Győr+
2013.02.28. 15:06

Megújult a győri kórház

Megépült a győri kórház egyharmada. A 11 milliárd forintból felépült 460 ágyas új épületszárnyat hivatalosan ma adták át, Húsvéttól már gyógyítanak is benne.

Tizenhárom szakma – többek között az onkológia, a sürgősségi betegellátás, a kardiológia, a neurológia, a gyermekgyógyászat, s minden belgyógyászat – kap helyet az uniós és hazai forrásból megépült új épületszárnyban.

 

Dr. Tamás László János főigazgató főorvos beszédében utalt rá: a 23 ezer négyzetméteres épülettel a kórház egészének egyharmada megújult. A huszonegyedik század színvonalának minden szempontból megfelelő új szárnyban 460 ágyon gyógyulhatnak a betegek.

 

 

Az alagsorban helyezték el az onkológia sugárterápiás részlegét. Új, korszerű berendezésre is nyújtottak be pályázatot, s jó esélyük van arra, hogy meg is nyerik az 1,2 milliárd értékű modern készüléket. Erre feltétlen szüksége is van az intézménynek, hiszen a sugárterápiás berendezések technikai korszerűségének a tekintetében a győri kórház az utolsók között található.

 

A beruház eredményeképpen tömbösíteni tudták a kórházat, ezáltal megrövidülnek a betegutak, gyorsabbak lesznek az orvosi konzultációk, s az egészségügyi intézmény egészét gazdaságosabban lehet működtetni.

 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen arról szólt: a kormányzati ciklus kezdete óta 70 milliárdot fordítottak az egészségügyi intézmények fejlesztésére. 2014 májusáig pedig további 200 milliárdot költenek erre a célra.

 

 

Az a cél, mondta a miniszter, hogy a fejlesztés az egész országnak legyen jó.

 

Ne csak a betegek épüljenek fel, hanem az egészségügy is – tette hozzá.

 

Dr. Szócska Miklós államtitkár azt hangsúlyozta, hogy nemzeti egészségügyi szolgálatot épít ki a kormány.

 

Az egészségügy gyógyítási folyamata megkezdődött – jelentette ki.

 

Elismerte, hogy a győri kórház eddig alulfinanszírozott volt, idén sikerült 8,5 százalékos kompenzációt adniuk az intézménynek.

 

Kara Ákos,országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke utalt arra, hogy a megyei önkormányzatok fő feladata a fejlesztéspolitika kialakítása, irányítása. Jó partnerre találtak a győri kórházban, közösen gondolkodnak együtt az egészségügy térségi fejlesztésének irányairól. Azt is felidézte, hogy az országban elsőként az önkormányzat vetette fel, s szorgalmazta, hogy a kórház fenntartását vegye át az állam.

 

Vermesy Sándor, a kivitelező konzorcium egyik tagjának, a Strabagnak az ügyvezetője szerint a munkálatok nehézségét az jelentette, hogy egy működő kórházat kellett felújítaniuk.

 

A gyógyító munka egyetlen napra sem állt le, senki sem szenvedett kárt a felújítás miatt – hangsúlyozta dr. Skaliczky Zoltán, a kórház szervezési igazgatója, aki felidézte a beruházás főbb mozzanatait.

 

Portálunk megkeresésére dr. Somogyi Tivadar alpolgármester elmondta:

 

A város nagyon örül a beruházásnak, hiszen korszerű körülmények között, összkomfortos környezetben gyógyulhatnak a betegek, s dolgozhatnak az orvosok, nővérek.

 

A megyei kórház korábban sem tartozott a győri önkormányzathoz, akkor a megye fenntartásában, most az államéban működik – hangsúlyozta az alpolgármester. Hozzáfűzte: a betegek nagy többsége azonban győri, ezért is tartja fontosnak a város vezetése, hogy segítse – főleg műszerek vásárlásával – az intézményt.

 

Győrhöz egyébként a felnőtt- és gyerekorvosi alapellátás, a fogászat és a védőnői hálózat tartozik.

 

 

 

A kórház új épületére három felekezet főtisztelendői – köztük Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát – kérte Isten áldását.

 

Fotó: Marcali Gábor