beszámoltunk a városrehabilitáció folytatását érintő pályázatról, amelyről itt olvashat.

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter